Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020

‘’Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ασθένησε για το κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου’’

 Σκληρή ανακοίνωση της Μητρόπολης μας σε δημοσιεύματα για τον αριθμό των κρουσμάτων Τα αυξημένα κρούσματα των προηγούμενων ημερών στην Πέλλα και δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Πρώτο Θέμα, για τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την Πέλλα, ανάγκασαν την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης. Άλλωστε το δημοσίευμα στοχοποίησε τις εκδηλώσεις για την επίσημη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης. Πάντως είναι γεγονός ότι η Πέλλα έχει πολύ μεγάλη έξαρση αναφορικά με τα κρούσματα τα οποία έχουν καταγραφεί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο μια εκδήλωση για την αύξηση των κρουσμάτων, καθώς υπάρχουν πολυποίκιλοι παράγοντες .Συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολη ανάφερε τα ακόλουθα:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ EΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ Έδεσσα 13.11.2020 


Προς την Εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας σας δημοσίευμα (12/11/2020) που αναπαρήγαγαν και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, και το οποίο συνδέει με τρόπο κατηγορηματικό την εξάπλωση της πανδημίας στον νομό Πέλλας και στην Έδεσσα με την επίσημη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Δηλαδή πριν από έναν μήνα.


Θεωρούμε ανυπόστατη και αβάσιμη αυτήν την ετεροχρονισμένη καταγγελία, αφού δεν στηρίζεται ούτε σε πραγματικά εμπειρικά δεδομένα, ούτε σε κάποια επιστημονικά συμπεράσματα. Και η εμπειρία απέδειξε, από τις επίσημες ανακοινώσεις και εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ασθένησε για το κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις των ειδικών επιστημόνων, όποιος νοσήσει από τον covid-19, παρουσιάζει συμπτώματα τις πρώτες 3-5 ημέρες και οπωσδήποτε μέσα σε 14 ημέρες. Η παρέλευση 14 ημερών από επαφή με κάποιον φορέα (με συμπτώματα η και ασυμπτωματικό) σημαίνει ότι δεν μεταδόθηκε η νόσος.
Μάλιστα από την προσωπική μαρτυρία των συμμετεχόντων, κληρικών και λαικών, προκύπτει η πεποίθηση, ότι η χάρις του Θεού διά πρεσβειών του Αγίου Καλλινίκου τους διεφύλαξε τότε, κατά την μοναδική και ιστορική εκείνη περίσταση.

Όπως οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους της πολιτείας και τις διαπιστώσεις της επιστήμης, ως χριστιανοί δεν λησμονούμε παράλληλα –και μάλιστα σε περιστάσεις κρίσιμες σαν την σημερινή– την αληθινή δύναμη του ζώντος Θεού και την χάρη των αγίων Του. Σε Αυτόν και δι᾿ αυτών προσευχόμαστε για την πατρίδα μας και όλον τον κόσμο. Εις Αυτόν εν τέλει εναποθέτουμε την «πάσαν» ελπίδα μας. «Ου μη πλημμελήσουσι πάντες οι ελπίζοντες επ᾿ Αυτόν.» (Ψ. 33,23)

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣΤο δημοσίευμα της εφημερίδας στην ηλεκτρονική της έκδοση έγραφε τα ακόλουθα:
Κληρικοί και πιστοί δεν τήρησαν τα μέτρα ένα μήνα πριν, στην ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του αγίου Καλλινίκου, και τώρα η Πέλλα μετρά εκατοντάδες κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η περιοχή της Πέλλας. Τα αρνητικά στοιχεία της Πέμπτης αποδεικνύουν την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού στην περιφέρεια, όπου το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 194 κρούσματα.

Πάντως, ένα μήνα πριν επικρατούσε το αδιαχώρητο σε εκδήλωση κληρικών στην περιοχή...Στις 15 Οκτωβρίου, είχε πραγματοποιηθεί στην Έδεσσα η ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Στη συγκεκριμένη τελετή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό από τους κληρικούς, παρόλο που η νόσος βρισκόταν εκείνο το μήνα σε έξαρση

Συγκεκριμένα, κληρικοί εμφανίστηκαν χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Πριν από λίγο καιρό είχε απασχολήσει η άποψη ορισμένων εκπροσώπων του εκκλησιαστικού χώρου που υποτιμούσαν τη σοβαρότητα του κορωνοϊού.Με αυτές τις απόψεις είχε ευθυγραμμιστεί και ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο μητροπολίτης πρίν λίγο καιρό έλεγε: «Κοινωνώ τον κόσμο, βλέπετε να έχω κορωνοϊό;»...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου