Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

 


Με αυξημένα μέτρα θ’ ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου


Υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τέλος οι σχολικές εκδρομές

• ΣΥΡΙΖΑ: Μια εβδομάδα χαμένη από τις παλινωδίες της Κυβέρνησης Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου θα λειτουργούν με κανόνες…


• Με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης θα ξεκινήσουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου τελικά, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας.

Ουσιαστικά η επιστροφή στα σχολεία αποτελεί ένα γερό «κρας τεστ» για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού όπως τόνισε και η ίδια η υπουργός Ν. Κεραμέως σε κοινή συνέντευξη Τύπου με άλλους υπουργούς «κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται – αν χρειαστεί– στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Η χρήση μάσκας…
Στο επίκεντρο των μέτρων φυσικά βρίσκεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ το Υπουργείο Παιδείας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση της από το Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.
Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ όπως είπε δεν θα γίνονται δεκτοί μαθητές ή εκπαιδευτικοί που θα εμφανίζονται στο σχολείο χωρίς μάσκα.
Από την χρήση μάσκας πάντως εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και τα παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

                                   Τα άλλα μέτρα
Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες είναι:
- Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
- Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου με επιπλέον πιστώσεις 100 εκατ. ευρώ.
-Διαφορετικά διαλείμματα.
- Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.
- Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ.
- Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας.
- Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα (εντός κάθε σχολικού τμήματος).
- Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα.
- Αθλήματα (μικρές ομάδες ανά τμήμα, μη πραγματοποίηση σχολικών πρωταθλημάτων).
-Εργαστήρια (σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών μετά από κάθε χρήση).
-Μουσικά όργανα (απόσταση τριών μέτρων και καθαρισμός τους μετά από κάθε χρήση).
- Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η υπουργός έκανε λόγο για μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες. «Έχουμε χρέος τα παιδιά μας να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας.

Τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου λειτουργούν με κανόνες, με την καθοδήγηση των πολύτιμων εκπαιδευτικών τους, παρά στον δρόμο και στις πλατείες όπου παίζουν χωρίς κανόνες.

Με τα μέτρα προστασίας στο σχολείο προστατεύονται και τα παιδιά μας, και οι εκπαιδευτικοί μας αλλά προστατεύεται και η οικογένειά μας όταν το παιδί ή ο εκπαιδευτικός γυρνάει από το σχολείο».

Έκκληση Πέτσα…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανοίγοντας την χθεσινή συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν μαζί με τα παιδιά τους από τις διακοπές στο σπίτι και «να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».
Σχετικά με την απόφαση να ξεκινήσουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ικανός αριθμός πολιτών δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα.

                                  Ο Υπ. Εσωτερικών
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στην έγκαιρη κεντρική επιχορήγηση για την προμήθεια μέσω της ΚΕΔΕ μασκών δωρεάν για εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές όλων των σχολείων, αλλά και στην πλήρη στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλλά και 4.474 με μειωμένο ωράριο να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.
Αναφορά έκανε και στις δαπάνες μεταφοράς μαθητών ύψους 175 εκατ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240.000 μαθητών στα σχολεία, καθώς και στις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκατ. μέσω των ΚΑΠ.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων σκληρή κριτική έκανε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «βαρετή, κουραστική και εκτός μέτρου επικοινωνία».
Σχολιάζοντας την μετάθεση της ημερομηνίας στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «μια εβδομάδα χαμένη, μόνον από τις παλινωδίες στο θέμα της μάσκας. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Το ίδιο γίνεται και με τα αντισηπτικά και τα υλικά καθαριότητας. Ανάλογες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, λαμβάνονται για τη στελέχωση των σχολείων, τη σχολική καθαριότητα, τα κυλικεία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών…».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more