Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο Ζάεφ συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Ιστορικών, Αρχαιολογικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Σκοπίων


 Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δέχτηκε τα μέλη του Μακεδονικού τμήματος της Διεπιστημονικής Επιτροπής για Ιστορικά, Αρχαιολογικά και Εκπαιδευτικά Θέματα που ιδρύθηκε από τη χώρα των Σκοπίων και την Ελληνική Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρέσβη Viktor Gaber, και των οποίων τα μέλη είναι η Δρ Ana Cupeska, καθηγήτρια και πολιτικός επιστήμονας, Dr. Lyudmil Spasov, καθηγητής γλωσσολόγος, καθηγητής. Ο Fehari Ramadani, καθηγητής και ιστορικός, Δρ Dalibor Jovanovski, καθηγητής και ιστορικός, και ο Δρ. Νίκος Χαουσίδης, καθηγητής και αρχαιολόγος, και απουσία του Δρ. Κίκα Κολμπ, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Ζάεφ για την πρόοδο του έργου αυτής της Επιτροπής. εμπειρογνωμόνων και εν αναμονή της πέμπτης συνάντησης με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων κατά τη συνεδρίαση, συνήχθη το συμπέρασμα ότι έχει επιτευχθεί επίπεδο εποικοδομητικής συνεργασίας στην επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας Πρεσπών και ότι έχουν καθοριστεί κοινές κατευθύνσεις για την εξεύρεση λύσεων για τις συστάσεις που πρέπει να υποβάλει αυτή η επιτροπή στις κυβερνήσεις της πΓΔΜ και Η Ελλάδα ως καλή βάση για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων για ιστορικές αφηγήσεις, οι οποίες θα εκπαιδεύσουν τις μελλοντικές γενιές στο ευρωπαϊκό πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας.

Ο Ζάεφ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις τρέχουσες δραστηριότητες της Κυβέρνησης για την παροχή συνολικών όρων για την εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών και την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ που ελήφθησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήσεις με Πρωθυπουργός Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more