Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Αποδεσμεύονται στην Πέλλα εκτάσεις που θεωρούνταν δασικές!

 

Σωστή νομοθετική ρύθμιση 




- Πρόκειται για κτήματα που αποδόθηκαν από το Κράτος για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση προ του 1975


XORAFIA KALLIERGEIES

• Ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου, σε πρώτη φάση να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της υπαίθρου και σε δεύτερη να ενισχυθεί σταδιακά η πρωτογενής παραγωγική δραστηριότητα.
Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες, για το περιεχόμενο των οποίων στον Νομό Πέλλας  μόνο έχουν κατατεθεί χιλιάδες αντιρρήσεις από πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Σε θετική βάση τοποθετεί το ζήτημα νέα νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα εκτάσεων οι οποίες είχαν αποδοθεί από το Κράτος για τον σκοπό αυτό πριν από το 1975.
Στο μεταξύ, την εκπόνηση σχεδίου ανασυγκρότησης αγροπεριβαλλοντικών υποδομών, με έμφαση σε έργα άρδευσης, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Προβληματικοί οι χάρτες
Πληθώρα προβλημάτων προκάλεσε η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην περιοχή μας, καθώς μέσω αυτών «βαπτίζονται» ως δασικές εκτάσεις οι οποίες είχαν παλαιότερα αγροτικό χαρακτήρα είτε καλλιεργούμενες είτε με τη χρήση τους από κτηνοτρόφους.
Πολλά ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν και στον Νομό Πέλλας καθώς δεν είχε καταρτιστεί ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Χαρακτηριστικό του μεγέθους τους είναι το γεγονός ότι μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 6.415 αντιρρήσεις κατά του θεματικού περιεχομένου των χαρτών,
Η συρρίκνωση του διαθέσιμου για πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα χώρου δυναμιτίζει, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οποιαδήποτε πρωτοβουλία στήριξης του αγροτικού κόσμου που στενάζει υπό το βάρος της κρίσης και των προβλημάτων που αυτή προκαλεί. Αυτός είναι και ο λόγος που  η εφημερίδα προ ημερών είχε αναδείξει το όλο ζήτημα,  από το ξεκίνημα της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, είχε υποστηρίξει το έργο, κάνοντας όμως σαφές ότι αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο και όχι μόνο μια συνταγματική υποχρέωση δεκαετιών. Ταυτόχρονα, είχαμε  επισημάνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν από το κράτος, έτσι ώστε οι χάρτες να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και να μπει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αγροτική παραγωγή, τις επιδοτήσεις, τα έργα και τις επενδύσεις.

Απελευθερώνει εκτάσεις
Ωστόσο, με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση (Νόμος 4685/2020 άρθρο 48), καθώς και με σχετική υπουργική απόφαση (ΠΕΝ/ΔΠΔ/ 64663/2956/2020 - ΦΕΚ 2773/Β/8-7-2020) γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια επίλυσης πολλών από τα προβλήματα αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές αναγνωρίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος όλες οι διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τους φορείς του Κράτους και αφορούν εκτάσεις που απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, αποδόθηκαν για γεωργική ή κτηνοτροφική ή μεικτή χρήση και συνδέθηκαν με το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν είναι πλέον δασικές!
Οι διοικητικές αυτές πράξεις που αναφέρονται στη ρύθμιση είναι αποφάσεις της επιτροπής απαλλοτριώσεων (κληροτεμάχια, αγροτική γη δημοσίων κτημάτων, εκτάσεις εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτήτων κτλ.), παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων, αποφάσεις διανομών και αναδασμών, ειδικά αγροτικά μητρώα (αμπελουργικό, ελαιουργικό), εκτάσεις μη ανακληθεισών οικοδομικών αδειών.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για εκτάσεις που νομίμως είχαν αποδοθεί στους πολίτες και συμπεριλαμβάνονται στο γεωγραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες δεν υπάγονται πλέον στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με συνέπεια να αναμορφώνονται οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πριν την εφαρμογή του νέου νομού, ανεξάρτητα εάν είναι ολικώς ή μερικώς κυρωθέντες. Φυσικά, οι ίδιες διαδικασίες ισχύουν και για τους υπό ανάρτηση χάρτες.

Ανασυγκρότηση υποδομών
Στο μεταξύ, για την επιτάχυνση των έργων αγροτικών υποδομών, η οποία θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων αγροτών και θα συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψη του στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε περιοχές στις οποίες προτείνεται να κατασκευαστούν φράγματα και αρδευτικά δίκτυα. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «οφείλουμε ως Κυβέρνηση, τώρα, να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους, να παραμείνουν στα χωριά μας και να κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα μέσα από την ενασχόληση τους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και με αυτό τον τρόπο να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο». Όπως είπε, «ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για την εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης αγροπεριβαλλοντικών υποδομών, που θα αξιοποιούν τα επιφανειακά ύδατα, το νερό της βροχής, το οποίο μας πνίγει κάποιες στιγμές και λείπει όλες τις υπόλοιπες, και αυτό το νερό να το οδηγούμε μέσα από σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more