Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΣΤΟ… ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΠΕΛΛΑ ΓΙΑ COVID-19…

 


 


- Εκτός από έναν ψυχρό αριθμό αυξημένων κρουσμάτων, καμιά ενημέρωση τοπικά για το πώς, πότε και πού εντοπίζονται και εάν θα πρέπει να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα

- Το Σαββατοκύριακο και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 26 κρούσματα στην Πέλλα


• Σαρώνει ο κορωνοϊός τη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το υγειονομικό σύστημα να δοκιμάζει τις αντοχές του! 

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η Πέλλα όπου την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι για 15 μέρες θα βρίσκεται στην Τρίτη κλίμακα. Πάντως λόγω των μεγάλων καταγραφών από τις κονσερβοποιίες,  το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει χαθεί ο έλεγχος, καθώς καθημερινά ανακοινώνεται σωρεία κρουσμάτων, ενώ πολύ ανησυχητικό είναι ότι παρατηρείται ευρεία διασπορά του ιού!
Η περιοχή μας βρίσκεται ήδη στο επίπεδο 3 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, μια θέση πριν από τον «κόκκινο» συναγερμό, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο  στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, τα  οποία ήδη πιέζονται έντονα!


Χωλαίνει η ενημέρωση…
Κι ενώ διαμορφώνεται μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην περιοχή μας, η ενημέρωση στις κρίσιμες αυτές ώρες είναι μηδαμινή. Εκτός από έναν ξερό αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω επίσημη πληροφορία σε τοπικό επίπεδο για το πώς, πότε, πού εντοπίζονται τα κρούσματα. Και όσο αυτά αυξάνονται, τόσο εντείνεται η ανησυχία των πολιτών, αφού βρίσκονται κυριολεκτικά στο «σκοτάδι»! Δεν είναι ταμπού να ξέρει ο κόσμος πού εντοπίζονται, ούτε στοχοποιούνται άνθρωποι και περιοχές. Πρόκειται για έναν ύπουλο ιό που θα μπορούσε ο καθένας να κολλήσει γιατί ακριβώς μεταδίδεται πολύ εύκολα. Όταν όμως γνωρίζουν περισσότερες και κυρίως έγκυρες πληροφορίες, μπορούν και οι ίδιοι οι πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί, να έχουν το νου τους!

Το έχουν αντιληφθεί…
Το… σιωπητήριο που έχει επιβληθεί με «εντολές άνωθεν» μέχρι σήμερα υπερισχύει σε βάρος της υπεύθυνης ενημέρωσης. Δυστυχώς υπάρχουν  κατευθυνόμενες πληροφορίες για την προέλευση των κρουσμάτων στην Πέλλα, το οποίο σαφώς και είναι καταδικαστέο καθώς φαίνεται ότι οι τοπικοί εκπρόσωποι φορέων που έχουν ενημέρωση για τον Ιό, την διοχετεύουν κατά το δοκούν. Για άλλη μια φορά η Πέλλα είναι μπανανία στην ενημέρωση. Αυτά που ισχύουν και για την ΕΛ.ΑΣ. που δίνει αλλού νταλού πληροφορίες, το ίδιο γίνεται και με τους ανθρώπους της υγείας. Ντροπή, αίσχος και σπέκουλα πραγματική.

Οργιάζει η παραπληροφόρηση!
Κι αυτό γιατί πολύ απλά όταν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση οργιάζει! Ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει, όπως να τριπλασιάζει τα κρούσματα, να στοχοποιεί πρόσωπα και κοινωνικές εκδηλώσεις, χώρους εργασίας, ολόκληρα χωριά! Και σ’ αυτά, ακόμη και μια δόση αλήθειας εάν υπάρχει, ο τρόπος που παρουσιάζονται προς τα έξω προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Θα έπεπε να βγαίνει κάποιος αρμόδιος και να ενημερώνει σε τοπικό επίπεδο υπεύθυνα την κοινωνία. Οι αναρτήσεις στα «σόσιαλ μίντια» αυτές τις μέρες πέφτουν βροχή, ο καθένας ελαφρά τη καρδιά γράφει ότι θέλει, ότι ανεύθυνα του μετέφεραν άλλοι, βάζοντας μάλιστα και κάποια παραπάνω… σάλτσα, ο επόμενος προσθέτει τα δικές του «πληροφορίες» και πάει λέγοντας!
Και η πραγματικότητα απουσιάζει, αφού επιμένουν κεντρικά να κρατούν τους πολίτες στο «σκοτάδι»!
Γιατί να μην μπορούν να ακολουθήσουν το ομολογουμένως απ’ όλους επιτυχημένο μοντέλο ενημέρωσης της περασμένης Άνοιξης; Δεν έχει σημασία ποιος θα έχει αυτό το ρόλο, εάν θα είναι η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πέλλας  (που σημειωτέον τα πήγε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση), ή θα υπάρξει κάποια σύμπραξη με τα νοσοκομεία της Πέλλας.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες απαιτούν υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για την πορεία του ιού στην περιοχή τους. Τόσο απλά, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.


Κλείνουν τμήματα…
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και τα τμήματα σχολείων που αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω ύπαρξης θετικών κρουσμάτων.
Με απόφαση του προϊσταμένου της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θωμά Μπαχαρακη,4 τμήματα του 3ου Γυμνασίου Έδεσσας (B2, B3, Γ3 KAI Γ4) θα είναι κλειστά μέχρι και την Τρίτη 20/10/2020.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα κλείνουν και τα τμήματα A2, BΘ3 KAI ΓΘB TOY ΓEΛ ΣKYΔPAΣ.


10 πρόστιμα!
Στο μεταξύ, η εκτίναξη των κρουσμάτων στην περιοχή μας είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν χθες (10 Οκτωβρίου 2020) ειδικές αστυνομικές δράσεις σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική.

 

Κατά τη διάρκεια των δράσεων αυτών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.940 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 43 παραβάσεις. Ειδικότερα, για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση ελάχιστης απόστασης βεβαιώθηκαν από τους αστυνομικούς 10 κλήσεις στην Πέλλα



Τι μέτρα ισχύουν
Τα μέτρα που ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Νομό Πέλλας, σύμφωνα την κωδικοποίησή τους ανά επίπεδο που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας εκτός όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί προβλέπουν, περιορισμό των χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία μέχρι 40% (εκτός ογκολογικών και των επειγόντων περιστατικών), αναστολή εξόδου σε όλα τα Κ.Υ.Τ., ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα στις εκκλησίες καθήμενα και με μάσκα, μέχρι 30% πληρότητας σε αίθουσες προβολών και εκδηλώσεων, απαγόρευση ζωντανής μουσικής στα κέντρα διασκέδασης, μέχρι 50% επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι 20 άτομα στις δικαστικές αίθουσες.

Ακόμη με πληρότητα που θα κυμαίνεται στο 50% θα λειτουργεί η εστίαση σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού, όπως Νομός Ιωαννίνων.

Επιπλέον, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more