Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

11.500 επιχειρήσεις της Πέλλας εκπέμπουν SOS

 


Στο χείλος του γκρεμού και ένα βήμα πριν το λουκέτο


 

Κραυγή αγωνίας από επαγγελματίες του νομού 

 

• Έντονες πιέσεις δέχεται η χώρα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα δείχνει απειλητικά τα… δόντια της, δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο σε επίπεδο υγειονομικό, όσο και οικονομικό. Από αύριο το πρωί λοιπόν η Χώρα μπαίνει στην κατάψυξη.
Και μπορεί δικαιολογημένα μεγάλο βάρος να πέφτει στον τρόπο αναχαίτισης της πανδημίας, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι την ίδια ώρα η οικονομία βυθίζεται, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται μισό βήμα πριν την πλήρη κατάρρευση. Μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και την εφαρμογή της απαγόρευσης, σε όλη τη χώρα από αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, ένα ακόμη καίριο πλήγμα θα δεχθεί η αγορά και η τοπική οικονομία της Χώρας.


Τελευταία, κραυγή αγωνίας ακούγεται και από επιχειρήσεις της Πέλλας, με πολλούς επαγγελματίες να δηλώνουν στην εφημερίδα μας Νέα της Πέλλας ότι εάν δεν ληφθεί και εφαρμοστεί ένα «μείγμα» δραστικών μέτρων, τότε η περιοχή μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με «τσουνάμι» λουκέτων και εκτόξευση της ανεργίας!
Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού πλήττουν πολλούς κλάδους, κυρίως όμως την εστίαση, η οποία έρχεται ήδη… κουρασμένη από το lockdown της περασμένης Άνοιξης, καθώς και μια μουδιασμένη και ψαλιδισμένη καλοκαιρινή σεζόν!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κλάδος εμπορίου περνάει καλύτερες μέρες, καθώς μπορεί τα καταστήματα να μένουν ανοιχτά, όμως οι καταναλωτές δεν προβαίνουν σε αγορές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει καθηλωθεί. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία των εμπόρων να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και έτσι να συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος που τσακίζει ουσιαστικά την οικονομία.


Επιστολή  στον πρωθυπουργό!
Ήδη, 50 Σύλλογοι της εστίασης με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό ζητούν συνάντηση μαζί του, προκειμένου, να του εξηγήσουν και να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις για την επιβίωση του κλάδου.
«Αρχικά και μόνο τα οριζόντια μέτρα στήριξης, χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, οδήγησε σε σπατάλη πολύτιμων πόρων καθώς 8 μήνες μετά ο κλάδος έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη. Η εστίαση είναι πολυεπίπεδη, πολύμορφη και προερχόμενη από μια δεκαετία χρεοκοπίας, δεν μπορεί να στηριχθεί με λύσεις αποσπασματικές. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει», τονίζουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους.

Ιδιαίτερα επικριτικοί  απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς εμφανίζονται επιχειρηματίες της Πέλλας, ζητώντας γενναίες ενισχύσεις. «Η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται σήμερα άλλες διαπιστώσεις, υπάρχουν οι δείκτες της οικονομίας και αυτοί καταμαρτυρούν και αποτυπώνουν την πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο...», σημειώνουν  μεταξύ άλλων.
Και σε άλλο σημείο πρόσθετουν: «’Επιστρέφουν χρήματα’ μέσω διαρροών αφού δεν έχουμε ακόμη μέχρι σήμερα τις τελικές τους προτάσεις για την επιστρεπτέα 4 και 5, ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις πραγματικές πτώσεις τζίρων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
»Κάνουν δήθεν «κοινωνική πολιτική» με τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι επιχειρήσεις μέσω και της προκαταβολής φόρου χωρίς να προχωρούν σε επί της ουσίας στήριξης τους, δίνοντας τους πίσω υποσχέσεις χωρίς γενναία ανταλλάγματα».

