Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2020

Χρ. Μπάτσης: Να γίνει η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας μας

 


Συνέντευξη στην Πέλλα τηλεόραση

 


 

Στην Πέλλα τηλεόραση, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων  και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη, μίλησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης για τις κοινές προσπάθειες των σπαραγγοπαραγωγών και του Δήμου Αλμωπίας για την προώθηση του προϊόντων αλλά και για την ανακύκλωση από το νάιλον που μέχρι τώρα πήγαινε στον κάλαθο των αχρήστων. Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος,

“Στην πρώτη μας απόπειρα φέτος, από τους 150 τόνους νάιλον που χρησιμοποίησαν οι σπαραγγοπαραγωγοί, ανακυκλώθηκαν οι 20 τόνοι. Το υλικό το διαχειρίζεται η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανακύκλωση. Στο μέλλον έχουμε σκοπό να κάνουμε και συλλογή κενών κυτίων φυτοφαρμάκων με σκοπό την ανακύκλωση”.

 

Βάσει των στοιχείων που ανέφερε ο δήμαρχος Αλμωπίας, στον δήμο πάνω από 300 οικογένειες καλλιεργούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα σπαράγγια και ο συνολικός ετήσιος όγκος παραγωγής διαμορφώνεται σε περίπου 2.000 τόνους. Στον δήμο λειτουργούν τρεις συνεταιρισμοί, αυτοί των Πιπεριάς, Μεγαπλατάνου και Συνεργασίας Παραγωγών Αλμωπίας. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής σπαραγγιών, εξάγεται στη Γερμανία.

Οι ποικιλίες σπαραγγιού που καλλιεργούνται στον δήμο Αλμωπίας είναι κυρίως οι γαλλικές Darbella και Darlise και οι ολλανδικές Vitalim και Terralim. “Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη δυτική Αλμωπία και λιγότερο στην ανατολική, επικρατούν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, το έδαφος περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που ευνοούν την παραγωγή του σπαραγγιού και το μικροκλίμα είναι ιδανικό για την καλύτερη ποιότητα στην Ελλάδα”, επισήμανε ο κ. Μπάτσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “για την περίοδο 2020-2021 η περιοχή μας είχε ποσοστό πρώτης ποιότητας άνω του 75%, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφάνισε ποσοστό μικρότερο του 40%”.

“Οι αγρότες μας, με συνείδηση και συλλογική αίσθηση της ευθύνης, πρωτοπορούν και αναζητούν μιμητές”, δήλωσε ο δήμαρχος Αλμωπίας, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέλλα τηλεόρασης τονίζοντας  “ναι μεν φέτος δεν συμμετείχαν οι αγρότες  μαζικά, αλλά πρόθεσή μας είναι να το πράξουμε και η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου