Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ Η ΜΕ ΛΙΓΑ;


 

 Σε θέσεις μάχης οι παρατάξεις στον Δήμο Πέλλας

  

Αμετακίνητη η αντιπολίτευση, απρόθυμη η δημοτική αρχή…

 

 

Γράφει η Βίκυ Μπαϊρακτάρη

 

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πέλλας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έδειξαν έτοιμες να αντιμετωπίζουν τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να περάσει το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2021. Επί της ουσίας πρόκειται για τον οδικό χάρτη του Δήμου αναφορικά με τον τρόπο και το κόστος κατασκευής έργων στην περιοχή. Ξεκινώντας λοιπόν η συνεδρίαση, τον λόγο πήρε αρχικά  ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος,  όπου  εξέθεσε τον προβληματισμό του για  την εγκύκλιο του Μαρτίου  η οποία αναφέροντας  στην πλήρη στελέχωσή των υπηρεσιών πράγμα αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας  εν όψει της κατάστασης που βιώνουμε με τον COVID 19.

 

Αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στάθης Καστερίδης,   έθεσε  ερώτημα για το πως θα γίνει η τηλεργασία σε ποσοστό 50% στον Δήμο Πέλλας,  εφόσον σύμφωνα με ερευνά του,  το ψηφιακό δίκτυο δεν καλύπτει τις ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών,  δεν έχει ταχύτητα αλλά και  δεν υπάρχει αδειοδοτημένη εφαρμογή ασφαλούς απομακρυσμένης σύνδεσης στον Δήμο Πέλλας.  

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος απάντησε ότι δεν μπορεί ο ΟΤΕ  στην δική μας περιοχή να  παρέχει ασφαλή σύνδεση και αν συμβεί μόλις δέκα υπάλληλοι θα έχουν αυτήν την δυνατότητα  να συνδέονονται παράλληλα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους υπαλλήλους που είναι όμως υποχρεωμένοι να δηλώνουν τηλεργασία . 

Στην συνέχεια ο κύριος Καστερίδης ζήτησε μια ενημέρωση για την επίσκεψη που έκανε ο δήμαρχος στο υπουργείο δικαιοσύνης με τον δικηγορικό σύλλογο και τους βουλευτές σχετικά με το δικαστικό μέγαρο Γιαννιτσών.  Επίσης πρότεινε την δημιουργία μιας οργανικής θέσης εργασίας για άτομο ΑΜΕΑ  στον δήμο ως τηλεφωνήτρια .

 Η Δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΠΕΛΛΑ-ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ του Στάθη Καστερίδη, Αναστασία Δαρδανελιώτη,    εισηγήθηκε στο σώμα  για  την μετατροπή των 49 συμβάσεων  μερικής απασχόλησης των καθαριστριών των σχολείων σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης 

Ο δημοτικός σύμβουλο της πλειοψηφίας Πέτρος Σεραιδης  απάντησε  σε αυτό το θέμα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα καθαριότητας στα σχολεία .

  Ακόμη πάρθηκε ομόφωνα απόφαση και τη κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση ΑΜΕΑ  στα σχολεία αλλά και  την κατασκευή εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της δημοτικής ενότητας Μεγάλου Αλεξάνδρου που  ζητήθηκε παράταση του έργου   14 μηνών λόγο τροποποίησης της ώστε να παραλαμβάνει και βοθρολύματα η  οποία και έγινε δεκτή επίσης ομόφωνα .

Κατόπιν ο δήμαρχος απάντησε  ότι στην συνάντηση του με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχε αισιόδοξα μηνύματα ενώ  για την θέση υπαλλήλου  ΑΜΕΑ που έθεσε η αντιπολίτευση δια του κου Καστερίδη,  τόνισε  ότι εάν αυτό το άτομο  έχει τα προσόντα όπως π.χ. εντοπιότητα, θα καλυφθεί η θέση. 

Ακολούθησαν ερωτήματα σχετικά με τα έργο τα όποια και απαντήθηκαν αρμοδίως.

Το τεχνικό πρόγραμμα

Το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε βέβαια ήταν η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Θυμίζουμε πως το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε θετικά από την επιτροπή διαβούλευσης.   Επί του τεχνικού προγράμματος  τοποθετήθηκε ο κύριος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, αρνούμενος να το ψηφίσει  με την αιτιολογία ότι υπάρχει άνιση κατανομή χρηματοδότησής στα χωριά και στους Δήμους αλλά και  ανυπαρξία αναπτυξιακών έργων όπως λόγου χάριν συνδέσεων στο δίκτυο βοθρολυμάτων.

Για το τεχνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Στάθης Καστερίδης. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς όπως τόνισε, στα κοινοτικά συμβούλια αλλά και στην αντιπολίτευση  δεν παρέχεται η δυνατότητα να έχουν λόγο και πρόταση για κάθε έργο επί του τεχνικού προγράμματος και ότι η δημοτική αρχή θέλει μόνη να το διαμορφώνει, χωρίς διάλογο και συναίνεση. Τέλος τόνισε πως συνεχώς και από τον περσινό πρόγραμμα, η παράταξη του πρότεινε νέα έργα, τα οποία όμως δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Για το τεχνικό πρόγραμμα, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού Δημοτική Επανίδρυση Πέλλας, ιατρός Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της ισόρροπης κατανομής των έργων  πρότεινε μια ουσιαστικότερη συζήτηση επί του τεχνικού προγράμματος  μεταξύ όλων έχοντας όμως μπροστά όλες τις προτάσεις όλες τις πληροφορίες  όλων των τοπικών συμβουλίων και τόνισε επίσης ότι το η κατασκευή κλειστού κολυμβητήριου  είναι έργο προτεραιότητας για αυτό και πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση και διεκδίκηση του.  

 

Στην συνέχεια η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ,  Ολυμπία  Παπαδοπούλου,  καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα και  διατύπωσε τον προβληματισμό της για τον τρόπο διαχείρισης και κατανομής  των χρηματοδοτήσεων που για αναγκαία έργα δεν υπήρχαν  όπως  έργα ύδρευσης άρδευσης για το οδικό δίκτυο ,για το μουσικό σχολείο για το δικαστικό μέγαρο κτλ και επιρρίπτει και ευθύνες όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και  στην εκάστοτε κυβέρνηση τόσο για την καθυστέρηση της εκτέλεσης έργων όσο και την διαχείριση τους .Στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέδωσε την ατομική ευθύνη στον εργαζόμενο πολίτη χωρίς όμως ουσιαστικά να του παρέχει την οικονομική στήριξη  και βοήθεια ώστε να αντεπεξέλθει στην δύσκολη λόγο κορονοιου καθημερινότητά του .

 

Ο  Αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Χρήστος Βουτσάς, αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών,  τοποθετήθηκε επί του τεχνικού προγράμματος τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να ληφθούν όλες οι προτάσεις  καθώς επίσης δεν ήταν αυτές  σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα και ότι δόθηκε προτεραιότητά στα  αναγκαία έργα καθώς επίσης κατηγόρησε για την έλλειψη προτάσεων αντίστοιχου τεχνικού προγράμματος από τους αντιπολιτευόμενους και υποστήριξε  την αρτιότητα του νέου  τεχνικού προγράμματος 

Ο κύριος  Στάθης Καστερίδης απάντησε στον αντιδήμαρχο παραθέτοντας  κάποιες από τις προτάσεις λέγοντας οτι δεν είδε προμήθειες αλλά και το πρόγραμμα της παράταξης του και διαμαρτυρήθηκε οτι δεν είχε επαρκή πληροφόρηση.  ο νόμος προβλέπει εναλλακτική πρόταση στο τεχνικό πρόγραμμα απάντησε ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Βουτσάς που αποκάλυψε ότι υπήρξε πληροφόρηση από τις υπηρεσίες του Δήμου για τον τρόπο κατάθεσης εναλλακτικού τεχνικού προγράμματος που όμως δεν προχώρησε. Ο κος Βουτσάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο υπάρξει μόνο μια πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα, αυτή της δημοτικής αρχής και μόνο άρνηση από την αντιπολίτευση.

 Νέα συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα πρότεινε ο ιατρός Ηλίας Θεοδωρίδης ώστε να βγει μια πρόταση με την συναίνεσή όλων ως λύση και ότι θα έπρεπε το κολυμβητήριο να γίνει απαραίτητα και να ενταχθεί ως έργο τετραετίας στα τεχνικά έργα 

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Γιαννιτσών Δημήτρης Στεργιούλας αναφέρθηκε στην πανδημία και στα μέτρα που λήφθηκαν από τον δήμο Πέλλας και είπε ότι έγινε το καλύτερο δυνατό και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το προσωπικό για την βοήθεια τους σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος πήρε το λόγο και δήλωσε  πως ακολουθήθηκε η πάγια τακτική  από την δημοτική αρχή για την σύναψη, διαμόρφωση, ένταξη σχεδίασης του νέου τεχνικού προγράμματος με  όλες τους τις πράξεις που προβλέπονται αναφορικά με την διαχείριση των έργων ,και δεν αγνοήθηκε κανείς ουσιαστικά.  Αναφορικά με το κολυμβητήριο είπε πως θα γίνει αλλά με συγχρηματοδότηση διότι δεν επαρκούν οι πόροι του δήμου .Δήλωσε με αισιοδοξία ότι παρά την κρίση θα γίνουν πριν το τέλος της χρονιάς 4 με 5 δημοπρασίες καθώς επίσης ότι δρομολογήθηκαν τα αποχετευτικά έργα  καθώς επίσης δεν χρεώθηκαν χάρης την προσπάθεια του οι πλευρικές συνδέσεις

 Τελικώς το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας για το έτος 2021 καταψηφίστηκε από τους συνδυασμούς των κων Καστερίδη, Θ. Θεοδωρίδη, Η. Θεοδωρίδη και Ο. Παπαδοπούλου ενώ οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν θετικά. Φυσικά έχει δικαίωμα η δημοτική αρχή να το ξαναφέρει προς ψήφιση ώστε να φανεί ποια θα είναι τα βήματα σε μελλοντικό στάδιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more