Απούσες  από την  στήριξη των επιχειρήσεων είναι οι και οι Δημοτικές αρχές της Πέλλας καθώς δεν έχουν εξαγγείλει ούτε ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας την ίδια ώρα οι τοπικές επιχειρήσεις είναι αυτές που με τους φόρους τους αποτελούν την ραχοκοκαλιά στήριξης των ΟΤΑ. Μάλιστα οι επιχειρήσεις πληρώνουν χρήματα από τα μαγαζιά τους ενώ και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι πληρώνουν δημοτικά τέλη από τις οικίες τους. Οι Δήμοι της Πέλλας όμως μέσα στην κρίση τι έχουν κάνει για αυτούς; Απολύτως τίποτα. Η δραστική λύση θα ήταν η μείωση των Δημοτικών τελών ή η παροχή βοήθειας. Δεν γίνεται τα καταστήματα στα κέρδη να έχουν συνέταιρους τους ΟΤΑ και στις ζημιές να είναι μόνοι.

Στο σημείο μηδέν ο τζίρος των καταστημάτων της Πέλλας


Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ζητά και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωση Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με αφορμή και σχετική έρευνα της ALCO, σύμφωνα με την οποία 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν υποστεί μείωση στα έσοδα, ενώ στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί είναι ανεπαρκή. Για το υπόλοιπο έτος αναμένουν περιορισμό της πτωτικής πορείας των εσόδων όχι όμως ανάκαμψη, με το 54% των επιχειρήσεων να αναμένει νέα μείωση εσόδων.
Σύμφωνα με την έρευνα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση) το πλήγμα είναι μεγάλο για το 65% των επιχειρήσεων (22% πολύ – 43% αρκετά), ενώ σχετικά περιορισμένο είναι για ένα πρόσθετο 25% των επιχειρήσεων. Σημαντική είναι η μείωση εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπου το 80,5% δηλώνει μείωση εσόδων.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που θέσπισε η Πολιτεία, κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση αξιοποίησε 1,5 μέτρα στήριξης. Μεγαλύτερη χρήση είχαν η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων (44%), η επιστρεπτέα προκαταβολή (38%), η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (30%) και η μείωση ενοικίου (25%).

«Μείγμα» μέτρων
Μείγμα μέτρων ώστε να μην οδηγηθούν αρκετά καταστήματα σε «λουκέτο» και χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι ζητά από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, που κρίνεται απαραίτητο, ώστε να διαφυλάξει όχι μόνον τις υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, προτείνει:
-Τροποποίηση της εξαγγελθείσας επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που έως σήμερα δεν έχει αποδώσει, σε επιδότηση 100.000 υφιστάμενων θέσεων. Έτσι θα επιδοτηθεί πραγματικά η εργασία και θα προλάβει ανεπιθύμητα λουκέτα και απολύσεις.
-Νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, για επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά, μετά από κρατική εντολή.
- Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις για τους επόμενους 6 μήνες. Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδοτούνται αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για χρονικό διάστημα ακόμα 6 μηνών, θα πρέπει να ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίων με τα αντίστοιχα κίνητρα που ισχύουν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση θα πρέπει να έχει διάρκεια προκαθορισμένη και να μην ανακοινώνεται μήνα-μήνα σαν το μαρτύριο της σταγόνας.
- Έκτακτη έντοκη ρύθμιση 48 δόσεων για όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις, που θα λειτουργήσει ως έμμεση χρηματοδότηση και πρόληψη από την δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
- Διατήρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με ισχυροποίηση της βαρύτητας του κριτήριου της πτώσης τζίρου.
- Άμεση δημιουργία του συμφωνηθέντος χορηγικού δανείου με όρους covid 19, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000 ευρώ. Μέσω αυτού του δανείου, θα μπορέσει να δοθεί σχετική λύση και στο θέμα των επιταγών.

Τα μέτρα

 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα δοθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ σε εργαζόμενους με αναστολή το Νοέμβριο αντί 534 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

«Η χώρα ταμειακά διαθέσιμα και γι΄ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνε πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Έχω συμφωνήσει σε τρία πρόσθετα μέτρα σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ αντί 534 ευρώ
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο Δεκέμβριο
  • Εφάπαξ οικονομικής ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. «Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα για διευκολύνσεις στο ζήτημα ενοικίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more