Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΩΣΗ

 


Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον Δήμο Έδεσσας


Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στον Δ. Γιάννου και Γ. Τσεπκεντζή

 

Σκληρές ανακοινώσεις εκδόθηκαν με φόντο το προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας όπου ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ, Γιάννης Τσεπκεντζής, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο την υγειονομική κρίση στην Έδεσσα. Την αρχή έκανε η παράταξη του κου Τσεπκεντζή που εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με την οποία κατηγορεί τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου για αδράνεια και έλλειψη κοινωνικής πολιτικής. Ο Δήμαρχος με οξύ τόνο επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις προς τον κο Τσεπκεντζή. 

 

Δ. Γιάννου: Το παίζεις Λοιμοξιολόγος, οικονομολόγος, εργατολόγος γιατί έχεις αποτύχει αυτοδιοικητικά

 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, τόνισε ότι ο κος Τσεπκεντζής γιατί έχει αποτύχει αυτοδιοικητικά, το παίζει λοιμοξιολόγος, οικονομολόγος, εργατολόγος. Αυτή η επίθεση του έχει να κάνει με τις αναφορές του τελευταίου, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον Δήμο Έδεσσας. Ειδικότερα έγραψε τα ακόλουθα:

 

Το να θες να επιβιώσεις πολιτικά , είναι λογικό. Το να θες να το παίξεις ευαίσθητος , είναι ανθρώπινο. Το να παρουσιάζεις όμως το άσπρο μαύρο ;;;;;;;

Συνήθως δεν απαντώ και δεν κριτικάρω , δημοσιεύματα συναδέλφων για λόγους σεβασμού. Όταν όμως αυτά είναι κοινωνικά επικίνδυνα τότε.....

Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι μεταδώσαμε τον  ΙΟ εντός ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ , γιατί λέει ότι δεν έχουν οι  εργαζόμενοι μέσα ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Αλήθεια ξέρετε πόσοι εργαζόμενοι της ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ είναι ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ;

ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΥΔΕΙΣ...... γιατί λάβαμε μέριμνα ώστε  αυτοί οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ να καλύπτονται. Τώρα για τους ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε κρούσμα

κάναμε τους απαραίτητους ΕΛΕΓΧΟΥΣ και θέσαμε σε καραντίνα όσους έπρεπε , όπως ορίζει και ο ΝΟΜΟΣ. ΜΑΣΚΕΣ ,ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ , ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ, όλα αυτά

είναι στην ημερήσια διάταξη.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΜΕ , ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ COVID ,ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ  ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 

Στο οικονομικό κομμάτι όσα λεφτά ήρθαν με κωδικό COVID δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν γεύματα. Καλύπτουν και υστέρηση ΕΣΟΔΩΝ , που είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ στον ΔΗΜΟ ΜΑΣ, και φυσικά ας μη ΞΕΧΝΑΜΕ ότι όλοι μαζί πήραμε απόφαση στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, για ελάφρυνση φόρων στις πληγείσες κατηγορίες συνδημοτών.

Οι καιροί σουβλάκια , μπιφτέκια , πανηγύρια  και ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ , ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ, είναι κακές συνήθειες που  τις είχε πρακτική ο κύριος ΤΣΕΠΚΕΤΖΗΣ ως ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

Τώρα πλέον προτιμάμε να ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ .....,, Εξ άλλου δημοσιονομικά ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ. Όσο για τις κοινωνικές ευαισθησίες θεωρώ ότι  έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια που φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετή ,λόγω μεγάλης ανέχειας.

Κάνουμε όμως πολλά και ευχαριστώ την ΔΗΚΕΔΕ και την ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΥΡΙΑ ΙΑΤΡΙΔΟΥ. Κοινωνικό ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ διαθέτει η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ,

όπως και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ , και η συνεργασία μας είναι άψογη.

ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ,

ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ .......

 

Γ. Τσεπκεντζής: Βαθύ το χάσμα που χωρίζει την «Κοινωνία σε Κίνηση» από την παράταξη του κυρίου Γιάννου

 

Η Παράταξη Κοινωνία Σε Κίνηση με φόντο λοιπόν την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η παράταξη θεωρεί πως είναι μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής αναφορικά με τις επιλογές που έκανε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και με τον τρόπο που διοχέτευσε τα κονδύλια που ήρθαν για τον covid 19.  

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε ξεκάθαρο το βαθύ χάσμα που χωρίζει την Κοινωνία σε Κίνηση από την παράταξη του κυρίου Γιάννου .

Αφορμή στάθηκαν οι επιλογές που έκανε η δημοτική αρχή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενώ ο Δήμος Έδεσσας επιδοτήθηκε με 309.000 ευρώ το τελικό ποσό που διατέθηκε για την εξάλειψη των τραγικών συνεπειών στην κοινωνία μας από τα συνεχή lockdown ήταν ύψους 29.000 ευρώ μόλις. Προκύπτει λοιπόν διαφορά 280.000 ευρώ!!!

Επιπλέον ο Δήμος Έδεσσας συγκαταλέγεται στους 119 από σύνολο 332 Δήμων της χώρας που επιχορηγείται για κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοιου COVID19. Συγκεκριμένα λαμβάνει το ποσό των 114.962,22 ευρώ από 40 εκατομμύρια που κατανέμονται σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία των Δήμων ως 31./7/2020.

Έτσι λοιπόν την ώρα που η πλειοψηφία των συμπολιτών μας καταρρακώνεται οικονομικά και δοκιμάζεται από την ανεργία , την αβεβαιότητα , την κατάθλιψη, την απώλεια ανθρώπων και κοινωνικών σχέσεων την έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την εκπαίδευση των παιδιών της η δημοτική αρχή αντί να πρωτοστατήσει στην δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου ασφαλείας βλέπει μόνο το οικονομικό σκέλος που αφορά αποκλειστικά αυτήν. Θέτει ως βασική προτεραιότητα της να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές ,κατά τα λεγόμενά της , που προέκυψαν στη λειτουργία του Δήμου από την πανδημία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο.

Αποκορύφωμα της πρακτικής αυτής ήταν η επιστροφή της προκαταβολής των Κ.Α.Π.(κεντρικοί αυτοτελείς πόροι που αφορούν λειτουργικά έξοδα) ύψους 150.000 ευρώ που είχαν λάβει την προηγούμενη χρονιά. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Παρόλο που το χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου lockdown ήταν αρκετό ώστε να θεσμοθετηθούν κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία να γίνουν κοινωνικά catering (ο δήμος Χαλανδρίου ετοιμάζει μερίδες στα μαγειρεία των κλειστών παιδικών σταθμών,) να ενισχυθούν οι δομές με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, να διατεθούν tablets σε μαθητές και πολλές άλλες δράσεις που στοχεύουν στον πληττόμενο κλάδο των επαγγελματιών φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες του Δημάρχου.

Οι αφετηρίες, οι επιλογές και η διαφορετική πολιτική της κάθε παράταξης είναι σεβαστές. Όταν όμως μια κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν επιτρέπεται να εξαντλείται σε κάποια προγράμματα του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, σε κάποια προγράμματα της περιφέρειας για διανομή τροφίμων η στις δομές που ίδρυσε η μητρόπολή μας.

Πολύ περισσότερο αυτά τα προγράμματα δεν επιτρέπεται να υλοποιούνται μέσα σε γραφεία αντιδημάρχων και όχι από τις υπηρεσίες αποκλειστικά ώστε να εξασφαλίζεται η ανωνυμία και η αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας.

Οι δήμοι ως η πιο κοντινή μορφή εξουσίας στον πολίτη είναι υποχρεωμένοι να έχουν επίκεντρο της πολιτικής τους τον ίδιο τον άνθρωπο!!

Τέλος η μη έγκαιρη εφαρμογή των εγκυκλίων για εκ περιτροπής εργασία, για εξυπηρέτηση των πολιτών με ραντεβού αλλά και η μη επαρκής χορήγηση υλικών προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας οδήγησε στο να καταστεί το δημαρχείο υγειονομική βόμβα με πάρα πολλά κρούσματα.

Εδώ οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η εκ παραδρομής χρήση της λέξης <<Δήμου>> αντί της ορθής <<Δημαρχείου>> στην συζήτηση, οδήγησε σε παρανόηση και στην εν μέρει δικαιολογημένη αντίδραση του δημάρχου χωρίς αυτό να τον απαλλάσσει από συνολικές ευθύνες στην εξάπλωση της πανδημίας στο μέτρο που του αναλογούν.

Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι το γνωστό προσβλητικό ύφος του κ Γιάννου όταν στερεύουν τα επιχειρήματά του!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

 

Ν. Ιατρίδου: Διαθέσαμε 50 τάμπλετ όπου υπήρχε ανάγκη

Στο ζήτημα της κόντρας αναφορικά με τα τεκταινόμενα στον Δήμο Έδεσσας, αναφορικά με την υγειονομική κρίση, τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΕ και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, δημοτική σύμβουλος Νατάσα Ιατρίδου. Η κα Ιατρίδου τόνισε ότι έχουν διατεθεί 50 τάμπλετ προς σχολικές μονάδες ώστε να γίνει η επιλογή διάθεσης, ενώ τόνισε τις δράσεις της Δημοτικής Κοινωφελής επιχείρησης Έδεσσας γύρω από αυτό το ζήτημα. Θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια του Δημοτικού συμβουλίου, η ίδια είχε δηλώσει πως 80.000 ευρώ έχουν κατευθυνθεί από τον Δήμο προς την ΔΗΚΕΔΕ για ενίσχυση των δομών της. Διαβάστε παρακάτω την δήλωση της κας Ιατρίδου:

 

 

Πεποίθηση και αρχή μου είναι καλύτερα να δουλεύω παρά να μιλάω και να ανακοινώνω το έργο μας. Δεν είχα σκοπό να " παινέψω" το έργο της διοίκησης μας ,τόσο στη ΔΗΚΕΔΕ όσο και στο Δήμο Έδεσσας, αλλά όταν είδα τη σημερινή ανακοίνωση του " κοινωνικά ευαίσθητου " κ. Τσεπκεντζή, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο απαντήθηκαν τα ερωτήματα που θέτει, οφείλω να σας ενημερώσω κι από εδώ για τις ενέργειες που κάναμε ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο και να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο όσο μπορούμε αλωβητοι και κυρίως ενωμένοι!!!

Όπως και τον Μάρτιο έτσι και τώρα επεκτειναμε το πρόγραμμα Βοηθεια στο Σπίτι. Νοσηλευτική φροντίδα,ιατροφαρμακευτικη κάλυψη, ψυχολογική υποστήριξη. Βοηθεια σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν....

Διάθεση υπολογιστών στα σχολεία. Τουλάχιστο 50 μηχανήματα διατέθηκαν στα σχολεία και βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας θα δοθούν όπου υπάρχει ανάγκη!!!

Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστήριο!!!

Από τον Σεπτέμβρη λειτουργεί το κοινωνικό φροντιστήριο μια δομή που χρειάστηκε ένα χρόνο προετοιμασίας και εξυπηρετεί οικονομικά ασθενείς οικογένειες!!!

Αυτές τις δύσκολες μέρες κανένας δεν πρέπει να το παίζει πιο ευαίσθητος από τον άλλο αλλά να προσφέρει από όποια θέση μπορει!!!

 

Ακραία Πόλωση

Οι καλά γνωρίζοντες τα δημοτικά δρώμενα της Έδεσσας, μπορούν να καταλάβουν ήδη ότι το κλίμα για άλλη μια φορά είναι τεταμένο ανάμεσα στις Δημοτικές παρατάξεις. Εκτός από το πασιφανές, ότι δηλαδή υπάρχει διαφωνία για την πολιτική αντιμετώπιση, διακρίνουμε και προσωπικούς χαρακτηρισμούς από όλες τις πλευρές. Αυτή η λεκτική ένταση σαφώς και είναι τεχνητή καθώς εξυπηρετεί πολιτικά τις δυο μεγάλες παρατάξεις, της δημοτικής αρχής και της Κοινωνίας σε Κίνηση, που αμφότερες συσπειρώνουν, δημιουργώντας πόλωση. Στο ίδιο μονοπάτι κινείται και ο τρίτος συνδυασμός του κου Ρυσάφη. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή, θέλει να μετρήσει δυνάμεις, να ενεργοποιήσει δημοτικούς συμβούλους και στελέχη, να δείξει ότι δουλεύει. Ο κος Γιάννου πλέον είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός. Μετρά 15 χρόνια παρουσίας στον Δήμο Έδεσσας, εκ των οποίων τα 10 ως δήμαρχος. Έχει κερδίσει 3 αναμετρήσεις. Γνωρίζει καλύτερα ότι η δικαιολογημένη φθορά είναι παρούσα. Άλλωστε το κλίμα της τελευταίας αυτοδικητικής περιόδου που μπορεί να ήταν χαλαρό, μιας και οι ποιο πολλοί θεωρούσαν πως η παράταξη αυτή έκλεισε τον κύκλο της, του δημιούργησε πρόβλημα και το οποίο φάνηκε με τον τρόπο που κέρδισε τις εκλογές. Γνωρίζει καλύτερα ότι στις επόμενες, που κατά τα φαινόμενα θα είναι εκ νέου υποψήφιος, δεν θα παίξει ρόλο ούτε το Μακεδονικό αλλά ούτε και ο ίδιος θα περιμένει κάποια ευκαιριακή κατάσταση που τον «αβαντάρει». Άρα είναι μονόδρομος η επανίδρυση, η συσπείρωση, η ανανέωση. Από την άλλη ο κος Τσεπκεντζής προσπαθεί και αυτός να συσπειρώσει. Γνωρίζει ότι από το 2021 θα ξεκινήσει ο άτυπος προεκλογικός αγώνας. Πρέπει να είναι έτοιμος να απορροφήσει την φθορά της Δημοτικής αρχής. Ο ίδιος έχει κάνει πολλά λάθη στις προηγούμενες εκλογές. Δείχνει να τα έχει κατανοήσει και να μην είναι σε θέση να τα ξανακάνει. Άλλωστε το Δις εξαμαρτείν ουκ Ανδρός σοφού. Από εκεί και πέρα ξεκαθάρισε τα εσωτερικά του με την διαγραφή Ξυλουργίδη και πλέον έχει όλο τον χρονικό ορίζοντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Τέλος η παράταξη του κου Ρυσάφη, δεν φαίνεται να κερδίσει από την πόλωση. Ο ίδιος ανεβάζει τους τόνους αλλά μάλλον αυτό που καταφέρνει είναι να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο και χωρίς λόγο την δημοτική αρχή. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση του Δημάρχου…  Μένει να δούμε τα επόμενα βήματα του συνδυασμού. Πάντως όταν έχεις  όνομα συνδυασμού την Ενωτική δράση και ως πρόγραμμα σου τις κοινωνικές συμμαχίες και την μετριοπάθεια και χρησιμοποιήσεις ακραίες εκφράσεις όπως αυτές ακούστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τότε υπάρχει ζήτημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more