Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Οι διαγραφές, η ανανέωση και η επόμενη μέρα…

 


Νέες ισορροπίες στο Δ.Σ. Έδεσσας


Μετά την καραντίνα νέες εξελίξεις

 

 

Μπαράζ εξελίξεων και αλυσιδωτών αντιδράσεων, έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας και κατά επέκταση στις δημοτικές παρατάξεις, μετά τις ανακατατάξεις που προέκυψαν από την διαγραφή του γνωστού δικηγόρου Αντώνη Ξυλουργίδη από μέλος της παράταξης Κοινωνία Σε Κίνηση και την αποπομπή του από την θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού συμβουλίου όπως προβλέπεται από τον Κλεισθένη. Εντύπωση προκάλεσε η διαφοροποίηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Γιώργου Μουστάκα  ο οποίος διαφώνησε με αυτή την απόφαση διαγραφής του κου Ξυλουργίδη, καθώς όπως υποστήριξε,  δεν κλήθηκε ούτε προς απολογία. Μπορεί εν πρώτοις οι εκφρασμένες δημοσίως απόψεις του κου Μουστάκα, να πονοκεφαλιάζουν τον επικεφαλής της παράταξης Γιάννη Τσεπκεντζή, δευτερευόντως θα πρέπει να αναφερθεί πως ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη η οποία είχε διαφανεί από την απόφαση του κου Μουστάκα να μην υπογράψει το δια περιφοράς έγγραφο διαγραφής του κου Ξυλουργίδη. Βέβαια αυτή η υπόθεση είχε παρελθόν αναφορικά με τους πραγματικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την ρήξη. Είναι όμως αλήθεια πως ο κος Τσεπκεντζής με την δημοτική ομάδα του  που αποτελούν και μη εκλεγμένα στελέχη, είχαν συναντηθεί στο παρελθόν και είχαν συζητήσει την τακτική που θα ακολουθηθεί. Μάλιστα κύκλοι προσκείμενοι στην Κοινωνία Σε Κίνηση τονίζουν πως και ο νυν Δήμαρχος και μάλιστα εν εξουσία το 2013 είχε απολέσει Δημοτικούς συμβούλους αλλά στην συνέχεια κέρδισε τις εκλογές. Η Κοινωνία σε Κίνηση είναι μια παράταξη που δώσει την μάχη των εκλογών το 2023 και που ο λαός στην δεύτερη Κυριακή της έδωσε 48%. Η πορεία του καθενός κρίνεται. Η Κοινωνία Σε Κίνηση παραμένει αρραγής με το σύνολο των  στελεχών να στηρίζουν τον επικεφαλής καθώς και την επιλογή διαγραφής του κου Ξυλουργίδη. Όσο για αυτά που ειπώθηκαν από πλευράς κου κου Μουστάκα, σύντομα θα καλεστεί να δώσει εξηγήσεις και αν δεν το πράξει, τότε θα υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα. Θυμίζουμε βέβαια ότι το έγγραφο διαγραφής του κου Ξυλουργίδη υπογράφεται από τους 7 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, εκτός από τον κο Ξυλουργίδη και τον κο Μουστάκα.

 

Τι προβλέπεται για την διαγραφή

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι προβλέπεται για την διαγραφή Δημοτικού συμβούλου. Σύμφωνα λοιπόν με την νομολογία, , ο κος Ξυλουργίδης  έπρεπε να αντικατασταθεί από την θέση του αντιπροέδρου που τιμητικά επιλέγεται από τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι για να πραγματοποιηθεί διαγραφή δημοτικού συμβούλου από μια παράταξη, θα πρέπει να συγκληθεί η δημοτική ομάδα και να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία. Αναλυτικά η νομοθεσία αναφέρει τα ακόλουθα:

«σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 5 του ν. 3852/201012 , οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να διαγραφούν από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν. Για να λάβει χώρα το ανωτέρω, εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία μέλη, απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων αυτών13. Η απόφαση πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη14 , ενώ το πρακτικό λήψης της απόφασης, το οποίο φέρει τις απαιτούμενες υπογραφές, κοινοποιείται υποχρεωτικά στον πρόεδρο του οικείου δημοτικού συμβουλίου, δίχως όμως να ελέγχεται από αυτόν, καθώς και στον διαγραφέντα σύμβουλο. Σε αμφότερες τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου οφείλει να ανακοινώσει την απόφαση διαγραφής ή ανεξαρτητοποίησης στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και να την κοινοποιήσει στην οικεία Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ (μεταβατικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Σημειώνεται ότι η εκούσια ανεξαρτητοποίηση ή η διαγραφή δημοτικού συμβούλου από τη δημοτική του παράταξη επιφέρει, κατά κανόνα, την απώλεια τυχόν αξιωμάτων που κατέχει. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66 παρ. 6, 66 παρ. 8 και 74 παρ. 12 του ν. 3852/201015 , τα μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής που ανεξαρτητοποιούνται ή διαγράφονται από την παράταξή τους, απολύουν αυτοδικαίως και τα αντίστοιχα αξιώματά τους, παραμένοντας, ωστόσο, απλοί - ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα αποτελούν οι αντιδήμαρχοι, μιας και το εδ. τελ. της παρ. 6 του άρθρου 66 του ν. 3852/201016 ορίζει ότι «ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος»

Η Διαγραφή

Μεταξύ άλλων στην επιστολή που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Φίλιππο Γκιούρο αναφέρει  επιγραμματικά τα ακόλουθα:

Η παράταξη ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ διαγράφει τον δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Ξυλουργίδη που παύει να είναι μέλος της παράταξης για τους ακόλουθους λόγους:

Οι άνθρωποι που αποτελούμε την Παράταξη Κοινωνία σε Κίνηση και έχουμε ως Επικεφαλής τον κο Γιάννη Τσεπκεντζή, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τη πλήρη διαφάνεια, την δημόσια λογοδοσία και την ευθύτητα των λόγων και έργων μας. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της γενικότερης πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής της παράταξης μας.  Για το λόγο αυτό στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής μας Γιάννης Τσεπκεντζής ζήτησε ευθέως από τον Δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Ξυλουργίδη που εκλέχτηκε με τη σημαία της παράταξης μας, να λάβει ξεκάθαρη δημόσια θέση στις αναρτήσεις που είχε κάνει στον προσωπικό του λογαριασμό και άφηνε υπονοούμενα και προς τον δικό μας συνδυασμό, κάνοντας λόγω για διαπαραταξιακή λαμογιά κ.α.. Τελικά ο Ξυλουργίδης δεν απάντησε ευθέως.

 

Η διαφοροποίηση του Γ. Μουστάκα

Αμέσως μετά την ανάγνωση της επιστολής τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Γιώργος Μουστάκας που αναφέρθηκε και στην εφημερίδα μας και σε δημοσίευμα  μας, τονίζοντας  μεταξύ άλλων ότι δεν είχε προηγηθεί συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης για την διαγραφή του κ Ξυλουργίδη όπως είχε υποστηριχθεί η Κοινωνία Σε Κίνηση, , ενώ συμπλήρωσε ότι δεν ακολουθήθηκε καμία θεσμική δημοκρατική διαδικασία για την αποπομπή του κ Ξυλουργίδη. Δήλωσε ότι του ζητήθηκε να υπογράψει την διαγραφή από έναν κοινό φίλο και ότι η απόφαση δεν είναι ομόφωνη. Τέλος αναρωτήθηκε για την θέρμη του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Φίλιππου Γκιούρου να φέρει το θέμα της αντικατάστασης τόσο άμεσα προς ψήφιση την ίδια ώρα που για το θέμα του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν υπήρξε ανάλογη σπουδή.
Άψογη διαδικασία
Αποτελεί σημαντικό γεγονός η άψογη διαδικασία στην εκλογή του νέου αντιπροέδρου που είναι ο κος Τάσος Πέτκου, πρόταση του κου Τσεπκεντζή. Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες με συνεδρίαση ψηφιακή και στη συνέχεια η ψηφοφορία έγινε στο δημοτικό μέγαρο Έδεσσας όπου κατευθύνθηκαν ένας, ένας οι δημοτικοί σύμβουλοι για να ψηφίσουν μυστικά. Για την ιστορία ο κος Πέτκου έλαβε 12 θετικές ψήφους και υπήρξαν 9 λευκά ή άκυρα σε σύνολο 21 ψηφισάντων εκ των 27 που αριθμεί το Δημοτικό συμβούλιο.
Η επόμενη μέρα
Έχει ενδιαφέρον να δούμε την επόμενη μέρα στον Δήμο Έδεσσας. Έχουμε την παράταξη που διοικεί να θέλει να βρει τον βηματισμό της, να ξεπεράσει την δικαιολογημένη κάμψη και φθορά από τα 11 χρόνια εξουσίας. Ακόμη παραμένει αδιαφιλονίκητος ηγέτης ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου που κατά τα φαινόμενα θα επιχειρήσει άλλη μια εκλογική επιτυχία, την τέταρτη κατά σειρά, γνωρίζοντας τα θετικά και αρνητικά από μια τέτοια προσπάθεια. Από την άλλη η Κοινωνία Σε Κίνηση και ο κος Τσεπκεντζής επί της ουσίας και με δική του πρωτοβουλία ξεκαθάρισε την κατάσταση στον συνδυασμό του. Πήρε αποφάσεις για το ποιοι θα τον ακολουθήσουν και ποιοι θα μείνουν πίσω. Το προηγούμενο διάστημα και προ των απαγορεύσεων, πραγματοποίησε  επαφές με στελέχη του στα χωριά που είναι κάποια εκλεγμένα και φυσικά επαφές με παλαιούς και νέους αυτοδιοικητικούς με σκοπό στις αρχές του 2021 η ομάδα να αποκτήσει διαφορετικό αέρα και φυσικά να μην υπάρξουν τα λάθη της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Τέλος ο συνδυασμός ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ του Αντώνη Ρυσάφη βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο ουσιαστικών αποφάσεων για την μορφή, τον βηματισμό, την μετεξέλιξη και την λογική να παρουσιαστεί κάτι νέο, αν είναι εφικτό, στις δημοτικές εκλογές του 2023. Μένει να δούμε αν σε αυτό το σκαρίφημα μπορεί να χωρέσει η ανανέωση αν και πολλοί πιστεύουν πως ο κύκλος της σημερινής μορφής έχει κλείσει και θα πρέπει να βρεθεί κάτι καινοτόμο, καθώς είναι αναγκαία η επανίδρυση του συνδυασμού με το μπόλιασμα νέων ιδεών και στελεχών.
Εν κατακλείδι η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου όπως έχει διαμορφωθεί είναι η ακόλουθη:

Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

α. Πρόεδρος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φίλιππος Γκιούρος

β. Αντιπρόεδρος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτκου Τάσος

γ. Γραμματέας ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γάτσης Χρήστος 

 Δήμαρχος

       Γιάννου Δημήτριος

Αντιδήμαρχοι

  1. Μουράτογλου Ιωάννης
  2. Μαρία (Μαρούλα) Κατσάρα-Βλάχου
  3. Σαμλίδης Μιχάλης
  4. Πασχάλης Αλέξανδρος
  5. Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος
  6. Σωτήριος Μούκας

 

Πρόεδρος ΔΕΥΑΕ

     Ιωάννης Χατζόγλου

Πρόεδρος ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ.

  1. Ιατρίδου - Βλαδίκα Αναστασία

Δημοτικοί σύμβουλοι

1.Μούκας Σωτήριος 

2.Μουράτογλου Ιωάννης

3.Γιώγας Δημήτριος

4.Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος

5.Γκιουρος Φίλιππος

6.Σαμλίδης Μιχαήλ

7.Κατσάρα-Βλάχου Μαρία 

8.Ιατρίδου -Βλαδίκα Αναστασία

9.Πασχάλης Αλέξανδρος

10.Χατζόγλου Ιωάννης 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

11.Τσεπκεντζής Ιωάννης  (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ)

12.Παπαδόπουλος Ελευθέριος 

13. Καραπατσούδη Ελένη  14.Μουστάκας Γεώργιος 

15.Καραμάνη Δήμητρα

16.Θωμάς Ευάγγελος 

17.Πέτκου Αναστάσιος 

18.Δέλης Αθανάσιος 

 

19. Ξυλουργίδης Αντώνιος  (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ )

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

20.Ρυσάφης Αντώνιος 

21.Ταμβίσκου Ευτυχία

22.Θεοδώρου Έλλη

23.Κίτσου Ελένη 

24.Κετσιτζίδης Ιγνάτιος 

25.Γάτσης Χρήστος 

26.Τζιάκος Δημήτριος 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

27.Τσιτσάγκας Χαράλαμπος 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more