Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΕΞΩΔΙΚΑ ΤΟΥ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ


 



Τις τελευταίες μέρες πολλοί εκδότες ανά την Ελλάδα  δέχονται εξώδικη δήλωση - πρόσκληση από τον Ενιαίο Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), που  καλεί, "για τελευταία φορά", όπως επισημαίνεται στο εξώδικο, να ασφαλίσουν τους μισθωτούς τους  στους κλάδους ασφάλισης του Οργανισμού και παράλληλα να υποβάλλουν  την Αναλυτική Κατάσταση Εσόδων (ΑΚΕ) και να καταβάλλουν την αντίστοιχη εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του κύκλου εργασιών τους από 1-12-2017.

Βέβαια η ασφάλιση του προσωπικού των εκδοτικών επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες και η καταβολή ή μη των χρημάτων που απαιτεί ο ΕΔΟΕΑΠ, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε εκδότη  να αποφασίσει για την επιχείρηση του, σταθμίζοντας τα οικονομικά του, ανάμεσα στις εναλλακτικές της πληρωμής, της πληρωμής με επιφύλαξη και της μη πληρωμής, οδηγεί σε ένα εκβιασμό από πλευράς ΕΔΟΕΑΠ επισημαίνοντας ότι  εκκρεμεί η απόφαση της προσφυγής του συνόλου των Ενώσεων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδικης αυτής απόφασης. 

Με αφορμή το... τελεσίγραφο του ΕΔΟΕΑΠ και την συνεχή πίεση που ασκεί προς τους εκδότες , θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση ο  Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης ώστε να δώσει σαφή εντολή στο Κ.Ε.Α.Ο. να μην βεβαιώσει οποιαδήποτε οφειλή μέχρι και την οριστική έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε., μιας και η βεβαίωση των οφειλών θα μας στερήσει από τους εκδότες την ασφαλιστική ενημερότητα.


Άλλωστε εν μέσω πανδημίας και με το σύνολο των επιχειρήσεων του Περιφερειακού Τύπου να βιώνει τις δυσκολότερες μέρες στην ιστορία του κλάδου, επέλεξε ο ΕΔΟΕΑΠ να ασκήσει αδικαιολόγητες πιέσεις προς τους εκδότες αποστέλλοντας τους εξώδικα, απαιτώντας να ασφαλίσουν οι   μισθωτούς  στους κλάδους ασφάλισης του Οργανισμού και παράλληλα να υποβάλλουν  την Αναλυτική Κατάσταση Εσόδων (ΑΚΕ) και να καταβάλλουν  την αντίστοιχη εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του κύκλου εργασιών μας από 1-12-2017.

Πρόκειται για το παράνομο, αντισυνταγματικό και καταχρηστικό χαράτσι που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, παρ' ότι ακόμη κι αυτοί που το ψήφισαν γνωρίζουν ότι δεν θα ωφελήσει τον ΕΔΟΕΑΠ (που υποτίθεται θέλουν να στηρίξουν), αλλά και το ότι ο περιφερειακός τύπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον εν λόγω Οργανισμό.

Κι όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της σχετικής προσφυγής του συνόλου των Ενώσεων της χώρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για άλλη μια φορά είναι περίεργη η  στάση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και η μέχρι σήμερα σιωπή των κομμάτων του Κοινοβουλίου που όλα μαζί ψήφισαν αυτό το αδιανόητο και πρωτοφανές χαράτσι και στη συνέχεια -επίσης όλα μαζί- έσπευσαν να μας επισημάνουν (έστω και ψιθυριστά!) ότι οι διαμαρτυρίες των εκδοτών  είναι δικαιολογημένες (!!!)

Ενώ λοιπόν αναμένονται οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε., ήρθε η πανδημία που πλήττει όλον τον πλανήτη, να βάλει φρένο σε κάθε δραστηριότητα. 

Αυτό όμως δυστυχώς δεν ισχύει για όλους, μιας και η διοίκηση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δεν πτοήθηκε από τίποτα και μετά την κήρυξη της χώρας μας σε καραντίνα, εκατοντάδες εφημερίδες της περιφέρειας έλαβαν "απειλητικές" επιστολές από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. για να πληρώσουν το 2% .

Το Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., συνεχίζοντας την άσκηση πίεσης προς τους εκδοτες, αποστέλλει εξώδικα τις τελευταίες μέρες, με την επισήμανση ότι αν δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αυτές θα διαβιβαστούν προς το ΚΕΑΟ για τις εκ μέρους του ενέργειες είσπραξης της απαίτησης του Οργανισμού.

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στον επαρχιακό τύπο, που υποχρεωτικά πρέπει να ασφαλιστούν στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και οι επιχειρήσεις που πρέπει να καταβάλουν το 2% του τζίρου τους, δεν έχουν την παραμικρή απολαβή για όσα καλούνται να καταβάλουν.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε παροχή σε ασφαλισμένους με μερική απασχόληση, μιας και υποστηρίζει ότι αυτό δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ζητούν τα ασφάλιστρα.

Επίσης, αρνούνται να ασφαλίσουν εκδότες που οι επιχειρήσεις τους απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους πλήρης ασφάλισης.

Τέλος, ενώ ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ζητάει αναδρομικά από το 2017, όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισε στα χρόνια αυτά να συμβληθεί στην Περιφέρεια με γιατρούς, ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, όπως έχει κάνει για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Καλείται δηλαδή όλη η Περιφέρεια να πληρώσει χρήματα που θα ωφελήσουν μόνο τους ασφαλισμένους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σε περίπτωση ασθένειας πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας, ενώ σε περίπτωση νοσηλείας μας μοναδική μας διέξοδος είναι τα κρατικά νοσοκομεία.

Μια ματιά στην λίστα με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένος ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τα λέει όλα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more