Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου


Βρισκόμαστε σήμερα διαφορετική ώρα από τη συνηθισμένη, καθώς προηγήθηκε στις 12:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο η Τελετή Υπογραφής Συμφωνητικών για την Συμμετοχή της Βουλγαρικής Εταιρείας Bulgartransgaz στο Έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ. Πρόκειται όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός για ένα έργο που θα μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας».
Σήμερα είναι μαζί μας η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να παρουσιάσει τον τρόπο έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς στη νέα κανονικότητα που προκαλεί η υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πριν δώσω τον λόγο στην κυρία Υπουργό, προχωρώ σε ορισμένες ανακοινώσεις:
1ον. Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020. Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
2ον. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, εισάγονται στη  Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής οι συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η εποχή των δισταγμών, τελείωσε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι.
3ον. Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00 το απόγευμα θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά,  του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, στο Υπουργείο Υγείας. Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ. 
4ον. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και στους χώρους εργασίας, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Παράταση μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό. 
- Δυνατότητα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή για χρονικό διάστημα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
- Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων για την εφαρμογή της, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.
5ον. Η Κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην Ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, αποφάσισε την επέκταση του υπάρχοντος φράχτη. Η επέκταση θα κατασκευασθεί σε σημεία που υποδείχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία. Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα.
Κλείνω την εισαγωγική μου τοποθέτηση σημειώνοντας ότι τα αυξημένα μέτρα προστασίας -που θα σας ανακοινώσει η Υπουργός- στόχο έχουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη διαμόρφωση και λήψη αυτών των μέτρων, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την αρμόδια επιτροπή των ειδικών. Ο Πρωθυπουργός έχει εγκρίνει τη σημαντική ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Παιδείας, ενίσχυση που κρίνεται απαραίτητη λόγω του κορονοϊού, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για όλο τον σχεδιασμό που αφορά την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών. Και αυτό, γιατί η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα. Δίνω τώρα το λόγο στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παρακαλώ κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα σας παρουσιάσω σήμερα το πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια δέσμη ρυθμίσεων που έχει στον πυρήνα της τα αυξημένα μέτρα πρόληψης, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής των ειδικών. Μέτρα πρόληψης που προκύπτουν από εμπεριστατωμένη ανάλυση των πραγματικών δεδομένων, καθώς και επιστημονικών μελετών και στοιχείων. Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσουμε, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες εισαγωγικές σκέψεις, απευθυνόμενη κυρίως στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης, καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες.

1) Απευθύνομαι αρχικά στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές: Δοκιμαστήκατε πολύ, κληθήκατε να μείνετε για πολλές εβδομάδες μακριά από τις δραστηριότητές σας, το φυσικό σας περιβάλλον που είναι το σχολείο και το πανεπιστήμιο, τους φίλους σας και την καθημερινότητά σας. Προσαρμοστήκατε, όμως, γρήγορα, επιδείξατε υπευθυνότητα και βγήκατε νικητές. Είστε αξιέπαινοι και μας κάνετε υπερήφανους. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις προσωπικές σας θυσίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η προηγούμενη σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Η νέα χρονιά θα είναι και αυτή απαιτητική, αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

2) Εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης: η συμβολή σας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην ανέλιξη των  παιδιών είναι πάντοτε καίρια και πρωταγωνιστική. Το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου κληθήκατε να διαδραματίσετε έναν ακόμη κρίσιμο ρόλο: όταν οι εκπαιδευτικές δομές μας έκλεισαν, εργαστήκατε άοκνα για να επιτρέψετε στα παιδιά μας να διατηρήσουν στενή την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξοικειωθήκατε με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεσή σας, προσαρμόσατε το εκπαιδευτικό σας υλικό και δώσατε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Και στη συνέχεια, το Μάιο και τον Ιούνιο, η συμβολή σας ήταν πάλι καταλυτική. Χρειάστηκε να εξηγήσετε στα παιδιά τα μέτρα πρόληψης, να τα καθοδηγήσετε ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα. Και τώρα καλείστε εκ νέου να τους καθοδηγήσετε στη νέα αυτή κανονικότητα, πάντοτε στη βάση των νέων οδηγιών του ΕΟΔΥ και του προσαρμοσμένου υλικού που θα σας στείλουμε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς  για όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Και σας καλούμε να προσέλθετε το ίδιο δυναμικά στη νέα χρονιά. Το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα σας με όλες τις δυνάμεις του.

3) Απευθύνομαι, τέλος, στους γονείς και κηδεμόνες:
Κατανοώ απόλυτα τις ανησυχίες σας. Είμαι και εγώ μητέρα και μάλιστα μικρών παιδιών. Όλοι οι γονείς έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για ο,τιδήποτε αγγίζει το σχολείο και την καθημερινότητα των παιδιών μας. Πολλές φορές η στάθμιση και οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε είναι δύσκολες. Αλλά πορευόμαστε πάντοτε με γνώμονα το καλό των παιδιών μας: για να τα προστατεύσουμε από τη διασπορά του ιού, αλλά ταυτόχρονα και  να τους διασφαλίσουμε το εξαιρετικά πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να είναι στο σχολείο με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Γιατί η αιφνίδια, η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών.

Και έρχομαι στο θέμα της μάσκας, γιατί και ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος του γονέα και κηδεμόνα, θα είναι καθοριστικός. Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας. Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας. Το τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της, και εκθέτει όλους τους λόγους για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας. Εμπιστευτείτε, και ως προς αυτό, τις δυνατότητες προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και τη λυτρωτική δύναμη της μαθησιακής διαδικασίας. Που μπορεί ακόμη και τη χρήση της μάσκας, ως ατομική πράξη, συλλογική συνθήκη και εκπαιδευτική διαδικασία, να τη μετουσιώσει σε χρήσιμο και δημιουργικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας. Μάθημα προσαρμοστικότητας, αλλά προπαντός μάθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα χρειαστεί λοιπόν το επόμενο διάστημα προσπάθεια, επιμονή, προσαρμοστικότητα. Είναι για το καλό των παιδιών μας και όλων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών προβλέπεται με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι το παρόν σχέδιο λειτουργίας βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία έλαβε υπόψη τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες, κα Παπαευαγγέλου,  για την πολύτιμη καθοδήγηση της Επιτροπής και των υποεπιτροπών που ασχολούνται ε θέματα Παιδείας,  καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία κατάσταση δυναμική: οι αποφάσεις έχουν ληφθεί βάσει των συνθηκών που ισχύουν σήμερα. Στην πορεία, κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται -αν χρειαστεί- στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης έχουμε τονίσει από την αρχή της πανδημίας. Ξεκινώντας από τις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων - Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής:
Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές. Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων, για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Θα ήθελα, όμως, εκ μέρους της Κυβέρνησης να απευθύνω μία έκκληση προς τους γονείς: να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων, και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1/9.Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση – Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία - από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Έρχομαι στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης: Πρώτο και εξαιρετικά σημαντικό: Χρήση μάσκας. Χρήση μάσκας που;
-Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους , εκτός από την ώρα φαγητού.
- Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται – το τονίζω, δεν προβλέπεται - η χρήση μάσκας στα διαλείμματα– σημειωτέον, τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών- ούτε προβλέπεται η χρήση μάσκας  στη γυμναστική.
- Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Χρήση μάσκας από ποιους;
-Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
-Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα μαθητών : και εκεί η μάσκα υποχρεωτική για όλους.
- Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση της μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.
Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

2) Ενημέρωση και οδηγίες:
Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. Θα υπάρξουν ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας.
Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα,  αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Θα υπάρξουν ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

3) Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

4) Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

5) Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

6) Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

7) Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

8) Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

 9) Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

10) Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

11) Όσον αφορά τα αθλήματα:
- Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.
- Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.
- Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

12) Εργαστήρια:
- Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.
- Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

13) Στις αίθουσες Πληροφορικής:
- Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

14) Για τα Μουσικά Όργανα:
- Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων και προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.
15) Εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση  ατομικού παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα απουσιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται ως εξής:
Πρώτον, αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:
- Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση. Για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης.
- Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι  τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκατ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα.

Όσον φορά τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού, η λειτουργία τους ξεκινά βάσει απόφασης του Συντονιστή Εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία και αυστηροί έλεγχοι και εκεί.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα – όχι το σχολείο, το τμήμα-  και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

- Ως προς την τηεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.
-          Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.
-          Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.
-          Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων (data) σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ.
-  Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου.
- Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.
- Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.
- Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση - είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ - και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του Εξωτερικού και στις 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ίσχυσαν και κατά την τακτική εξεταστική περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ως προς τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης:
Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου.

Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά. Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου. 

Ανώτατη εκπαίδευση
- Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων , είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.
- Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Πανεπιστήμιά τους τους.
•Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.
•Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.
•Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα αφορούν:
- Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
- Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.
- Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.
- Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Ενίσχυσης του δομών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν εγκριθεί οι κάτωθι δράσεις:
     Σημαντική επέκταση Ολοήμερων Σχολείων: Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
     Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών:
     για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και
     για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»)
Όλα τα παραπάνω επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.

     Αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
     Εξοπλισμός σχολείων: ενισχύουμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές (laptop, tablet)
     Προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
     Εκπαιδευτική τηλεόραση: δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση – δυνατότητα για επέκταση
     ΑΕΙ: ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες

Τέλος, οι   βιβλιοθήκες: Η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Εδώ τα μέτρα είναι πιο ενισχυμένα, καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να κλείσω με μία έκκληση προς όλους τους φορείς της χώρας να συμπράξουν στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις, μελετάμε όλες τις πτυχές κάθε προβλήματος, πορευόμαστε βήμα-βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνομωσίας μόνο βλάπτει. Αύριο θα ενημερώσουμε, από κοινού με τον Υπουργό Υγείας, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονωϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης μας, πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και συναίσθηση της ευθύνης μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ. Όπως είπε η κυρία Υπουργός προχωρούμε προσαρμόζοντας συνεχώς το σχέδιο μας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την γνώμη και την εισήγηση των ειδικών. Και μια τέτοια ειδικό θα ακούσουμε τώρα. Τον λόγο έχει η κυρία Παπαευαγγέλου. Παρακαλώ, έχετε το λόγο.

Καλησπέρα και από μένα. Σας ευχαριστώ κ.  Υπουργέ, για την ευκαιρία να μιλήσω εκ μέρους της Επιτροπής. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στην ολομέλεια της Επιτροπής μας, όσο και στις ιδιαίτερες  συζητήσεις που είχαμε στην υποεπιτροπή που ασχολείται με το θέμα της Εκπαίδευσης, συζητήσαμε ευρέως τις επιλογές που είχαμε για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών. Στην  υποεπιτροπή για τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που είναι 8μελής, συμμετέχουν παιδίατροι-λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι.

Βασική μας προτεραιότητα όταν συζητούσαμε αυτό το θέμα είναι άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων να είναι ασφαλές  για τα παιδιά, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία. Οι αποφάσεις μας  ελήφθησαν μετά από τη λεπτομερή ανάλυση όλων των επιστημονικών και επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών τα επιστημονικά δεδομένα θα επανεξετάζονται συνεχώς.

Επίσης , συνεχώς, θα υπάρχει επαγρύπνηση των τοπικών, των εθνικών  επιδημιολογικών δεδομένων με ενδεχόμενη τροποποίηση των οδηγιών τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Με βάση την εμπειρία μας από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη άνοιξη αλλά και τα βιβλιογραφικά δεδομένα από άλλες χώρες, πιστεύουμε ότι το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση με όλα τα παιδιά στη τάξη, πέραν ότι κρίνεται εκπαιδευτικά  απαραίτητο, είναι και ασφαλές,  εφόσον εφαρμοστούν αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

Τονίζουμε τη λειτουργία του σχολείου με σταθερές και κατά το δυνατόν περιορισμένες ομάδες. Ζητούμε -και συνεργαστήκαμε με την Υπουργό- να επεκτείνουμε τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου με στόχο την διευκόλυνση των γονέων αλλά και αποφυγή ανάγκης φροντίδας των παιδιών από τους παππούδες και τις  γιαγιάδες. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι όντως τα παιδιά  νοσούν λιγότερο συχνά, εμφανίζουν ηπιότερη νόσο – ευτυχώς για μας τους παιδιάτρους- και πιθανά μεταδίδουν  και λιγότερο στο περιβάλλον τους, ιδιαίτερα όταν είναι ασυμπτωματικά.

Όμως σαφέστατα τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη λοίμωξη.  Και γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται , κατά κύριο λόγο, μέσω σταγονιδίων που παράγονται από το άτομο που έχει τη λοίμωξη, που νοσεί. Όμως, εκτός από τα άτομα που νοσούν, βήχουν και μεταδίδουν μέσω των σταγονιδίων τη λοίμωξη , αυτή μπορεί να μεταδοθεί και από ασυμπτωματικούς, όπως πολύ καλά πλέον έχετε ενημερωθεί, αλλά και από προ- συμπτωματικούς  ασθενείς, δηλαδή αυτούς, οι οποίοι έχουν μολυνθεί μεν , αλλά  θα εμφανίσουν κάποια συμπτώματα τις προσεχείς μια δυο μέρες.   Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό, εισηγηθήκαμε  τη χρήση μάσκας στο σχολείο. Η μάσκα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης αφού όταν χρησιμοποιείται σωστά, προστατεύει τόσο το άτομο που την φορά όσο και τους άλλους. Η μάσκα:
o   δημιουργεί φραγμό των σταγονιδίων που παράγουμε όταν μιλάμε, βήχουμε ή τραγουδάμε
o   μας προστατεύει από τα σταγονίδια που παράγει αυτός που μας μιλάει και που ενδεχομένως να έχει μολυνθεί αλλά δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.
o   Μας εμποδίζει να πιάνουμε τη μύτη και το στόμα μας
o   Μας προστατεύει από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Με τη σωστή  -τονίζω-  χρήση μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά  και οι εκπαιδευτικοί,  οι γονείς  των παιδιών και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντος.

 Η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις σχολικές αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου και σε κάθε κλειστό χώρο. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο καθώς και κατά τη διάρκεια της άθλησης δεν συστήνεται η χρήση μάσκας. Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ στο θέμα ασφάλειας της χρήσης της μάσκας από τα μικρά παιδιά. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ασφάλεια της χρήσης της μάσκας για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών  είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη.  Αυτό υποστηρίζουν μεγάλοι επιστημονικοί φορείς , όπως είναι το CDC των ΗΠΑ, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Παγκόσμια Εταιρεία Παιδιατρικής. Και σήμερα -όπως ήδη ενημερωθήκατε- εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, οι Έλληνες παιδίατροι, υποστηρίζοντας την ασφάλεια της μάσκας στα παιδιά άνω των 2 ετών.  

Η μάσκα επιτρέπει  την είσοδο του αέρα, συνεπώς δεν μειώνει την είσοδο του οξυγόνου – δεν προκαλεί υποξυγοναιμία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Δεν προκαλεί αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ μικρά, και διαπερνούν τους πόρους του υλικού της μάσκας. Συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος να συσσωρευτεί το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα μπροστά από το πρόσωπο του παιδιού. Η  μάσκα δεν μειώνει, σε καμία περίπτωση, την ικανότητα του παιδιού να παρακολουθήσει και να συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία του και την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, ούτε επηρεάζει αρνητικά  τη λειτουργία του ανοσοσιολογικού συστήματος του παιδιού ή του ενήλικα. Δηλαδή, δεν μειώνει τη δυνατότητα του παιδιού να ανταποκριθεί σε κάποια λοίμωξη. Η χρήση της μάσκας πρέπει να αποφεύγεται μόνο από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή,  οπότε η χρήση της μάσκας είναι δύσκολη. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό  νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα. Αντί μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα, που είναι  ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις  που είναι απαραίτητη η χειλεο-ανάγνωση.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση όλων των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας αλλά και στους κανόνες υγιεινής των χεριών αλλά και αναπνευστικής υγιεινής (διαχείριση βήχα και πταρμού), αλλά και την τήρηση των αποστάσεων όποτε είναι δυνατόν. Θα δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, αλλά και από εμάς στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τη σωστή χρήση της μάσκας. Επίσης, όπως ήδη ειπώθηκε από την Υπουργό,  θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ έντυπο υλικό αλλά και βίντεο ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά όλων των βαθμίδων. Θα δώσουμε, επίσης, οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για πιθανά διαλείμματα της μάσκας.

Ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά , κάτω των  10 ετών, όπου έχει γίνει πολλή συζήτηση για τη χρήση μάσκας. Θεωρούμε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας, αποτελεί τη πλέον κατάλληλη στιγμή εισαγωγής της σωστής χρήσης της μάσκας στη καθημερινότητας των παιδιών αυτών. Οι πρώτες εβδομάδες θα αποτελέσουν σημαντικό και χρήσιμο  εκπαιδευτικό παράθυρο για τις ηλικίες αυτές.

Τα νήπια και μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα από εμάς τους ενήλικες και αφομοιώνουν πρακτικές οδηγίες. Η πανδημία γρίπης Α πριν λίγα χρόνια,  μας το έδειξε: είναι οι πρώτοι πολίτες της χώρας, τα παιδιά,  που έμαθαν την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση του αγκώνα όταν βήχουμε και όταν φτερνιζόμαστε. Ήταν οι πρώτοι που το έδειξαν σε όλη την κοινωνία. Επικεντρώνουμε τη προσπάθεια μας στο όφελος που θα έχουν τα παιδιά από αυτή την εκπαίδευση.  Έτσι τα μικρά παιδιά θα αποκτήσουν μια σημαντική δεξιότητα που θα τους χρειαστεί τόσο μέσα στο σχολείο όσο και εκτός αυτού, στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό όφελος που πιστεύουμε ότι θα υπάρξει από αυτή την εκπαίδευση από τους δασκάλους μέσω ειδικά φτιαγμένου υλικού. Θα ήθελα να τονίσω τον ιδιαίτερα σημαντικό  ρόλο των γονιών και  των εκπαιδευτικών. Θα συμβάλουν και οι δυο στη εκπαίδευση των παιδιών. Όπως ξέρουμε τα μικρά παιδιά ακούν πολύ προσεκτικά τους δασκάλους τους και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Θα κλείσω θυμίζοντας ότι κάθε χρόνο, τόσο το φθινόπωρο, όσο και τους χειμερινούς μήνες, τα μικρά παιδιά νοσούν συχνά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχει αποδειχθεί από μελέτες στην Ασία, όπου χρησιμοποιούν τη μάσκα πολύ πιο πολύ από ότι εμείς στην Ευρώπη ή στην Αμερική, ότι η   χρήση της μάσκας θα μειώσει τη μετάδοση των λοιμώξεων αυτών. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η μείωση των λοιμώξεων αυτών, εκτός κορονοϊού, θα έχει σημαντικό όφελος, θα μειώσει σημαντικά   την αναστάτωση στα σχολεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας γενικότερα.  Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Ευχαριστούμε κυρία Παπαευαγγέλου. Η ψύχραιμη φωνή σας, μαζί με τη φωνή της Ένωσης των Ελλήνων Παιδιάτρων, βοηθά πάρα πολύ στο να διαλυθούν θεωρίες συνωμοσίας, που μόνο κακό μπορεί να κάνουν και να στρέψουν το ενδιαφέρον μας στην τήρηση των μέτρων που θα προστατεύσουν την κοινότητα από τη διασπορά του ιού.
Παρακαλώ τώρα για τις ερωτήσεις σας, όπως επίσης παρακαλώ να αναφέρετε το όνομά σας και το Μέσο που εκπροσωπείτε, καθώς και σε ποιον απευθύνεται η ερώτηση σας.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΕΛ. ΚΟΛΥΒΑ: Μια ερώτηση σε εσάς κ. Πέτσα και μία ερώτηση για την κυρία Κεραμέως. Κύριε Πέτσα, αναφέρατε στην εισαγωγική σας εισήγηση για την κύρωση των συμφωνιών  με Αίγυπτο και Ιταλία και καλέσατε τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Πώς σχολιάζετε πλέον την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο και μέσα σε όλα η Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί μειωμένη επήρεια για τα νησιά. Η ερώτηση για την κυρία Κεραμέως: Τι ακριβώς προβλέπεται για μικρότερες σχολικές αίθουσες, πώς δηλαδή θα τηρηθούν οι αποστάσεις και αν σε περίπτωση τοπικού lockdown θα κλείνουν και σχολεία ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς, θα  πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι σε τόσο σημαντικά εθνικά θέματα δεν χωρά «παρών». Δεν χωρά μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη να μην τοποθετείται για το ποιο είναι το συμφέρον της χώρας, προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί. Όσον αφορά αιτιάσεις περί τμηματικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, δεν έχω παρά να αναφέρω τα ίδια τα λόγια του ίδιου του κ. Τσίπρα στις 10 Ιουνίου στο Forum των Δελφών όπου στο πάνελ του αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ έλεγε: «Να κλείσει και με την Αίγυπτο. Πρέπει αυτή η συμφωνία- και μιλούσε για τη συμφωνία με την Ιταλία- να οδηγήσει σε άμεση διαπραγμάτευση και με την Αίγυπτο για τη διαμόρφωση ΑΟΖ. Αλλά να προχωρήσουμε τώρα, τώρα. Ναι, βεβαίως, μερική οριοθέτηση. Τμηματικά θα πάμε».  Αφήνω στους Ελληνες πολίτες να κρίνουν το μέγεθος της υποκρισίας.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Υπάρχουν δύο βασικές περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται ενδεχόμενο κλείσιμο. Πρώτα από όλα σε περίπτωση κρούσματος. Όπως είπα, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν κλείσιμο του τμήματος και ιχνηλάτηση εν συνεχεία των επαφών του συγκεκριμένου κρούσματος. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο αυξημένων μέτρων προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές, προφανώς δεν αποκλείεται να προβούμε σε αποφάσεις κλεισίματος. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση με όλες τις παραμέτρους, όπως παρουσιάστηκαν προηγουμένως. Αναφορικά με τα μέτρα μέσα στην τάξη. Νομίζω ότι ήμουν αναλυτική σχετικά με τις επιμέρους προϋποθέσεις που έχουν συζητηθεί με τους ειδικούς και το μέτρο της μάσκας, το οποίο είναι μεν αυστηρό πλην όμως είναι πάρα πολύ πολύτιμο εργαλείο. Εργαλείο για να προστατεύσει και τα ίδια τα παιδιά και τους οικείους τους και βεβαίως να διασφαλίσει απρόσκοπτα τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Οι συνθήκες, λοιπόν, είναι συγκεκριμένες για αυτό έχουν παρθεί αυτά τα αυξημένα μέτρα. Δεν είναι μόνο η μάσκα, είναι όλα αυτά που σας είπα, οι οδηγίες, τα διαλείμματα, τα αντισηπτικά, ο καθαρισμός, είναι πάρα πολλά τα μέτρα στα οποία έχουμε καταλήξει από κοινού με την Επιτροπή των Ειδικών και όλα αυτά προκειμένου να επιτρέψουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο σχολείο με τους καλύτερους δυνατούς όρους που προστατεύουν και τα ίδια και τους οικείους τους.
ΕΥ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Η ερώτηση απευθύνεται σε εσάς, στην κυρία Κεραμέως και στην καθηγήτρια που βρίσκεται μαζί μας. Συζητήθηκαν τα δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές και φοιτητές,  αν εξετάστηκε και αυτή η πιθανότητα και αν συζητήθηκε γιατί απορρίφθηκε; Γιατί δεν άκουσα να λέτε για τεστ.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το αντίθετο. Στην παρουσίαση υπάρχει ειδική πρόβλεψη. Μέσα στα 15 μέτρα που έχουμε αναφέρει είναι και το ενδεχόμενο δειγματοληπτικών ελέγχων στη βάση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, όπου θεωρήσει ‘ότι υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένη τέτοια παρέμβαση. Αρα, έχει συζητηθεί και έχει ήδη προβλεφθεί στα 15 συγκεκριμένα μέτρα προστασίας που ανέφερα.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Η πρώτη ερώτηση αφορά τα ελληνοτουρκικά και απευθύνεται στον κ. Πέτσα. Εκεί που περιμέναμε αποκλιμάκωση με την Τουρκία είδαμε χθες να κλιμακώνεται εκ νέου η κατάσταση με την παράταση της NAVTEX. Αν εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι έχει φύγει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση με την άλλη πλευρά από το τραπέζι μετά από αυτή τη στάση ή πιστεύετε ότι μετά την ψήφιση και της συμφωνίας με την Αίγυπτο υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσουν διερευνητικές με την Τουρκία.
Και η άλλη ερώτηση είναι και  προς εσάς και προς την κυρία Κεραμέως, πώς θα γίνει ο έλεγχος και η τήρηση αυτών των αποφάσεων, ειδικά με τη χρήση της μάσκας διότι υπάρχουν και αυτοί που αντιδρούν και όσο και αν ακούγεται ακραίο σε εμάς, υπάρχει αυτό, και αν υπάρχει ένας τρόπος άλλος να αντιμετωπιστεί αυτό πέρα από την πειθώ που δεν πιάνει σε όλους.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το θέμα των διερευνητικών επαφών. Εμείς έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε με τους γείτονές μας πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας, την οριοθέτηση - που είναι και η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε εδώ και δεκαετίες- των  θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αντί όμως Τουρκία να προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, όπως έχει δεσμευτεί σε πολλούς εταίρους μας, έρχεται και κλιμακώνει την προκλητικότητα με δύο ενέργειες. Η μία αφορά τη Μονή της Χώρας και η δεύτερη την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Επομένως είναι βασικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εταίρους μας, αλλά και εμάς στην καθημερινή επαναξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας, όχι ως άσκηση ισορροπίας και διπλωματικής πίεσης, αλλά ως άσκηση αξιοπιστίας. Κατά πόσον, δηλαδή, ο κ. Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία αυτά που λέει τα εννοεί. Εχει πολύ δρόμο ακόμη να αποδείξει η Τουρκία ότι αυτά που λέει, πράγματι, τα εννοεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αν φανεί έμπρακτα η αποκλιμάκωση, να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε στιγμή.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κύριε Καντέλη, σχετικά με την ερώτησή σας, θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας προς τα στελέχη εκπαίδευσης, προς τους εκπαιδευτικούς για την αυστηρή τήρηση των μέτρων που εξέθεσα προηγουμένως. Ειρήσθω εν παρόδω να πω ότι όπως είπα και προηγουμένως, προφανώς  κατανοούμε την ανησυχία των γονέων πλην  όμως αυτά τα  μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατέψουμε τα ίδια τα παιδιά και τους οικείους τους.
ΑΙ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Η πρώτη ερώτηση σε εσάς κύριε Εκπρόσωπε σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Μαας αύριο αν με δεδομένο ότι αμέσως μετά θα πάει και στην Αγκυρα εκλαμβάνεται η επίσκεψη αυτή ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας για μεσολάβηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και τι πρέπει να περιμένουμε. Και η ερώτηση προς την κυρία Κεραμέως συνεχίζοντας την ερώτηση του κ. Καντέλη, αν υπάρξουν φαινόμενα απειθαρχίας εκπαιδευτικών πώς σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να αντιδράσει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση, όσον αφορά τη γερμανική στάση. Η Γερμανία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. επομένως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όποια πρωτοβουλία θέλει να αναλάβει. Αλλά, επαναλαμβάνω, για να αναλάβει κανείς πρωτοβουλία και να περιμένει αποτελέσματα πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Απομένει στην Τουρκία να  δείξει ότι είναι τέτοιος αξιόπιστος συνομιλητής. Και θα μείνω εδώ.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Όπως είπα και προηγουμένως, θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για την πλήρη εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων. Και θέλω να πιστεύω ότι, μετά και τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις όλων των ειδικών εντός και εκτός Ελλάδας για τα πολύ σημαντικά οφέλη που απορρέουν από τη χρήση της μάσκας, όλοι μας κατανοούμε σε τι βαθμό η μάσκα είναι μια πραγματική ασπίδα προστασίας.  Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για την τήρηση των μέτρων αυτών από όλους σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Αύριο έχετε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιος είναι ο λόγος που θα συναντηθείτε και τι θα συζητήσετε; Και η ερώτηση για την Υπουργό Παιδείας. Μιλήσατε για διαλείμματα. Πώς θα το καταφέρετε αυτό όταν σε ένα σχολείο υπάρχει μόνο ένα προαύλιο για Γυμνάσιο και για Λύκειο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μία εθιμοτυπική συνάντηση, η οποία έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω του κορονοϊού και άλλων υποχρεώσεων και θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη των θερινών διακοπών. Δεν υπάρχει κάποια άλλη ατζέντα, είναι μία εθιμοτυπική συνάντηση.
