Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Τεράστιες απώλειες εσόδων από τις εφημερίδες λόγω της πανδημίας...

 


EFHMERIDES2

Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει πληγεί από την πανδημία, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για εκείνους τους κλάδους που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες και πριν αυτή ενσκήψει στη χώρα μας.
Αυτό ακριβώς ισχύει για τον έντυπο Τύπο, δηλαδή τις εφημερίδες, ειδικά δε τον περιφερειακό, που έχει περιέλθει κυριολεκτικά σε δεινή θέση, καθώς με την υγειονομική κρίση έχουν κλείσει δεκάδες σημεία διάθεσής του με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι κυκλοφορίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους χιλιάδες εργαζόμενους του χώρου.
Τη ζοφερή αυτή κατάσταση επισημαίνουν με κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και το σύνολο των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του Τύπου, τα οποία εξάλλου έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό, όμως παραμένουν ανεφάρμοστα. Την επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στους αρχηγούς των κομμάτων, υπογράφει και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων) Κυριάκος Κορτέσης.
Η επιστολή
Στην επιστολή της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών της χώρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρονται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Τύπος:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) επιθυμούμε να σας εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό και την ανησυχία μας για την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο έντυπος Τύπος και για το γεγονός της κωλυσιεργίας που έχει παρατηρηθεί αναφορικά με την ενίσχυση και χρηματοδότησή του.
Όπως ήδη γνωρίζετε καλά η κατάσταση στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φαντάζει ζοφερή. Η πανδημία του κορωνοϊού, κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στον Κλάδο μας, καθώς η πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία έχει δραματικές συνέπειες και για τις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, η κατάσταση στον έντυπο Τύπο είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση έχει περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία των εφημερίδων και έχει κλείσει δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και όλων των ΜΜΕ.
Η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη διαδικασία ενίσχυσης των εφημερίδων, Πανελλήνιας και Περιφερειακής κυκλοφορίας, πολιτικής και αθλητικής θεματολογίας και έχει συγκροτηθεί η Γνωμοδοτική Επιτροπή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ως προς τις εξελίξεις για την εφαρμογή του νόμου και παρά τις παρεμβάσεις μας λαμβάνουμε αόριστες και κενού περιεχομένου απαντήσεις, ενώ τα προβλήματα επιβίωσης που από το παρελθόν αντιμετωπίζει ο Τύπος στη χώρα μας, έχουν αναδειχθεί στην οξύτερη μορφή τους κατά την πρόσφατη περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, ως αποτέλεσμα και των περιοριστικών κανόνων που είχαν επιβληθεί.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Είναι επείγουσα όσο ποτέ η υλοποίηση των νομοθετημένων μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και επιβεβλημένο να συμπεριληφθεί και ο περιοδικός Τύπος στη ρύθμιση. Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Μέσα Ενημέρωσης, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να υποστηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι εργαζόμενοί τους. Είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να καταβάλλει άμεσα, όπως υποσχέθηκε, την επιχορήγηση προς τα πανελλαδικά, τοπικά και περιφερειακά μέσα, με ποσά τα οποία εκκρεμούν από το 2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και παράλληλα, να εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα άμεσης ή μέσω των Περιφερειών, ενίσχυσης τους.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, ένα ποιοτικό μέλλον, με επαγγελματικές αρχές δεοντολογίας και δημοσιογραφική αλληλεγγύη, που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας. Επιπλέον είναι επιβεβλημένη η νομοθετική ρύθμιση για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου λειτουργίας του έντυπου Τύπου, όπως η φορολογική αντιμετώπιση, το κόστος εισαγωγής χάρτου, ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής υποδομής, το κόστος διακίνησης κ.λπ.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας σάς ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσουν όλα τα θέματα που έχουν νομοθετηθεί για τη στήριξη του έντυπου Τύπου και για άγνωστο σε εμάς λόγο, έχουν παγώσει».
Ερώτηση στη Βουλή
Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ κατέθεσαν με ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Μάριου Κάτση και Νατάσας Γκαρά.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές κάνουν λόγο για «μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας» των Περιφερειακών Μέσων και αναδεικνύουν την ανυπαρξία πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρουν, δεν έχει εκπονήσει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης, οδηγώντας συνειδητά τα Περιφερειακά Μέσα σε οικονομικό «στραγγαλισμό». Ζητούν λοιπόν από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων. Ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων, απαλλαγή στο 100% των Περιφερειακών καναλιών από το τέλος προς τη Digea, μηδενικό ΦΠΑ για τις συναλλαγές εκτύπωσης και διανομής του περιφερειακού Τύπου, διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων, διοχέτευση του 30% της διαφημιστικής δαπάνης προς τα Περιφερειακά Μέσα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more