Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Πρόστιμα σε 8.700 επιχειρήσεις της Πέλλας από την ΑΑΔΕ

 


Αφορούν χρήσεις του 2014


Είχαν δώσει παράταση χωρίς να υπάρχει νόμος…

 

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη έχουν βρεθεί χιλιάδες επιχειρηματίες της Πέλλας, που είδαν ραβασάκια, να έρχονται στις έδρες τους, συστημένη από τα ΕΛΤΑ.  Έκπληκτοί λοιπόν οι επιχειρηματίες διαπίστωσαν ότι του επιβλήθηκαν πρόστιμα από 100 ευρώ έως 500, για την εκπρόθεσμη κατάθεση των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τιμολογίων τα το έτος 2014. Μάλιστα η ΑΑΔΕ έσπευσε να βεβαιώσει τα πρόστιμα πριν επέλθει παραγραφή.  Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας Νέα της Πέλλας, στο νομό Πέλλας τα πρόστιμα έλαβαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις :

1)      Δήμος Πέλλας 4250 βεβαιώσεις παραβάσεων

2)      Δήμοι Αλμωπίας, Έδεσσας, Σκύδρας 4.450 βεβαιώσεις παραβάσεων

 


Το θέμα φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι επιχειρηματίες έριξαν τις ευθύνες τους προς του συνεργαζόμενους λογιστές. Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν πως σωστά οι λογιστές έκαναν χρήση της παράτασης που είχε δοθεί για στις συγκεντρωτικές καταστάσεις τριμήνου. Μάλιστα οι παρατάσεις είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Στην συνέχεια όμως διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την παράταση αυτή. Έτσι μια επιχείρηση καλείται να καταβάλει από 100 ευρώ έως 500 ευρώ που είναι το πρόστιμο.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ την ευθύνη έχουν δυο Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφενός και της κυβέρνησης της ΝΔ αφετέρου. Πρόκειται για τον κο Αλεξιάδη που είχε αρνηθεί να κάνει νομοθετική παρέμβαση για τη λύση του ζητήματος και του κου Βεζυρόπουλου που και ο ίδιος έδωσε εντολή για την βεβαίωση των πράξεων, παρά με νομοθετική ρύθμιση να υπάρξει λύση.  Το φαιδρό της υπόθεση ήταν ότι υπήρξε και ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών τότε που σας την παραθέτουμε παρακάτω:

Στις ελληνικές… καλένδες παραπέμπεται η συμπλήρωση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών του 2014.

Το πολυδιαφημισμένο μέτρο που υποχρέωνε όλους τους επαγγελματίες να συμπληρώσουν όλες τις συναλλαγές από το 1ο ευρώ σε μια λίστα επρόκειτο ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις να εφαρμοστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε παράταση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ενώ για το τι θα συμβεί με τα τιμολόγια του 2015 προαναγγέλλεται διαβούλευση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει ως εξής:

Με σκοπό την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των λογιστών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι θα δοθεί παράταση έως την 30 Σεπτεμβρίου 2015 των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών του έτους 2014.

Αναφορικά με τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2015, ανακοινώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προβεί κατόπιν συνεργασίας και διαβούλευσης με όλα τα σωματεία των λογιστών, σε βελτιώσεις του τρόπου υποβολής των εν λόγω καταστάσεων προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις και να διευκολυνθεί το έργο των λογιστών.

 


Στο τέλος πάντα πληρώνει ο πολίτης

 

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα ότι και αν γίνει, στο τέλος πάντα φταίει ο πολίτης και αυτός πληρώνει την νύφη. Αποτελεί σαφώς Ελληνική πρωτοτυπία με κάθε τρόπο να δημοσιεύονται και με επίσημες ανακοινώσεις οι παρατάσεις και η Ελληνική πολιτεία μετά από χρόνια να βεβαιώνει παραβάσεις. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εφημερίδας μας, οι επιχειρήσεις της Πέλλας θα πρέπει να καταβάλουν 1.740.000 ευρώ προς την ΑΑΔΕ για παραβάσεις που σαφώς και δεν έφταιγαν αλλά και υπήρχε διαβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών για λύση του ζητήματος. Στα «ραβασάκια» του Υπουργείου φαίνεται βέβαια ότι ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής η οποία όμως σίγουρα θα απορριφθεί, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα του 2015 που ανέφεραν για την παράταση των καταθέσεων των καταστάσεων των τιμολογίων ανά τρίμηνο από το 2014, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο!!! Οπότε ότι και αν γίνει, θα απορριφθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι προσφυγές. Αν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε η αδικία αυτή να εξαλειφθεί, δυστυχώς για άλλη μια φορά το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πολίτες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more