Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η εκκλησία και ο ιός...


 Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

Στο σημερινό μας σημείωμα θα ασχοληθούμε και θα σχολιάσουμε ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην βρίσκεται στην άμεση επικαιρότητα, αλλά είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα αφορά βέβαια και το νομό μας.

Την Κυριακή η εβδομαδιαία εφημερίδα Πρώτο Θέμα, παρουσίασε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν Μοναστήρια σε Πέλλα, Ημαθία και Θεσσαλονίκη όπου μοναχοί και μοναχές νοσούν όπως και ότι ο Σεβ.  Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω ύπαρξης κρουσμάτων. Αυτή η είδηση διαψεύστηκε από κύκλους της Ιεράς Μητρόπολης που τονίζουν ότι ο Αρχιερέας μας δεν έχει έρθει σε επαφή και ότι δεν βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό.

Είναι αλήθεια πάντως πως στην περιοχή μας όπου σε καθημερινή βάση καταγράφονταν εκατοντάδες θετικά κρούσματα,  υπάρχουν Ιερείς που νοσούν, πράγμα φυσιολογικό μιας και η κατάσταση έχει ξεφύγει.  Ας ευχηθούμε όλοι στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί και να υπάρξει κάμψη καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του και στην Πέλλα.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν ήρθε η δήλωση του Σεβ. Μητροπολίτη  Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου, να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης λοιπόν  τόνισε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον Ιό και ότι θα πρέπει και η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί. Επί της ουσίας ο λόγος του έδειξε βαθιά ανθρώπινος και όχι Δογματικός καθώς περιείχε μηνύματα της αληθινής Πίστης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Άγιος Αλεξανδρουπόλεως δήλωσε αυτολεξεί:

«…Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Όταν επικρέμεται θάνατος, τότε, καλά ειπώθηκε, "μαγκιές" δεν επιτρέπονται. Οι ευλαβείς εγωισμοί… σκοτώνουν!»

Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε χάσει από covid 19 ένα άξιο Αρχιερέα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη Τασιά, άξιο και ικανό Ποιμενάρχη. Ο Ίος δεν κάνει διακρίσεις. Για την ιστορία ο Μακαριστός Λαγκαδά υπήρξε το 2002 υποψήφιος για την θέση του Μητροπολίτη Έδεσσης Πέλλας και Αλμωπίας μετά την Κοίμηση του Χρυσόστομου του Α΄. Τελικά είχε εκλεγεί ο σημερινός μας Ποιμενάρχης κ. Ιωήλ. Στην συνέχεια επιλέχθηκε ως Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Η υγειονομική κρίση είναι δεδομένο ότι θα φέρει ριζικές αλλαγές στην ηγεσία της Εκκλησίας. Άλλωστε η νοσηλεία του Αρχιεπισκόπου αλλά και το προχωρημένο της ηλικίας του σαφώς και  ενισχύουν τις φήμες για επικείμενη παραίτηση του. Ίδια και η κατάσταση με τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο που για την δική του θέση επικρατέστερος ήταν ο Μακαριστός Λαγκαδά που δεν βρίσκεται στην ζωή.

 

Με τα σημερινά δεδομένα πλέον για την Αρχιεπισκοπή εκτός απόν τον Άγιο Ναυπάκτου και πνευματικού τέκνο του Αγίου Καλλινίκου, Ιερόθεου, που υπηρέτησε στην Έδεσσα και την έχει στην καρδιά του,  του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, πλέον διεκδικεί με αξιώσεις την θέση, προστίθεται  και Άγιος Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Όσο για την θέση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που Εκκλησιαστικά πρέπει να είναι εν ενεργεία Μητροπολίτης, δεν θα εκπλαγούμε να δούμε να φέρονται ως υποψήφιος  και δικός μας Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιωήλ…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more