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Αναφορικά με τα διαλείμματα που ρωτήσατε.  Είναι ένα μέτρο που μας είχε εισηγηθεί η Επιτροπή και στην προηγούμενη φάση όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία τον Μάιο και Ιούνιο. Εφαρμόστηκε ήδη στα σχολεία της χώρας. Διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων ανά ομάδες μαθητών. Γιατί γίνεται αυτό; Προκειμένου ακριβώς να περιορίσουμε  τον συγχρωτισμό πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων. Έχει ήδη εφαρμοστεί στα σχολεία τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και πάλι θα εκδοθούν οδηγίες όπως ακριβώς έγινε και το προηγούμενο διάστημα με τις ώρες των διαλειμμάτων ανά ομάδες μαθητών.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Συγγνώμη Υπουργέ, τότε  ήταν πολύ λίγα τα παιδιά, τώρα θα είναι όλα τα παιδιά και κάθε πόση ώρα θα γίνονται τα διαλείμματα. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει τα διαλείμματα ανά ομάδες μαθητών προκειμένου να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
Α. ΛΙΟΛΙΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Κεραμέως. Ξεκινάμε την καινούργια σχολική χρονιά με πλήρη σύνθεση, με όλους τους μαθητές. Αναφερθήκατε στον μέσο όρο μαθητών, ότι θα είναι 17, έχει βρεθεί τουλάχιστον. Παρ’ όλα αυτά, σε τάξεις που έχουμε παραπάνω μαθητές ή σε μικρές τάξεις, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό; Και κάτι δεύτερο, αναφορικά με τα κυλικεία. Μιλήσαμε για προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων. Αν υπάρχει κάτι περαιτέρω περί αυτού.
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ:  Πρώτα απ’ όλα για τα κυλικεία, είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, πάντοτε στη βάση των οδηγιών των ειδικών. Μιλάμε για μία προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων στη νέα αυτή κανονικότητα. Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών. Και μου δίνετε και την αφορμή να αναφερθώ και σε κάτι που με ρώτησε η κυρία Τσικρίκα, προηγουμένως. Πρώτα απ’ όλα, πράγματι, ο αριθμός των μαθητών, ο μέσος όρος, είναι περίπου 17 σε όλη τη χώρα και με αυτό εξαιρώ μάλιστα τα ειδικά σχολεία, τα οποία, όπως ξέρετε, έχουν πολύ μικρότερο  αριθμό μαθητών. Άρα, μιλάμε για έναν μέσο όρο στην επικράτεια 17 μαθητών. Η Επιτροπή υπήρξε αυστηρή, θα έλεγα και  γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να περιορίσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο τη διασπορά του ιού, προέβλεψε τη χρήση της μάσκας και τα άλλα 14 μέτρα, τα οποία ανέφερα. Άρα, έχουμε ενισχυμένα μέτρα, στη βάση, ακριβώς, των στοιχείων που έχουμε για να λειτουργήσουμε τα σχολεία.
Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ και σε κάτι συναφές. Βλέπω συχνά στον Τύπο να αναφέρεται το ερώτημα: Γιατί δεν πήγαμε σε ένα σύστημα με πρωινή και απογευματινή βάρδια; Και να «σπάσουν», δηλαδή, με αυτό τον τρόπο τα τμήματα διά δύο.  Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, όπως σας είπα, προφανώς και είναι ένα σενάριο το οποίο αξιολογήσαμε, μελετήσαμε. Όπως σας είπα, πρώτα απ’ όλα, ο μέσος όρος ανά τμήμα στη χώρα μας είναι 17 μαθητές. Δεύτερον, τι θα γινόταν με τους εργαζόμενους γονείς το πρωί, αν τα παιδιά πήγαιναν το απόγευμα στο σχολείο. Τρίτον, σε ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών δεν θα επαρκούσε καν το εκπαιδευτικό προσωπικό στους πίνακες, προκειμένου να διπλασιαστεί, το προσωπικό. Και βεβαίως το κόστος – απλά για να έχετε μία εικόνα - μίας τέτοιας ενέργειας  θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.
Α. ΛΙΟΛΙΟΥ: Να συμπληρώσω και κάτι; Υπάρχει περίπτωση να μπει και κάποιο πλαφόν, ενδεχομένως, αριθμού μαθητών στις τάξεις; Ένα ανώτατο; Βέβαια, προβλέπεται ήδη στον νόμο ένα ανώτατο…
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Στον νόμο προβλέπονται και ελάχιστα και ανώτατα. Για παράδειγμα, στα Δημοτικά, με βάση και τις πρόσφατες ρυθμίσεις, ο ελάχιστος αριθμός μαθητών είναι 15. Άρα, υπάρχουν στον νόμο ελάχιστα και ανώτατα όρια, πάντοτε, όμως, πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο οι οδηγίες, ακριβώς όπως αυτές αναλύθηκαν τώρα και θα εκδοθούν εν συνεχεία στις σχετικές κανονιστικές πράξεις.
Α. ΛΙΟΛΙΟΥ: Κάτι ειδικό, συγκεκριμένα για τη χρονική περίοδο την τωρινή, δεν υπάρχει, αναφορικά με αριθμό των μαθητών;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Όπως είπα, θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες, στη βάση ακριβώς του σχεδιαγράμματος, που έδωσα προηγουμένως.
 ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Απ’ ό,τι κατάλαβα θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται πια προσλήψεις καθηγητών ή ενίσχυση, όπως ζητάει ή σας εγκαλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν κάνατε. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο, η σύγχυση περί του ποιος θ’ αναλάβει το κόστος της μάσκας, ξεπερνιέται με το ότι θα χορηγήσετε υφασμάτινες μάσκες στους μαθητές και στους καθηγητές. Σωστά κατάλαβα;
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Πρώτα απ’ όλα, είπατε ότι δεν θα προβούμε σε προσλήψεις· το αντίθετο. Ακριβώς το αντίθετο είπα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει στους πρώτους στην ιστορία μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Υπεγράφησαν οι τελικοί διορισμοί 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Αυτοί καταλαβαίνετε ενισχύουν σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και σ’ έναν πολύ ευαίσθητο χώρο. Αυτοί οι 4.500 αναλαμβάνουν υπηρεσία τώρα, με τη νέα αυτή σχολική χρονιά.
Δεύτερον, αναφέρθηκα αναλυτικά σ’ επιπλέον κονδύλια κι επιπλέον πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί για την πρόσληψη. Πρώτα απ’ όλα για τους μόνιμους διορισμούς, είναι αφενός η Ειδική Αγωγή και οι μόνιμοι διορισμοί που δρομολογούνται στη Γενική Εκπαίδευση. Έχουν ήδη εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς και στη Γενική Εκπαίδευση, οι οποίοι και αυτοί προχωρούν γρήγορα. Αυτό είναι το κομμάτι των μόνιμων διορισμών. Στο κομμάτι των προσλήψεων των αναπληρωτών, αναφέρθηκα συγκεκριμένα σ’ επιπλέον πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί για την πρόσληψη αναπληρωτών, πρώτα απ’ όλα για ν’ αναπληρώσουν  όσους εκπαιδευτικούς δικαιολογημένα απουσιάσουν. Δηλαδή, εάν ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και επιπλέον εκπαιδευτικούς που μπορούν να χρειαστούν για την παροχή της τηλεκπαίδευσης σε διαδικτυακά τμήματα. Να σας το πω για να είμαι απολύτως κατανοητή. Ας πούμε ότι λείπουν ―τυχαία τα νούμερα― 300 παιδιά της Γ’ Λυκείου. Θα μπορούν να  δημιουργηθούν διαδικτυακά τμήματα των παιδιών που μένουν στο σπίτι και αν χρειαστεί, θα προσληφθούν επιπλέον αναπληρωτές για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες των παιδιών που μένουν στο σπίτι. Και βεβαίως, πολύ σημαντική η πρόσληψη πολλών εκπαιδευτικών, όπως καταλαβαίνετε, για την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, που αναγγείλαμε σήμερα και είναι μια έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Κυβέρνησης ακριβώς και στο Ολοήμερο Σχολείο, αλλά βεβαίως μία καθοριστικής σημασίας θα έλεγα κίνηση, για να περιορίσουμε την επαφή των μαθητών μας με τις πιο ευάλωτες ομάδες. Άρα, και διορισμοί και προσλήψεις σε πολλά επίπεδα και γενικότερα στην εκπαίδευση και ειδικότερα ως ένα μέτρο για να ενισχύσουμε την πρόληψη έναντι του κορωνοϊού.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε σχέση με αυτό που είπατε, ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διάλογο με την Τουρκία, για τη μόνη διαφορά που έχουμε, την οποία αναφέρετε ότι είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μιλάμε για διάλογο ή για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης; Και όταν λέμε μόνη διαφορά, αναφερόμαστε στην υφαλοκρηπίδα ή στις θαλάσσιες ζώνες γενικότερα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το πλαίσιο συζήτησης με την Τουρκία δεν είναι ακορντεόν. Είναι πολύ συγκεκριμένο. Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που διεκόπη το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Γι’ αυτό το πλαίσιο μιλάμε και για τίποτε άλλο.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Ήθελα κατ’ αρχήν να ρωτήσω την κυρία Παπαευαγγέλου. Είπατε ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων. Σωστά. Και γι’ αυτό προτείνετε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τη χαρακτηρίζετε και ασπίδα προστασίας. Θα αναφερθώ κυρίως στα μικρότερα παιδιά. Μέσα στην τάξη θα φοράνε μάσκα, στο διάλειμμα δεν θα φοράνε μάσκα, θα έρχονται κοντά. Εκεί δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό το ένα με το άλλο, που θα έρχονται κοντά σε μικρή απόσταση;
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Είναι εύλογο το ερώτημα που κάνετε. Στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι να δείξουμε στα παιδιά, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στη νέα καθημερινότητα, στην εποχή της πανδημίας. Κι εγώ βλέπω μπροστά μου τα παιδάκια στο διάλειμμα, τα μικρά, ν’ αγκαλιάζονται. Όμως, ξέρετε, η έκθεση στον ιό έχει σχέση και με τη χρονική διάρκεια. Συνεπώς και στους ανοιχτούς χώρους έχει πολύ λιγότερο κίνδυνο. Επίσης, έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους διαδρόμους του σχολείου, από την ώρα που βγαίνουν να συνεχίζουν να φοράνε τη μάσκα, γιατί εκεί είναι υψηλού κινδύνου, ακριβώς γιατί υπάρχει πολύς συγχρωτισμός. Όμως, είναι κάτι το οποίο μπαίνει στην καθημερινότητά μας κι εσείς μου μιλάτε για τα νηπιαγωγάκια ή τα παιδάκια της πρώτης Δημοτικού, εγώ θα σας πω και για τους έφηβους. Και οι έφηβοι μας έδειξαν φέτος το καλοκαίρι, πόσο χρειάζεται εκπαίδευση. Άρα, είναι μία ευρεία εκπαίδευση που πρέπει να γίνει σε όλες τις βαθμίδες. Δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά και πραγματικά πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στα μικρά παιδιά, γιατί είναι οι πιο έξυπνοι Έλληνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου. Και συνεπώς, εγώ αν θέλετε πιο πολύ ανησυχώ για τους εφήβους, παρά για τα μικρά παιδιά.
ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εάν μου επιτρέπετε, Κύριε Εκπρόσωπε, μόνο μια μικρή προσθήκη σ’ αυτό. Το παράδειγμα του Ιουνίου, όταν άνοιξαν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, έδειξε σε μεγάλο βαθμό νομίζω, πώς τα μικρά παιδιά πραγματικά ακολουθούν ευλαβικά θα έλεγα, πιστά τις οδηγίες των εκπαιδευτικών. Θα έλεγα ότι η προσαρμογή των μικρών, ήταν πραγματικά υποδειγματική στις οδηγίες και αυτό είναι κάτι το οποίο μας γεννάει και μια αισιοδοξία, φυσικά θα δοθούν εκ νέου οδηγίες, θα δοθούν ενημερωτικά βίντεο. Σε κάθε περίπτωση όμως οι μικροί μαθητές έχουν δείξει σε μεγάλο βαθμό μία θα έλεγα ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις οδηγίες απέναντι στον κορονοϊό.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Πέτσα, θα σας γυρίσω πάλι στα ελληνοτουρκικά. Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ποιες συγκεκριμένες κυρώσεις περιμένει η Ελλάδα, ποιο συγκεκριμένο πακέτο κυρώσεων περιμένει η Ελλάδα να συζητηθεί και αν θα ζητήσουμε και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι υποχρέωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, του κυρίου Μπορέλ, να παρουσιάσει έναν κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά. Πράγμα που φαίνεται ότι κάνει. Επομένως, περιμένουμε να δούμε μία εισήγηση από τον κ. Μπορέλ και μετά θα τοποθετηθούμε για τον κατάλογο αυτών των μέτρων, τα οποία θα προτείνει. Δεν είναι, νομίζω, εποικοδομητικό να συζητήσουμε τώρα, αλλά να περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Μπορέλ, πάντα προσδοκώντας ότι η Τουρκία θ’ αποδείξει ότι είναι ένας συνομιλητής, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ: Ήθελα να επιστρέψω στο θέμα του αριθμού των μαθητών και των αποστάσεων εντός της τάξης. Τον περασμένο Μάιο είχατε στείλει ακόμα και σχεδιάγραμμα όπου έδειχνε τις αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και ότι δεν θα κάθονταν δίπλα – δίπλα στα θρανία. Φέτος, τώρα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα γίνει κάτι αντίστοιχο; Ή η χρήση μάσκας θεωρούν οι ειδικοί ότι καλύπτει το πρόβλημα των μειωμένων αποστάσεων εντός της τάξης;
