Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο

Μεγαλώνει κάθε μέρα με αμείωτο ρυθμό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ», στην Α’ ΔΟΥ, τη συρροή κρουσμάτων σε αστυνομικούς, σήμερα ανακοινώθηκε νέα εστία του Covid -19, που εντοπίστηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο.
Πρόκειται για το γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου βρέθηκαν μέχρι τώρα θετικοί στον κοροναϊό 15 από τους 45 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο γηροκομείο και 7.
Είναι γνωστό ότι αυτοί οι χώροι περιθάλπουν και φιλοξενούν ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Είναι δομές που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα μέσα εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας και της Πρόνοιας συνολικά και ιδιαίτερα αυτών των ιδρυμάτων.
Παρότι όλες αυτές τις ημέρες ακούμε πολλά για τις ευπαθείς ομάδες και την ατομική ευθύνη, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το τι μέτρα έχουν παρθεί και τι σχέδιο υπάρχει για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της πρόνοιας, αλλά και τι μέσα έχουν εξασφαλιστεί για να αποτραπούν τέτοια τραγικά φαινόμενα σ’ αυτούς τους χώρους, εκτός από κάποιες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του. Την ίδια στιγμή υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας στις ιδιωτικές κλινικές και στα Ιδρύματα αυτά, επιπλέον ενώ υπάρχει μιας τέτοιας έκτασης συγχρωτισμός, παραμένουν πτέρυγες κλειστές και κτίρια αναξιοποίητα.           
Επιβεβαιώθηκαν και πάλι  με πολύ επικίνδυνο τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πανδημίας του κορονοϊού, την αποσπασματικότητα και την ανεπάρκεια των μέτρων, που παίρνει για την αντιμετώπισή της.
Για πολλοστή φορά το ΚΚΕ επισημαίνει τον ρόλο των επιχειρηματιών της Υγείας - Πρόνοιας που μπροστά στη διατήρηση των κερδών τους κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών τους.
Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, θα προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις σε σχέση με τα ιδρύματα πρόνοιας στην περιοχή.  
Επιβάλλεται να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
·         Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών εργαζομένων σε όλες τις δομές υγείας.  Καμία απόλυση.
·         Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων των ιδρυμάτων και δομών της πρόνοιας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.
·         Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας
·         Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κλπ.).
·         Ειδικά μέτρα και τακτικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα». Άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων αυτών των ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι. Επίταξη ξενοδοχείων για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να είναι πλήρως ενταγμένος στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
·         Να ανοίξουν τώρα τα Νοσοκομεία "Παναγία" και Λοιμωδών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια..
·         Να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει πύκνωση των δρομολογίων με επάρκεια σε όλες τις γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, με τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία για τους επιβάτες και το προσωπικό του ΟΑΣΘ.
·         Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more