Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Η Έδεσσα εκπέμπει SOS με Βαρόσι και εγκαταλειμμένα σπίτια

 


Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και η Αριδαία με το διοικητήριο και τα Γιαννιτσά με τα στρατόπεδα

 


 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τραγωδία του 2010…


 

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πέλλα κυρίως με παλαιά κτήρια και στρατόπεδα τα οποία όμως άμεσα δεν δημιουργούν πρόβλημα αν πέσουν, όμως σαφώς και είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα κυρίως στα Γιαννιτσά δημιουργούν το πρόβλημα την ίδια ώρα βέβαια που δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στην Αριδαία δεν υπάρχουν παλαιά σπίτια ενώ το μόνο μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι καταγράφεται  στο κτήριο του παλαιού διοικητηρίου στην Αριδαία, απέναντι από την αστυνομία που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Εκεί λοιπόν μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν το κτήριο για οπουδήποτε λόγο καταρρεύσει, τότε είναι πιθανό να θρηνήσουμε θύματα.  Άλλωστε ο περιβάλλοντας χώρος χρησιμοποιείται μονίμως ως παρκινγκ ενώ εκεί συχνά παίζουν παιδιά. Εκεί λοιπόν η Δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατεδάφιση του. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται ότι καταγράφεται στην Έδεσσα όπου εκτός από την περιοχή του Βαροσίου, σε όλη την πόλη διάσπαρτα υπάρχουν παλαιά και ετοιμόρροπα κτήρια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο. Άλλωστε το 2010 ένας συμπολίτης μας είχε χάσει την ζωή του στο Βαρόσι όταν έκανε εργασίες και έπεσε ο τοίχος πάνω του.  Έτσι έρχεται στην επιφάνεια η συζήτηση ύστερα από τα γεγονότα της Σάμου. Έτσι ο Υπουργός Περιβάλλοντος πήρε πρωτοβουλία ώστε να γίνουν ενέργειες για να μην έχουμε άλλα θύματα.

 

• Η τραγική απώλεια των δυο μαθητών στη Σάμο, μετά από κατάρρευση παλιού κτιρίου ως συνέπεια του ισχυρού σεισμού, έφερε στην επικαιρότητα ένα καυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Έδεσσας κυρίως αλλά και οι Δήμοι Πέλλας και Αλμωπίας  και που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί.

Ο λόγος για τα ετοιμόρροπα κτίρια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στο νησί που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο.
Στην Έδεσσα  το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα και θα διαπιστώσει ότι σε πολλές γειτονιές της πόλης - και ιδιαίτερα στο Βαρόσι ) –υπάρχουν δεκάδες κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Μπορεί να πρόκειται για παρατημένες ιδιωτικές κατοικίες, μπορεί για δημοτικά κτίρια, ή τα λεγόμενα διατηρητέα που όμως μόνο διατηρητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα που το τραγικό γεγονός της Σάμου ενεργοποίησε την Πολιτεία και όπως έγινε χθες γνωστό το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου επτά σημείων, για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων και όσων έχουν κατασκευαστικά προβλήματα και θεωρούνται επικίνδυνα.
Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, όσο και οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επιχειρησιακό πεδίο.

Επτά δράσεις
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τα εξής:
- Επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους Δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
- Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενεργοποιείται μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές, που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.
- Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Η καταγραφή θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργασθεί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε οι μηχανικοί να «βγουν στον δρόμο» ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας.
- Μετά την καταγραφή των κτιρίων και την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων, οι Δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.
- Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτίρια σε κάθε περιοχή.
- Θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία του Δημοσίου.
- Η Επιτροπή που συνεδρίασε χθες - διευρυμένη με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more