Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Νέα Περιφέρεια διεκδικούν Πέλλα, Ημαθία, Πιερία

 


Αποκλειστικό


Εναλλακτικά εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης  με την Δυτική Μακεδονία

 


Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των πολιτών, φορέων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων αναφορικά την διαχρονική σχέση των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας με την Θεσσαλονίκη. Όπως τονίζουν μάλιστα μετά από την λειτουργία 10 ετών με το νέο σχήμα, οι εν λόγω περιφερειακές ενότητες μόνο χαμένες βγαίνουν καθώς  αποτελούν μειοψηφία απέναντι στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που επεξεργάζονται, οι παραπάνω νομοί μένουν αδικημένοι τόσο στην χρηματοδότηση όσο στην διανομή διοίκησης. Άλλωστε ποτέ κανείς περιφερειακός σύμβουλος δεν ανέλαβε κάποια θέση ευθύνης εκτός βέβαια από την θεσμοθετημένη χωρική αντιπεριφέρεια.  Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Εθνική Οδός Έδεσσας Θεσσαλονίκης που επί της ουσίας έχει βαλτώσει. Η Θεσσαλονίκη πολλές φορές συμπεριφέρεται αποικιοκρατική δύναμη ενώ δεν υπολογίζει σε καμιά περίπτωση τις υπόλοιπες ενότητες. Όλη η διανομή πλούτου γίνεται στο μεγάλο αστικό κέντρο και οι υπόλοιποι μοιάζουν ως φτωχοί συγγενείς.  Έτσι έρχεται ως μονόδρομος η σύνταξη πρότασης και μελέτης για διόρθωση του Καλλικράτη με την δημιουργία μιας νέας Περιφέρειας με τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας ή σε διαφορετική περίπτωση με την δημιουργία νέας Περιφέρειας, ισχυρής, δυναμικής και ικανής με την Δυτική Μακεδονία. Άλλωστε και οι τρεις νομοί έχουν πολλά κοινά που μπορούν να συνδεθούν. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία και την ανάλυση που θα προκύψει και στις δυο περιπτώσεις:


1)      Περιφέρεια Πέλλας-Ημαθίας-Πιερία

Πραγματικά θα έχουν τα πάντα. Ιστορία, βουνό, Αγροτική οικονομία, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, θάλασσα. Με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια η ενδεχόμενη δημιουργία μιας νέας περιφέρειας θα ήταν 407.000 περίπου. Επί της ουσίας θα αποτελεί την 9 περιφέρεια σε σύνολο 14. Ως έδρα θα μπορούσε να ιστορικούς λόγους να δημιουργούταν στην Παλαιά Βεργίνα ή ακόμη και στην Παλαιά Πέλλα εκεί που υπάρχει ένα πολυτελές δημοτικό μέγαρο που δεν λειτουργεί καθώς αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού Δήμου Πέλλας που συγχωνεύτηκε με τον Καλλικρατικό Δήμο Πέλλας.  Θα διέθετε 51  Περιφερειακούς συμβούλους που επί της ουσίας θα ήταν με βάση τον πληθυσμό ο ακόλουθος:

Πέλλα: 18

Ημαθία: 18

Πιερία: 15

Ως αντιπεριφερειάρχες εκτός από τους τρεις χωρικούς  θα έχουν με βάση τον Καλλικράτη άλλους έξι θεματικούς. Τέλος θα υπάρχει και ένας πρόεδρος Περιφερειακού συμβουλίου.

 


2)      Περιφέρεια Κεντρο δυτικής Μακεδονίας

Μια ισχυρή Περιφέρεια με τη συμμετοχή 7 νομών!!!  Ίσως να αποτελεί ευκαιρία καθώς θα επέλθει μείωση του πλασματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των πολιτών  της Δυτικής Μακεδονίας ελέω ΔΕΗ και δημογραφικού προβλήματος,  ενώ θα επέλθει αναβάθμιση των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους όλων των κάτοικων της νέας αυτής Περιφέρειας που έτσι και αλλιώς  περιλαμβάνει κοινά χαρακτηριστικά των κατοίκων σε πολιτισμό, αγροτικό τομέα και δίκτυα μεταφορών.  Με αυτή την μεταρρύθμιση η νέα Περιφέρεια θα αποκτήσει διέξοδο στην θάλασσα και οι πολίτες της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας θα απελευθερωθούν οριστικά από τον στραγγαλισμό των κονδυλίων τους από την «υδροκέφαλη» Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


Η περιφέρεια αυτή θα έχει ως πληθυσμό περίπου 700.00 κατοίκους και θα καταλαμβάνει την 4η θέση πίσω από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία.  Η έδρα θα μπορούσε να παραμείνει η Κοζάνη ή η Βέροια. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα ήταν με βάση τον νόμο 51. Η Πέλλα που θα αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη θα εξέλεγε 9 περιφερειακούς συμβούλους. Θυμίζουμε ότι σήμερα έχε
ι 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more