Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Δ. ΓΙΑΝΝΟΥ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ


Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Έδεσσας





Μια σημαντική αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου στην καθημερινή μας εφημερίδα Νέα της Πέλλας. Ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε για όλα τα σοβαρά και σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, μίλησε για το μεγάλο έργου του Εδεσσαίου ποταμού, για την κατάσταση στην άρδευση, για την επένδυση του ΞΕΝΙΑ, για την μεταφορά του γηπέδου, για τα αναπτυξιακά και έργα υποδομής που σχεδιάζονται και θα υλοποιήσει καθώς και για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Διαβάστε παρακάτω  την εφ όλης της ύλης συνέντευξη του και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:



 Ως Δήμαρχος ακούω τους επιστήμονες


1.       Έχετε δεχθεί σφοδρή κριτική αναφορικά με το έργο του Εδεσσαίου ποταμού. Πως απαντάτε στους επικριτές σας;

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι ιδιαίτερα σημαντική και μία παραποτάμια βόλτα είναι αρκετή να πείσει τον κάθε δύσπιστο ότι απαιτείται παρέμβαση συντήρησης, καθώς τα πρανή έχουν υποστεί φθορές, οι ρίζες κάποιων δέντρων έχουν γκρεμίσει πρανή και γενικώς επιβάλλεται σοβαρή αντιμετώπιση. 
Ας έρθουμε τώρα στο είδος της παρέμβασης. Είναι εύκολο να μιλάμε με συνθήματα του τύπου «όχι στην τσιμεντοποίηση του ποταμού», αλλά σε περίπτωση κινδύνου από πλημμύρα και ακόμα χειρότερα εάν χαθούν ζωές, όλοι αυτοί που σήμερα φωνάζουν θα λουφάξουν, διότι την ευθύνη θα την έχουν κάποιοι άλλοι. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι την μελέτη δεν την έκαναν τυχαίοι άνθρωποι που βρήκαμε στον δρόμο. Η μελέτη εκπονήθηκε από επιστήμονες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, οι οποίοι είναι εγνωσμένου κύρους και μας παρουσίασαν επανειλημμένα τις προτεινόμενες παρεμβάσεις. Η μελέτη στηρίχθηκε στη διεθνή βιβλιογραφία, εξετάστηκαν διάφορα σενάρια και προτάθηκε – επιλέχθηκε η καλύτερη δυνατή λύση.
Ως Δήμαρχος Έδεσσας οφείλω να μην διστάζω να λάβω αποφάσεις ή να στηρίξω χρήσιμα έργα, έστω κι όταν αυτά δεν είναι δημοφιλή κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους. Θυμίζω ότι για το έργο ανάπλασης της οδού 18ης Οκτωβρίου και της πλατείας Γρανικού, είχαν ακουστεί διάφορα και οι τότε επικριτές του έργου σταμάτησαν να μιλάνε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του, ενώ σήμερα ντρέπονται να παραδεχτούν ότι επέκριναν το συγκεκριμένο έργο στο στάδιο της κατασκευής.  Επίσης, ως Δήμαρχος Έδεσσας,  οφείλω να ακούω τους επιστήμονες, σε αντίθεση με κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους πανεπιστήμονες και έχουν άποψη για όλα, αλλά όταν τους ζητηθεί να καταθέσουν μία εμπεριστατωμένη εισήγηση μένουν στις προφορικές προσπάθειες εντυπωσιασμού…
Με λίγα λόγια θεωρώ ότι το έργο που υλοποιείται στο ποτάμι είναι χρήσιμο και εύχομαι να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για να θωρακίσει την πόλη. Να προσθέσω ότι μετά από πρότασή μου έγινε παρέμβαση έτσι ώστε να μην σταματάει η ροή του ποταμού και ο Καταρράκτης να έχει πάντα νερό, έστω και λιγότερο από την κανονική και εντυπωσιακή ροή του.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι εικόνες με τον στερεμένο Μεγάλο Καταρράκτη αποτελούν δυσφήμιση για την πόλη και όσοι τις αναπαράγουν με τόσο ζήλο καθημερινά δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Έδεσσα, ειδικά σε μία περίοδο που ο τουρισμός έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα.

Οφείλω να στηρίζω και αντί δημοφιλή έργα που είναι προς όφελος της κοινωνίας

2.       Υπάρχουν πολλά παράπονα για την κατάσταση με την άρδευση στο αγρόκτημα της Έδεσσας. Είστε ευχαριστημένος με την σημερινή εικόνα;

Από πέρυσι ισχύει ο καινούριος κανονισμός άρδευσης, που είναι πιο δίκαιος και ανταποδοτικός. Με βάση τον καινούριο κανονισμό έχει τεθεί μία νέα βάση και έχει μπει μία σειρά στα θέματα της άρδευσης. Τον κανονισμό αυτό ακολουθούμε και φέτος, με τα ζητήματα της άρδευσης να βελτιώνονται σημαντικά.
Βέβαια, δεν σταματάμε εδώ. Σημαντικό στοιχείο της σχεδιαζόμενης πολιτικής μας στην άρδευση είναι η μείωση του κόστους, που συνδέεται με την ενέργεια. Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ενέργειας και ουσιαστικά την μείωση του κόστους άρδευσης. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών μας προϊόντων, που σημαίνει πιο ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα και μεγαλύτερο κέρδος για τους αγρότες μας και την τοπική οικονομία.
Σημαντικός στόχος επίσης είναι η δημιουργία νέων φραγμάτων διότι η παρατεταμένη ανομβρία δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων. Με τη δημιουργία νέων φραγμάτων και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων μπορούμε να προσδοκούμε καλύτερες παραγωγές και βελτίωση των εισοδημάτων του τοπικού πληθυσμού.

Με τη δημιουργία νέων φραγμάτων και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων μπορούμε να προσδοκούμε καλύτερες παραγωγές

3.       Η πόλη της Έδεσσας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Έρχονται όμως και άλλες αλλαγές, όπως η μεταφορά του γηπέδου της Έδεσσας, Πως θα αξιοποιήσετε τον υφιστάμενο χώρο και με πιο χρονοδιάγραμμα;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της Έδεσσας έχει αλλάξει. Αυτό μας το πιστοποιούν επισκέπτες που έχουν χρόνια να έρθουν στην Έδεσσα, αλλά και παλιοί Εδεσσαίοι που ζουν μακριά και μας εκφράζουν την χαρά τους για τη βελτίωση της πόλης. Αναφέρω όσους ζουν μακριά από την πόλη, διότι εμείς που ζούμε στην Έδεσσα βλέπουμε πολλές αλλαγές καθημερινά, τις αποδεχόμαστε και τις συνηθίζουμε, οπότε οι αλλαγές έρχονται σταδιακά και δεν μας εντυπωσιάζουν. Η συνολική εικόνα όμως έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο.
Στόχος μας είναι να κάνουμε την αγαπημένη μας πόλη ακόμα πιο λειτουργική και ακόμα πιο όμορφη. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούμε σημαντικές παρεμβάσεις και η σημαντικότερη ίσως είναι η μεταφορά του γηπέδου και η αξιοποίηση του χώρου που καταλαμβάνει για αναπτυξιακούς και ψυχαγωγικούς λόγους. Το έργο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε ανάδοχο και θα ξεκινήσει η παρέμβαση. Ουσιαστικά θα διαμορφωθεί ο χώρος που καταλαμβάνει ο σημερινός τοίχος του γηπέδου, το παλιό κλειστό γήπεδο, τα βοηθητικά κτήρια από την πλευρά του Βαροσίου και το τμήμα της εξέδρας που δεν έχει στέγαστρο. Όλος αυτός ο χώρος θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο χώρο αναψυχής και δραστηριοτήτων, ο οποίος θα συνδέει το τουριστικό – ιστορικό με το σημερινό εμπορικό κέντρο της πόλης. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και να διοχετεύσει επισκέπτες προς το κέντρο και την αγορά της πόλης, γεγονός που θα οδηγήσει στην παράταση της παραμονής των επισκεπτών στην πόλη και την αύξηση της εμπορικής κίνησης.
Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα για την Έδεσσα, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση της τουριστικής κίνησης που έχει η πόλη, με την οπτική και λειτουργική διασύνδεση του εμπορικού κέντρου της Έδεσσας με την περιοχή Βαροσίου – Μύλων – Καταρρακτών.  Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Μύλων, θα αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν και θα καταστήσει την Έδεσσα ακόμα πιο θελκτική ως τουριστικό προορισμό.

Στόχος μας είναι οπτική και λειτουργική διασύνδεση του εμπορικού κέντρου της Έδεσσας με την περιοχή Βαροσίου – Μύλων – Καταρρακτών

4.       Ποιες είναι η εξελίξεις γύρω από την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της Έδεσσας;

Είναι γνωστό ότι το κτήριο του ΞΕΝΙΑ ανήκει στο Ελληνικό κράτος και ακολούθησε την μοίρα των υπολοίπων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Από την πλευρά μας εδώ και πολλά χρόνια παλεύουμε την υπόθεση του ΞΕΝΙΑ, με άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί λύση. Επιτέλους βρήκαμε ευήκοα ώτα και υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Ο χώρος έχει καθαριστεί και φυλάσσεται, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για προσέλκυση επενδυτών, που θα αποκαταστήσουν το χώρο και θα δώσουν στην πόλη μας μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, που τόσο την έχει ανάγκη.
Αν και θα έπρεπε να ήμουν επιφυλακτικός, διότι τόσα χρόνια οι προσπάθειές μας δεν είχαν αποτελέσματα, σήμερα είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση και επενδυτικό σχήμα που θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εμβληματικό αυτό κτήριο.

