Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΕΛΛΑ 15 ΜΕΡΕΣ

 


Επιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας


Σε πιο ήπια γραμμή οι Δήμαρχοι ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία μέσα στο 2020

 

 

Συνεχίζει η Πέλλα να βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο αναφορικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Μάλιστα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Πέλλα βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας ενώ οι καταστάσεις που περιγράφονται είναι δραματικές. Ευθύνες για αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλές, ενώ οι καλά γνωρίζοντες μιλούν για τραγωδία που θα μπορούσε όμως στην περίπτωση μας να αποφευχθεί.  Στην Πέλλα το γαϊτανάκι άρχισε από τις 30 Οκτωβρίου που άρχισαν να καταγράφονται πάρα πολλά κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάμε τουλάχιστον 15 μέρες πίσω για να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος. Πάντως κατά τα φαινόμενα δεν ευθύνονται οι όποιοι τουρίστες ήρθαν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως υποστήριξαν άστοχα ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και ο Δήμαρχος Έδεσσας. Ίσως να υπήρξε κάποιος επηρεασμός ο οποίος όμως θα καταγράφηκε στις 15 Νοεμβρίου. Σήμερα όμως η Πέλλα βρίσκεται και πάλι στην κορυφή. Ευθύνες για αυτό έχουμε όλοι μας: οι πολίτες, οι αυτοδιοικητικοί μας αλλά σαφώς και ο ΕΟΔΥ που στην Πέλλα πραγματικά δεν ασχολήθηκε με την περίπτωση της.  Το ΕΣΥ λύγισε με αποτέλεσμα να χαθεί το παιχνίδι της επαρκούς φροντίδας των ασθενών ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 90%.  Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ιατρικός σύλλογος Πέλλας επιμένει στην πρόταση του για να υπάρξει καθολική απαγόρευση στο νομό μας για 15 μέρες, ώστε ακόμη και για ψώνια να επιτρέπεται η έξοδος μόνο με sms μια φορά ανά δυο μέρες ενώ ο πολίτης να μην βγαίνει έξω ούτε για γυμναστική. Τέλος να κλείσουν και άλλοι ΚΑΔ ώστε να μην υπάρχει κίνηση στους δρόμους και φυσικά να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σε πιο ήπια γραμμή κινήθηκαν οι Δήμαρχοι του νομού μας που συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου ζήτησαν να μην ανοίξουν τα σχολεία για το 2020 στην Πέλλα και να ενισχυθεί από την πολιτεία το σύστημα υγείας και η λειτουργία των δυο νοσοκομείων μας. Τέλος να εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Πέλλα όπου θα πραγματοποιούν τις επόμενες 10 μέρες τεστ στον πληθυσμό σε καθημερινή βάση.

 

Δραματική η κατάσταση


Δραματική έκκληση με φανερή συναισθηματική φόρτιση, απευθύνουν οι ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό για την περίπτωση της Πέλλας, ζητώντας... το απόλυτο λουκέτο στο Νομό Πέλλας.

Όπως τονίζουν η υγεία είναι πάνω από όλα και όλους. Δεν χωρούν αντιπολιτευτικοί τόνοι. Τα διαχρονικά μειωνεκτήματα της υγείας στην Πέλλα τα γνωρίζουν όλοι. Σήμερα όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει.  Πεθαίνουν γείτονές μας, φίλοι μας, άνθρωποι που γνωρίζουμε, δεν αντέχεται αυτό.  Πεθαίνουν ακόμη και άγνωστοι άνθρωποι. Σε καθημερινή βάση τρέμουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Δεν γίνονται επιλογές  από τους ιατρούς γιατί σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αυτό είναι πολυτέλεια. Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να κάνουν επιλογή. Ο κόσμος χάνεται.  Το αίτημα είναι ένα: Κλείστε τη Πέλλα!  Μάλιστα στο ίδιο ύφος ακολουθεί και ο ιατρικός σύλλογος που τον απεύθυνε  έκκληση να κατεβάσει διακόπτη εντελώς ο νομός. Σήμερα τα νοσοκομεία της Πέλλας έχουν τεράστιες ελείψεις και σε γιατρούς και η πολιτεία σφυρά αδιάφορα. Το ίδιο και οι τοπικοί  Βουλευτές μας που αντί να πιέσουν και να έρθουν πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι και γενικοί ιατροί τώρα στα δύσκολα, σφυρίζουν αδιάφορα. Την ίδια ώρα βγαίνουν κάποιοι που στρουθοκαμηλίσουν και υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα τα νοσοκομεία και το πρόβλημα το έχει  ο νομός μας και οι πολίτες. Αυτό ξεπερνάει κάθε λογική.

Πλέον υπάρχουν μια σημαντική κατηγορία που ζητά λουκέτο στην Πέλλα πολύ σκληρό. Όπως τονίζουν θα είναι εγκληματικό αν ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Δεκεμβρίου με τις συνθήκες που επικρατούν. Ακόμη και στις 14. Ποιο ήταν το επιτυχημένο παράδειγμα του Μαρτίου; Ότι κατέβηκε ο διακόπτης. θα ήταν πολύ καλύτερο για 15 μέρες να κάνουμε αυτό. Να κατεβάσουμε τελείως τον διακόπτη στην Πέλλα, να ελέγξουμε τη διασπορά και να δούμε μετά ένα σταδιακό άνοιγμα, παρά αυτό, το λίγο εστίαση, λίγο σχολεία, λίγο ντελίβερυ, λίγο έτσι, λίγο αλλιώς. Ισως έχει κουραστεί κι ο κόσμος και δεν πειθαρχεί.

Οι ευθύνες του ΕΟΔΥ


Φαίνεται πως πολλές είναι οι ευθύνες που καταλογίζονται στον ΕΟΔΥ αναφορικά με την περίπτωση της Πέλλας. Καταρχήν υπάρχει μεγάλη γκρίνια από τους αυτοδιοικητούς για το γεγονός ότι παρά τις οχλήσεις, ο ΕΟΔΥ δεν έστειλε άμεσα κλιμάκιο για να κάνει τεστ, με αποτέλεσμα η συσσώρευση ασθενών στα νοσοκομεία της Πέλλας καθώς και στα κέντρα υγείας με αποτέλεσμα να αποτελούν πυλώνες υπερ μετάδοσης του Ιού. Θα μπορούσαν σε άλλους χώρους που θα παραχωρούσαν οι Δήμοι, να γινόντουσαν τα τεστ με αποτέλεσμα να υπήρχε μια πρώτη διαλογή των περιστατικών εκτός των νοσοκομείων καθώς εκεί θα έφταναν μόνο τα κρούσματα που θα ήθελαν μηχανική βοήθεια. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η ανακοίνωση των κρουσμάτων. Υπάρχουν καταγγελίες που αναφέρουν πως οι λίστες του ΕΟΔΥ δεν ήταν πλήρως ενημερωμένες με αποτέλεσμα οι καταγραφές να γίνονται με καθυστέρηση ενώ υπήρξε και ζήτημα με την προέλευση των κρουσμάτων. Δηλαδή τα κρούσματα ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση  σε όλο τον νομό και έτσι δεν υπήρχε η γνώση να καταγράφονται ανά Δήμο ώστε να ξέρουμε που είναι το πρόβλημα. Όταν υπάρχουν προχειρότητες ως προς την καταγραφή των κρουσμάτων, τότε και η ενημέρωση που είχαν οι αυτοδιοικητικοί δεν ήταν η σωστή  ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις που έπρεπε. Άλλο ένα ζήτημα ήταν η διπλή καταγραφή των κρουσμάτων που υπήρξε ουσιαστικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Επί της ουσίας μιλάμε για  ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Έτσι το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.

Με αυτό το τρόπο είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ.

Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.

Και δημιουργούταν μια τραγελαφική κατάσταση όπου η ΗΔΙΚΑ που είναι η μοναδική αρμόδια να έχει αρχεία του υπ. Υγείας, να μην ξέρει τι να κάνει με αυτό το διπλό, παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων.

Ετσι, με δύο διαφορετικές μεθόδους καταγραφής των κρουσμάτων, η ημερήσια ανακοίνωση καταλήγει να είναι μια πρόχειρη συρραφή στοιχείων που αποπροσανατόλιζε τους επιστήμονες και την Προστασία του Πολίτη που έπαιρνε και τις τελικές αποφάσεις.

Με απλά λόγια, Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν στα χέρια τους στοιχεία που δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα ως προς την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, ειδικά σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, γειτονιές της Αττικής κ.λπ.

Η άποψη του ΕΟΔΥ

Στην απάντησή του ο Εθνικός Οργανισμός, το πρωί της Κυριακής διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί διπλού Μητρώου τονίζοντας ότι: «Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ».

Παράλληλα, τονίζει ότι τέτοια δημοσιεύματα συκοφαντούν 2.500 εργαζόμενους ενώ υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ήταν και παραμένει άριστη.

Όμως, διαφορετική γνώμη έχουν γιατροί με πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ που λένε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται είναι το 1/3 των πραγματικών εξαιτίας της προσπάθειας συρραφής δύο διαφορετικών μεθόδων: Της πρώτης που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες και αυτής από τον Αύγουστο, όταν ο ΕΟΔΥ θέλησε να αναθέσει σε ιδιώτη τη δημιουργία ενός δικού του αρχείου.

Οι καταγγελίες πάνε σύννεφο


Όμως, για τον ΕΟΔΥ δεν είναι η μοναδική «μαύρη τρύπα» που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε εδώ και εβδομάδες έντονη δυσαρέσκεια για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνουν οι κινητές μονάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπήρξε έντονο διάβημα στο Μέγαρο Μαξίμου από κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να διενεργηθούν τεστ σε κλειστές μονάδες στις οποίες ο ΕΟΔΥ δεν πήγαινε.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε παρέμβαση του Μαξίμου ώστε ο Οργανισμός να κινητοποιηθεί και να κάνει τεστ σε Καταστήματα Κράτησης, σε γηροκομεία και σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Βουλευτές, δήμαρχοι αλλά και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης είχαν καταγγείλει την δραματική καθυστέρηση του ΕΟΔΥ στην μετάβαση και διενέργεια τεστ σε σημεία που φαινόταν να οδηγούνται σε δραματικές καταστάσεις.

Πριν από μερικές ημέρες, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε απεγνωσμένα από τον ΕΟΔΥ να σπεύσει σε συγκεκριμένες φυλακές να κάνει τεστ. Συγκεκριμένα ζητούσε να πάει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κι εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε υπαλλήλους.

Τελικά, και μετά την έξαρση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 100 σε σωφρονιστικούς και κρατούμενους, ο ΕΟΔΥ πήγε ένα μήνα μετά, στις 6 Νοεμβρίου.

Το ίδιο, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, συνέβη και για τις φυλακές Κέρκυρας με τον ΕΟΔΥ να καθυστερεί δραματικά να στείλει κλιμάκιο να κάνει τεστ.

Επί της ουσίας οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στα αιτήματα που έχουν κάνει οι Δήμαρχοι της Πέλλας οι οποίοι ζητούσαν τεστ αλλά είτε η αβελτηρία, είτε ο πραγματικά υψηλός φόρτος εργασίας στον ΕΟΔΥ, καθυστερούσε τους ελέγχους και τελικά υπήρχαν κρούσματα που ποτέ δεν καταγράφονταν, ούτε φυσικά λαμβάνονταν μέτρα. Αυτές τις μέρες πάντως στον Δήμο Πέλλας έγιναν κάποια τεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more