Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΥΡΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

 


Βαρύ ακόμη το φορτίο σε Έδεσσα, Γιαννιτσά και Αριδαία


Προς παράταση η άρση του καθολικού lockdown

 

Το πιο σκληρό του πρόσωπο… έχει δείξει ο Νοέμβρης  στη Πέλλα, αλλά και σ’ ολόκληρη τη Μακεδονία, αφού κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «μαύρος Νοέμβρης», καθώς σε διάστημα 14 ημερών, από 8 έως 21 Νοεμβρίου, μετρά 1575  νέες  μολύνσεις.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID- 19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί και καταγραφεί από την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ., από την 14η Μαρτίου έως τις 21 Νοεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έκθεσης στη Πέλλα, η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει ένα «εντελώς» διαφορετικό πρόσωπο από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, όπου ο ιός «θερίζει» κυριολεκτικά τον νομό. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στην Πέλλα από το διάστημα 5 Νοεμβρίου έως την 21 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα ο νομός μας να βρίσκεται στο σημείο του κόκκινου συναγερμού. 

Αν δει κανείς την καμπύλη, θα διαπιστώσει ότι στον πορτοκαλί συναγερμό μπήκε από τις 30-10-2020 ενώ στο κόκκινο από τις 5 Νοεμβρίου. Από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 29 ήταν στο κίτρινο.

Πάντως μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την κάμψη που μπορεί να επέλθει, εκφράζουν ιατροί και γνώστες της κατάστασης. Μάλιστα αυτή η χαραμάδα αισιοδοξίας για αντιστροφή της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, άφησε  η προχθεσινή ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και οι επισημάνσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και των Καθηγητών Βάνας Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα αυστηρά μέτρα άρχισαν να αποδίδουν αργά, αλλά σταθερά, όμως το «φορτίο» είναι πολύ βαρύ και το σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά όπως παραδέχονται κυβέρνηση και επιστήμονες.
Κι αυτό ενώ τα κρούσματα για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψαν επίδοση κάτω των «2.000», την Κυριακή 1.498 και χθες 1.388, ωστόσο οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι προκαλούν «σοκ».
Χθες καταγράφηκαν άλλοι 84 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι κατέρριψαν νέο «ρεκόρ», ανελθόντες στους 549. Παράλληλα οι εισαγωγές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι πολλές και καθημερινές και οι ασθενείς εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και τις πρώτες του Νοεμβρίου (προ Lockdown δηλαδή), όταν κυριαρχούσε η χαλαρότητα και η ανεμελιά.

Προς παράταση τα μέτρα
Η βελτίωση που διαπιστώνεται δεν φαίνεται όμως να είναι ικανή, ώστε να έχουμε άρση του καθολικού Lockdown την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, τον δε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να «προσγειώνει» τους βιαστικούς, τονίζοντας ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των ειδικών».

Μειώθηκε η θετικότητα
Ο επίκουρος Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι η θετικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα είναι μειωμένη κατά 50%, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς όμως για σαφή συμπεράσματα.
Σε άλλο σημείο ο Επ. Καθηγητής, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη επίπτωση καταγράφεται πλέον στην ηλικιακή ομάδα 40-65 ετών, ενώ στους άνω των 65 η αύξηση είναι δραματική τις τελευταίες επτά ημέρες, γεγονός που -όπως εκτίμησε- θα προκαλέσει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και αύξηση θανάτων.

Προειδοποιητικό «καμπανάκι»
Η καθηγήτρια κ. Β. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως οι ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται με κορωνοϊό ξεπερνούν τις 4.000. Αναφέρθηκε και αυτή σε σταθεροποίηση ή και πτώση των κρουσμάτων, επεσήμανε όμως «πως είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους», για να προσθέσει ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι μεγάλη».
«Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικο lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει αν επιλέξει μια μικρή, αλλά σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται». συμπλήρωσε.

Πρώτα τα σχολεία
Με βάση και τις χθεσινές δηλώσεις, η παράταση των αυστηρών μέτρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η άρση τους θα ξεκινήσει από τα σχολεία, που σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες θα ανοίξουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν απρόοπτα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Το άνοιγμα των σχολείων έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, γιατί θα κλείσουν και πάλι μετά από 16 ημέρες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.
Το άνοιγμα των σχολείων πιθανότατα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνέχιση του lockdown και του σχεδιασμού που υπάρχει για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more