Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Η κεντροαριστερά του μέλλοντος

 



Βασιλειάδης Δημήτρης

Πολιτικός αναλυτής | INTERVIEW


Η πολιτική περίοδος στην χώρα μας ξεκινάει πάντα με την ΔΕΘ, έστω κι αν αυτή φέτος δεν έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι πολιτικοί αρχηγοί κάθε χρόνο φοράνε τα καλά τους και «ανεβαίνουν» Θεσσαλονίκη για να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον σε παροχές και κριτική. Παρά τα αδιανόητα και εντελώς απίστευτα πράγματα που έχουν συμβεί (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία), τίποτα δεν άλλαξε σε ότι έχει να κάνει με την έναρξη της πολιτικής περιόδου 2020 -2021.

Που βρισκόμαστε όμως πολιτικά; Η ΝΔ σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις διατηρεί το σαφές προβάδισμα της, με διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος από 17% έως και 20%+. Η κυβέρνηση δείχνει, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, να μην έχει φθορά και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να «σηκώσει» κεφάλι. Είναι λογικό βέβαια σε περιόδους έντονης κρίσης οι πολίτες να συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις γιατί από αυτές περιμένουν. Είναι όμως πρωτοφανές να συσπειρώνονται για θέματα δημόσιας υγείας και όχι εθνικά, όπως τουλάχιστον θα περιμέναμε να συμβεί στην πατρίδα μας. Ήρθε και η τουρκική προκλητικότητα που μάλλον βοήθησε τελικά την κυβέρνηση. Και γιατί πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά και γιατί οι χειρισμοί της δείχνουν να έχουν αποδώσει καρπούς. Άρα πώς να μην είσαι ΝΔ… θα έλεγε κάποιος πολίτης ακόμα και αν το 2019 δεν την ψήφισε! Και η τάση αυτή αποτυπώνεται στις μετρήσεις από ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) που στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν αν είχαμε αύριο εκλογές, απαντούν ΝΔ.

Που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή σε ποσοστά γύρω στο 20%; Στον Τσίπρα δεν του βγαίνει η απορρόφηση ή η ενσωμάτωση του ΚΙΝΑΛ, είτε ως κόμμα, είτε ως εκλογικό ποσοστό. Άρα δεν θα μπορέσει να εκφράσει ενιαία τον χώρο αυξάνοντας το ποσοστό του γύρω στο 30% που αποτελεί και προϋπόθεση για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Από την άλλη μεριά το ΚΙΝΑΛ διατηρεί τα ποσοστά του και ίσως να δούμε και κάποιες μικρές ανοδικές τάσεις στις επόμενες μετρήσεις. Αν το ΚΙΝΑΛ ποσοστιαία, μείνει εκεί που είναι και δει και μια μικρή αύξηση, θα συνεχίσει να θέλει να παραμείνει αυτόνομο, να αποκρούει τα μηνύματα «φιλίας» του κ. Τσίπρα και να θεωρεί τον εαυτό του τον γνήσιο εκφραστή της κεντροαριστεράς, πράγμα που δικαιούται.

Έτσι σε λίγα χρόνια θα έχει διαμορφωθεί η εξής εικόνα : η ΝΔ θα κινείται στις εκλογές γύρω από το 40% και τα δυο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, θα έχουν αθροιστικά κάτι γύρω από το 30%, όπου η «μοιρασιά» θε είναι φίφτι φίφτι. Δηλαδή περίπου από 15% έκαστο. Παρόμοιο σκηνικό έχουμε και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δηλαδή δυο κόμματα από τον ίδιο χώρο να μοιράζονται τον χώρο, χωρίς να μπορούν να φτάσουν στην εξουσία.

Η ανάλυση αυτή αποτελεί προφανώς μια προβολή στο μέλλον βασισμένη στα σημερινά δεδομένα. Σαφώς οι κυβερνήσεις και οι Πρωθυπουργοί κάνουν τον κύκλο τους. Κάποια στιγμή θα συμβεί και με την σημερινή κυβέρνηση και ίσως λίγο αργότερα και με τον σημερινό πρωθυπουργό. Και το λέω αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός δείχνει πιο ανθεκτικός από το  ότι το κόμμα του. Παράδοξο;  Ναι. Ανεξήγητο; Όχι!. Η διείσδυση και η αποδοχή   του κ. Μητσοτάκη σε  άλλους πολιτικούς χώρους καταγράφεται από το σύνολο των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Και η ΝΔ όμως μπορεί να κινδυνεύσει από τον κακό της εαυτό και όχι από την κεντροαριστερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more