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ζήτησα να παρέμβω από την υπουργό, γιατί θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν γίνει πολύμηνες συζητήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και η οπτική γωνία με την οποία βλέπαμε το θέμα το Μάιο και τώρα, είναι τελείως διαφορετική. Τότε ξέραμε λιγότερα για τον τρόπο μετάδοσης, ξέραμε λιγότερα για τη νόσο των παιδιών -είχε μόλις βγει και αυτό το φλεγμονώδες πολυοργανικό σύνδρομο στα παιδιά- ξέραμε πολύ λιγότερα πράγματα και βέβαια, είχαμε μπροστά μας ενάμιση μήνα λειτουργίας σχολείων. Τώρα, ξεκινάει μία νέα ακαδημαϊκή χρονιά και άρα η οπτική γωνία είναι τελείως διαφορετική. Επιπλέον έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν για ένα μήνα. Θα είναι για πολλούς μήνες και συνεπώς το πλάνο που φτιάχνουμε είναι τελείως διαφορετικό και η μάσκα μας επιτρέπει αυτή την διαφορετική οπτική γωνία.
ΠΕΛΑΓΙΑ ΣΚΟΥΡΤΕΛΗ: Προς την υπουργό Παιδείας, την κυρία Κεραμέως. Εάν υπάρξουν γονείς – που το απευχόμαστε – οι οποίοι θα στραφούν δικαστικά κατά εκπαιδευτικών, είτε για λάθος χρήση μάσκας την οποία θα χρεωθούν οι εκπαιδευτικοί, είτε γιατί το παιδί αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε γιατί ο εκπαιδευτικός το υποχρέωσε να φοράει τη μάσκα. Θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτό, ώστε να καλύψει νομικά τους εκπαιδευτικούς;
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κοιτάξτε. Καταρχήν όπως είπα, θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, για λεπτομέρειες σχετικά με την χρήση της μάσκας. Κοιτάξτε, προφανώς και οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε. Αυτό ισχύει ούτως ή άλλως. Ανεξαρτήτως. Το θεσμικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις και αυτές τις υποχρεώσεις οφείλουν προφανώς να τηρούν.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ: Θα υπάρξουν ποινές για τους μαθητές που θα αρνηθούν τη χρήση μάσκας και ποιες θα είναι αυτές; Επίσης, θα είναι ελεύθεροι οι εκπαιδευτικοί να στείλουν στο σπίτι του ή να αποβάλουν από την τάξη ένα παιδί που θα αρνηθεί να φορέσει μάσκα;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Όπως είπα προηγουμένως, παρ’ ότι είναι προφανώς ένα μέτρο συγκεκριμένο και αυστηρό, είναι ένα μέτρο υποχρεωτικό. Η Επιτροπή ήταν κάθετη σε αυτό για την προστασία όλων μας. Των παιδιών μας πρωτίστως και όλης της κοινωνίας. Άρα, λοιπόν, θα είναι ένα μέτρο υποχρεωτικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο πλαίσιο των οδηγιών που θα εκδοθούν για την τήρηση αυτού του υποχρεωτικού μέτρου. 
Κ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗ: Σε αίθουσες 15-20 τετραγωνικών υπάρχουν μίνιμουμ 15 μαθητές. Στα μαγαζιά με ίδια τετραγωνικά μπαίνουν λιγότεροι πελάτες, με μάσκα πάντα. Ποια είναι η διαφορά;
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ: Η πιο σημαντική διαφορά από αυτό που περιγράφετε είναι ότι σε ένα μαγαζί μικρό κάθε μέρα θα μπαίνει και κάποιος άλλος. Τη μία μέρα θα μπει κάποιος από την Κηφισιά, την άλλη μέρα κάποιος από τη Βούλα, κάποιος από την Αθήνα. Στο σχολείο κάθε μέρα είναι μία κλειστή ομάδα που ζει μαζί. Είναι μεγάλη διαφορά αυτή.
Μ.ΣΚΟΥΡΤΕΛΗ: Σας μεταφέρω ένα μήνυμα εκπαιδευτικού, το οποίο έστειλαν προς το esos και το οποίο λέει τα εξής: Προκαλώ και καλώ την κ. Κεραμέως, καθώς και τα μέλη της Εισηγητικής Επιστημόνων Επιστημόνων, να έρθουν στην τάξη μου –είναι σχολείο προκάτ στην Ανατολική Αττική-  φορώντας μάσκα και να διδάξει για 6 ώρες. Τι απαντάτε;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Νομίζω ήμουν αναλυτική στο ότι είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία μας. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Είναι όχι μόνο ένα ασφαλές εργαλείο - δεν το λέω εγώ προφανώς, το λένε οι ειδικοί, το λέει η ειδική Επιτροπή, το λένε οι Παιδιατρικές Ενώσεις σε όλο τον κόσμο -  αλλά είναι μία ασπίδα. Το είπα και στην πρωτομιλία μου. Είναι σαν να συζητάμε αν θα βάλουμε ζώνη στα παιδιά μας στο αυτοκίνητο. Αν θα βάλουμε τα βρέφη σε ειδικό καρεκλάκι. Αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά μας. Γι’ αυτό το πράγμα συζητάμε. Άρα, είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, μία ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους οικείους.
Μ. ΣΚΟΥΡΤΕΛΗ: Αν υπάρχει Σχέδιο-Β, σε περίπτωση που δεν καταστεί τελικά εφικτή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε με το αν δεν καταστεί υποχρεωτική. Η Επιτροπή - η οποία μας έχει οδηγήσει με εξαιρετικό τρόπο και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, η Επιτροπή των ειδικών που μας έχει οδηγήσει με εξαιρετικό τρόπο μέχρι σήμερα στη διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης -  είναι κάθετη στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, για την κοινωνία μας, για τους δικούς μας  ανθρώπους, για όλους, με τη χρήση της μάσκας. Είναι κάθετη, λοιπόν, στην υποχρεωτικότητα της χρήσης αυτής. Και αυτό θα προβλεφθεί στις διάφορες Κανονιστικές Πράξεις. Αλλά ξέρετε, πέρα από την υποχρεωτικότητα, πραγματικά πιστεύω ότι μετά από όλη αυτή την ενημέρωση που λαμβάνουμε καθημερινά από τους πλέον ειδικούς, είναι πραγματικά  - το τονίζω - σαν να λέει κάποιος θα βάλω το παιδί μου στο αυτοκίνητο και δεν θα του φορέσω ζώνη.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλό σας απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more