Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ξέχασε το βέτο Μητσοτάκη ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας;




Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κληθής να απαντήσει στις αναφορές του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι 

Κυρώθηκε και παράγει αποτελέσματα

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για το αν αυτή είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης απάντησε:

«Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Από τη στιγμή που κυρώνεται μία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει και εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί, παράγει αποτελέσματα» και ο κ. Πέτσας πρόσθεσε:

«Το μόνο που μπορεί να γίνει πλέον είναι η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας και στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, η ελληνική πλευρά θα κοιτάξει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει προ ημερών πως «όταν μας δοθεί η ευκαιρία για την αλλαγή στα δύο κρίσιμα σημεία που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα θα την αλλάξουμε. Όμως για να φτάσουμε στο σημείο να την αλλάξουμε, θα πρέπει να μη χρεωθεί η Ελλάδα το κόστος της καταπάτησης της».

Τραγέλαφος

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ξαναήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη όπου και άλλαξε η κοινή δήλωση Ελλάδας και ΗΠΑ προκειμένου να απαλοιφθεί ο χαρακτηρισμός ως «ιστορικής» της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα το γεγονός είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που είχε κάνει λόγο για τραγέλαφο, ενώ την ίδια ώρα έχει παγώσει η κύρωση από τη βουλή των διμερών συμβάσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εξαιτίας των αντιδράσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.


Το βέτο Μητσοτάκη 

Για άλλη μια φορά ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μισές αλήθειες καθώς μάλλον ξέχασε να αναφέρει την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Βουλή την μαύρη μέρα της Κύρωσης της συμφωνίας. Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνο το βράδυ περιγράφοντας  τη στάση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον γίνει κυβέρνηση έναντι των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης είχε προηδοποιήσει:

«Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more