Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020

Λύση για την Πέλλα η αγροτική παραγωγή!!!


Η κρίση που τώρα αρχίζει λόγω Covid-19


Η πτώση του τουρισμού, ανέδειξε τον πρώτο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Η Πέλλα προσφέρεται για πλήθος εναλλακτικών καλλιεργειών

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με αβέβαιη ακόμη την έκβασή του στον υγειονομικό τομέα. 
Τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί, οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι ενόψει φθινοπώρου και οι προσδοκίες στρέφονται στην γρήγορη εξεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου.
Ορατές και άμεσες είναι όμως οι επιπτώσεις στην οικονομία. Κι αν μεν ήταν μόνο Ελληνικό φαινόμενο θα μπορούσαν οι Έλληνες να ελπίζουν σε ένα ακόμη «πακέτο» βοήθειας για να ξεπεραστεί όσο πιο ανώδυνα μπορούσε. Έχει επηρεαστεί όμως το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη την ανάκαμψη.
Δυστυχώς από ότι φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος δεν έγινε αντιληπτό από πολλούς Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν προβληματιστεί στο βαθμό που έπρεπε από τα όσα κοσμοϊστορικά γεγονότα έχουν συμβεί στο τελευταίο εξάμηνο, κατά το οποίο εμφανίστηκε και θέριεψε η πανδημία του κορωνοϊού.
Το βάρος έχει πέσει στην επιδοματική πολιτική, στη διεκδίκηση δηλαδή επιδομάτων «αποζημίωσης» για τις ζημιές που έχουν υποστεί εργαζόμενοι και επαγγελματικές τάξεις και πολύ λιγότερο, έως και καθόλου, στο τι θα γίνει την μετά- κορωνοϊό εποχή.

«Αχίλλειος πτέρνα»
Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας, αποδείχτηκε τελικά η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελληνικής οικονομίας. Το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων για ένα μεγάλο διάστημα και στη συνέχεια η μείωση των τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο απέδειξε το πόσο ευάλωτη είναι η μονοθεματική σχεδόν ανάπτυξη που στηρίζονταν στον τουρισμό. Και μπορεί στην Ήπειρο, μέχρι και χθες τουλάχιστον, η κατάσταση να είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, η ζημιά όμως για την τοπική οικονομία είναι ίσως κατά πολύ μεγαλύτερη καθώς ο τουρισμός ήταν εκείνος που στήριζε και τα παράλια και τα ορεινά μέρη (όσα βεβαίως είχαν αναπτύξει τον αγροτουρισμό).
Το αυτονόητο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή του αναπτυξιακού «μείγματος» της χώρας και ειδικά της Ηπείρου, για την μετά- κορωνοϊό περιοχή. Η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, η ήπια εκμετάλλευση του υπεδάφους κ.α. είναι τομείς οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πεδία ερευνών και μελετών.


Αποκούμπι η αγροτική παραγωγή
Όμως το βασικό πλεονέκτημα της Πέλλας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο Αγροτικός τομέας, η αγροτική παραγωγή. Δεκαετίες τώρα, κυβερνήσεις, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, επιστήμονες υπερθεματίζουν για την ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, παρά ταύτα όμως η πορεία του ήταν καθοδική: Οι αγρότες μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου, νέοι δεν εισέρχονταν στο επάγγελμά και οι εισαγωγές εκτόπιζαν την ελληνική και ηπειρωτική παραγωγή. Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο σε κατ΄ εξοχή τουριστικές περιοχές  της Κεντρικής Μακεδονίας όπως η Χαλκιδική και η Πιερία, αντί να προωθούνται στη διατροφή σε ξενοδοχεία και καταλύματα τοπικά προϊόντα, να προσφέρονται βούτυρο Αυστρίας, μέλι Βουλγαρίας, κρεμμύδια Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου, και πάει λέγοντας...


