Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Αθωώνονται αυτοδιοικητικοί της Πέλλας με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών ;





Με μία αιφνίδια  τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών που ψηφίστηκε βράδυ,  παύει εκατοντάδες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Μεταξύ αυτών, παύει ουσιαστικά η δίωξη και για τους αιρετούς της Πέλλας  οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων για  σοβαρότατα κακουργήματα.

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, παρεισέφρησε σε νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών και σε μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφισή της πρόλαβε και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ. Η σκανδαλώδης διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) και προβλέπει ότι “αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».



Η τροπολογία με αριθμό 489/48 κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος την έκανε αποδεκτή, σχεδόν ως είχε, πλην ορισμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων ήσσονος σημασίας. Το γεγονός ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από έναν απλό βουλευτή διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους σχεδιασμούς των εμπνευστών της καθώς, σε αυτές τις περιπτώσεις, η διάταξη δεν υφίσταται τη βάσανο της διαβούλευσης και της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, παραμένει άγνωστο πόσους και ποιους αιρετούς αφορά, ενώ παράλληλα παρέλκει η γνώμη της αρμόδιας Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης. Κυρίως, όμως, απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση της αποτύπωσης της συνολικής ζημίας την οποία υφίσταται το δημόσιο από αυτό το ξέπλυμα, καθώς, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν είναι υποχρεωτική η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η ψήφισή τους.


Εμείς ζητήσαμε την γνώμη έμπειρων νομικών οι οποίοι μας τόνισαν τα ακόλουθα:

 “ο σκοπός της διάταξης είναι ξεκάθαρος: να ξεπλυθούν όσες δαπάνες έγιναν παράτυπα αλλά παρ' όλα αυτά πληρώθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, εάν αυτές οι δαπάνες έχουν και ποινικό σκέλος, έχουν ασκηθεί δηλαδή ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, αίρεται το αξιόποινο. Δηλαδή η διάταξη αυτή τα καθαρίζει όλα, ασχέτως του σταδίου διερεύνησης της υπόθεσης. Θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και δίκη που είναι σε εξέλιξη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more