    ο Δήμος Έδεσσας δεν χρωστάει και εξοφλεί άμεσα το σύνολο των υποχρεώσεών του, ενώ από την άλλη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται σημαντικά αναπτυξιακά έργα

5.       Ποια η οικονομική κατάσταση του Δήμου Έδεσσας;

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Έδεσσας δυστυχώς ακολουθεί την οικονομική κατάσταση του συνόλου των ΟΤΑ της χώρας μας. Οι μειώσεις των οικονομικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δραματικές και οι όποιες προσπάθειες στήριξης, με ειδικά προγράμματα και προγράμματα απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού, είναι περιστασιακές και δεν έχουν τον μόνιμο χαρακτήρα που θα εξασφάλιζε την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που επιδεινώθηκε με τον κορωνοϊό, οπότε είναι σαφές ότι πρέπει να παλέψουμε με τις δυνάμεις και τους πόρους που διαθέτουμε.
Κομβική μας επιλογή είναι η χρηστή διαχείριση της καθημερινότητας και η επιδίωξη υλοποίησης μεγάλων έργων μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας στο τιμόνι του Δήμου Έδεσσας περιορίσαμε τις σπατάλες και εκλογικεύσαμε πολλές δαπάνες. Ταυτόχρονα στοχεύσαμε στην ένταξη σημαντικών έργων σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι οι επιλογές μας αυτές δικαιώθηκαν. Από τη μία πλευρά ο Δήμος Έδεσσας δεν χρωστάει και εξοφλεί άμεσα το σύνολο των υποχρεώσεών του, ενώ από την άλλη έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση της οικονομικής πορείας και η διαχείριση που κάνουμε γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο δημοτικό χρήμα.

     Το Κανναβουργείο θα μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο και συνεδριακό κέντρο που θα λειτουργεί με δημόσιο χαρακτήρα

6.       Ποια είναι τα έργα που έχετε προγραμματίσει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Είναι πολλά και σημαντικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι τα έργα που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε δεν είναι τυχαίες επιλογές, αλλά τμήματα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ο οποίος υλοποιείται τμηματικά λόγω του μεγάλου κόστους.
Όπως γνωρίζετε ολοκληρώνεται το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Αερολέσχης, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, με την προσέλκυση ενός ειδικού κοινού με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και την στήριξη του τουρισμού του ορεινού μας όγκου.
Στην Έδεσσα το έργο ενοποίησης του εμπορικού με το τουριστικό – εμπορικό κέντρο, για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα, διασυνδέεται οργανικά την πόλη με τις δράσεις που κάνουμε στους Μύλους και τα Βαρόσι, αλλά και το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Κανναβουργείου. Το Κανναβουργείο θα μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο και συνεδριακό κέντρο που θα λειτουργεί με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτου μέχρι σήμερα κτηρίου ως εστιατορίου – καφέ και την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πολύκεντρου.
Επίσης, η πρώην οικία Τσάμη μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Βαροσίου, ενώ σχεδιάζουμε και τη δημιουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, για να προβάλουμε την ιστορία της πόλης και τη συμμετοχή των Εδεσσαίων στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν ακόμα αξιόλογο επισκέψιμο χώρο.
Παράλληλα, στις παρυφές της πόλης αναπτύσσεται ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, με την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας κάθε δυνατό οικονομικό πόρο βελτιώνουμε τις υφιστάμενες υποδομές τένις, μπάσκετ, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθούν κι άλλες δραστηριότητες.
Σε ότι αφορά στις υποδομές ύδρευσης υλοποιούνται σημαντικά έργα τόσο σε Κοινότητες όσο και στην πόλη της Έδεσσας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, αλλά και για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΔΕΥΑ σε ότι αφορά στη διαχείριση των δικτύων και των υποδομών της.
Ένας σημαντικός στόχος που έχουμε θέσει είναι η παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, έτσι ώστε να υπάρξει μείωση της τιμής της άρδευσης αλλά και της ύδρευσης, καθώς και στήριξη κάποιων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Είναι ένα έργο με αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους, όμως κάποιους συνανθρώπους μας τους χτύπησε ανελέητα και χρειάζονται την αρωγή μας.
Πραγματοποιούνται και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν πολλά και σημαντικά έργα, που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και βοηθούν την τοπική κοινωνία στην αναπτυξιακή της προσπάθεια. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε την προσπάθεια καθημερινά και με αμείωτη ένταση, πιστοί στο καθήκον που μας έθεσαν οι συνδημότες μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more