Εισαγόμενο πρωινό!
Την τελευταία δεκαετία της μεγάλης οικονομικής κρίσης, άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να αλλάξουν, η Πέλλα έμεινε μακριά από ένα δικό της προϊόν όπως είναι το     Πελαιώτικο  πρωινό, το οποίο δεν «εντάχθηκε» στην καμπάνια του «Ελληνικού πρωινού». Αντί δηλαδή η χώρα μας να αξιοποιήσει την εξωστρέφεια που έχει ο αγροτικός της τομέας, γίνεται ακριβώς το αντίθετο, η τουριστική μας «βιομηχανία» επενδύει στις εισαγωγές!
Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έρχεται τώρα να επιταχύνει εξελίξεις και να θέσει επί τάπητος την στήριξη της αγροτικής παραγωγής που αποτελεί το «αποκούμπι» της Ελλάδος. Για έναν σημαντικό αριθμό κατοίκων, η οικιακή παραγωγή μπορεί να προσφέρει λύσεις στην καθημερινή διατροφή, ακόμη και ένα μικρό εισόδημα εφόσον συνδυαστεί με παράλληλη πώληση προϊόντων.
Όμως η αναπτυξιακή προοπτική και η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας περνάει αναγκαστικά από την οργανωμένη παραγωγή σε κτηνοτροφικά και φυτικά προϊόντα. Είναι γεγονός ότι η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν. Είναι απαραίτητη η στροφή των νέων σε σύγχρονες μορφές παραγωγής. Αλλά και η Πολιτεία θα πρέπει τώρα να λάβει μέτρα και να δώσει κίνητρα με ανταποδοτικά μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να μην επαναληφθεί η λογική των θαλασσοδανείων και των επιδοτήσεων που κατέληγαν σε φιάλες ουϊσκι στα νυχτερινά κέντρα.


«Θωράκιση» της ποιότητας
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ολοκληρωμένη θεσμική θωράκιση των παραγόμενων τοπικών προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το παράδειγμα με το γάλα είναι χαρακτηριστικό: Με τη πίεση που ασκήθηκε με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα άρχισε η ανάκαμψη της τιμής του, καθώς περιορίστηκαν τα «παράθυρα» για παράνομη χρήση του εισαγόμενου.
Είναι αδιανόητο σήμερα η Ελλάδα, η Πέλλα να μην έχει επάρκεια αγελαδινού γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν τις εκμεταλλεύσεις τους αδυνατώντας να ανταποκριθούν στη δυσανάλογη σχέση κόστους παραγωγής- τιμής πώλησης.


Κίνητρα για καλλιέργειες
Χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την επαναφορά φυτικών καλλιεργειών που στο παρελθόν τροφοδοτούσαν την Ελληνική αγορά ακόμη και από την Πέλλα (ρύζι, φακές, φασόλια, κρεμμύδια κ.ο.κ.), προϊόντα που σήμερα εισάγονται από ανατολικές χώρες. Παράλληλα βεβαίως θα πρέπει να αναπτυχθούν και νέες, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία ο νομός Πέλλας, έχει σε πληθώρα ειδών.
Σήμερα βεβαίως ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Η Ελλάδα πάσχει σε ανταγωνιστικότητα. Μέχρι να ισορροπήσει το «σύστημα», πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα και στην καινοτομία. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Να μη χαθεί η ευκαιρία
Ο χρόνος βέβαια τρέχει. Όμως τώρα υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας, που δεν είναι άλλη από το υπό κατάρτιση σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Κάποιες γενικές κατευθύνσεις για την Αγροτική Ανάπτυξη περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Επιτροπής «Πισσαρίδη». Για να περάσουμε όμως από τη θεωρία στην πράξη, είναι απαραίτητο και εθνική υποχρέωση όλων να αντιληφθούν ότι χωρίς αγροτική παραγωγή, όχι μόνο δεν θα ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία στην μετά- κορωνοϊό εποχή, αλλά θα πελαγοδρομεί σε κάθε μικρή ένταση που θα εμφανίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου