Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Έγκλημα και τιμωρία στην Πέλλα...

 


Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού ισχύουν από την Τρίτη 3/11 σε όλη τη χώρα . Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Δυστυχώς η Πέλλα βρίσκεται πλέον στην στην κόκκινη περιοχή. Θα έχει ενδιαφέρον βέβαια κάποια στιγμή να αναζητηθούν οι παράγοντες αυτοί που οδήγησαν την Πέλλα σε αυτή την κατάσταση. Σήμερα όμως δεν είναι η μέρα για τέτοιες αναλύσεις...

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας κάθε περιοχής, ισχύουν τα εξής:


Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  1. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
  2. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  3. Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  4. Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  5. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  6. Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Τι ισχύει στην εστίαση 



Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα (take away και delivery). Κλειστά θα είναι:


  • μπαρ
  • καφέ
  • κινηματογράφοι 
  • μουσεία
  • θέατρα
  • γυμναστήρια.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή. Από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο:

  • το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α’ -επιτήρησης (κίτρινο)
  • αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β’ -αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).
  • Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα και με την αρμόδια για τον Χάρτη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:

Τα επίπεδα επιτήρησης Α και Β

Στο επίπεδο Α’ Επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου


Στο επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:

Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική

Δηλαδή από τις 74 συνολικά  Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, 47 βρίσκονται στο επίπεδο Α-επιτήρησης (κίτρινο) και 27 στο επίπεδο Β-αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).


Τι ισχύει σε καταστήματα τροφίμων και super market

Σε καταστήματα τροφίμων (super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) και στα δυο επίπεδα προβλέπονται τα εξής:

  • 1 άτομο ανά 10τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
  • ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.

Στο επίπεδο Β (κόκκινο) προβλέπεται συμπληρωματικά η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.


Τι αλλάζει 

Σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα του επίπεδου υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας κάθε περιοχής, ισχύουν τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.


Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, στο επίπεδο Α, επιτρέπονται προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% των αθλητών που λαμβάνουν μέρος, ενώ ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Στο επίπεδο Β απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων. Επιτρέπεται μόνο ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο.

Επιτρέπονται αγώνες της Superleague ποδοσφαίρου, η Α1 μπάσκετ και οι ευρωπαϊκοί αγώνες, όπως Champions League και Europa League.

Για τις συναθροίσεις, στο Επίπεδο Α επιτρέπεται μέχρι 50 άτομα, με υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου, ενώ στο Επίπεδο Β προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων τα πλαίσια του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, στο Επίπεδο Α προβλέπεται πληρότητα έως 50% και υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Στο Επίπεδο Β θα επιτρέπεται μόνο η διαδικτυακή μετάδοση των εκδηλώσεων.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ζητά την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε το τετραψήφιο 1520 στο οποίο μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται ώστε να δηλώνουν πού δεν τηρούνται τα μέτρα.


«Σκάβει τάφους, όποιος δεν τηρεί τα μέτρα» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων θα ελεγχθεί με απόλυτη αυστηρότητα.

Δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές τύπου μετακίνησης πολιτών από περιοχές σε επικίνδυνη ζώνη για να διασκεδάσουν σε ένα νομό που δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα, διότι και εκεί θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more