Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ ΣΤΗ PELLA TV

Την Τετάρτη 5-8-2020 και ώρα 15.00' την Πέμπτη 6-8-2020 και ώρα 19.00, θα προβληθεί στη Pella tv η εκπομπή "Μια φωτογραφία μια ιστορία" οποία αναφέρεται στον μακεδονομάχο αγωνιστή Κώστα Γαρέφη μια και φέτος συμπληρώνονται 114 χρόνια από τον θάνατό του (6-8-1906).
Καλεσμένος στην εκπομπή είναι ο συνταξιούχος γεωπόνος, πρώην Υποδ/της Α.Τ.Ε. και ιστοριοδίφης Γιάννης Κουστοκώστας, συγγραφέας του βιβλίου " Οι Σαρακατσάνοι στους αγώνες του έθνους".
Ο οπλαρχηγός Γαρέφης ξεκίνησε το 1905 από το Πήλιο με 22 συμπολεμιστές, και ήρθε αρχικά στο Βέρμιο και στη συνέχεια στο Καϊμάκτσαλαν και στο Μορίχοβο, που αποτελούσε το κρησφύγετο και ορμητήριο δύο φοβερών βουλγαρικών συμμοριών, με αρχηγούς τους διαβόητους Λούκα και Καρατάσο που καταδυνάστευαν όλη την περιοχή της Καρατζόβας. Είχαν καταστεί σύμβολα θηριωδίας. Αυτούς εξόντωσε με τα χέρια του ο Κώστας Γαρέφης και λύτρωσε την περιοχή από τους βαρβάρους με τη συνδρομή των Σαρακατσαναίων, που είχαν εκεί τα τσελιγκάτα τους. Αλλά και ο ίδιος όμως υπέστη θανάσιμο τραυματισμό και υπέκυψε στις 6-8-1906. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου