Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ

 


Έρευνα της εφημερίδας μας για το ζήτημα

 


 

Τι λένε οι Χρ. Μπάτσης, Σ. Χατζηδημητρίου, Δ. Μπίνος και Ν. Παρούτολγου

 

Στον Καθορισμό Τελών Υπηρεσίας Νεκροταφείων Έτους 2021, για πρώτη φορά έως σήμερα, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας, μετά από σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι παρατάξεις του Χρήστου Μπάτση και του Νίκου Παρούτογλου, ενώ κατά της πρότασης ψήφισαν οι συνδυασμοί του Σάκη Χατζηδημητρίου και του Δημήτρη Μπίνου, οι οποίοι αιτιολόγησαν διεξοδικά την ψήφο τους. Το ζήτημα αυτό προκαλεί διάφορους κραδασμούς στην Δημοτική αρχή που τώρα καλείται να προβεί και στην ρύθμιση της κατάστασης καθώς και στην πιστή τήρηση της απόφασης η οποία όμως έχει αρκετά κενά καθώς και θεωρείται άμεσα ανεφάρμοστη. Διαβάζοντας το σκεπτικό αλλά και την απόφαση, γνώστες της αυτοδιοίκησης καταλήγουν ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί μετά το 2024 με αναδρομικούς καταλογισμούς στους πολίτες από την 01-01-2021!!! Γιατί όμως ισχύει αυτό; Γιατί πολύ απλά η απόφαση δεν εξαιρεί τις κοινότητες και αναφέρεται σε όλο τον Δήμο Αλμωπίας που υπάρχουν δεκάδες κοιμητήρια. Όλοι οι τάφοι θα πρέπει να καταγραφούν και να αναζητηθούν συγγενείς που θα πληρώσουν το χαράτσι ή θα πρέπει να προβούν σε εκταφές. Όπου θα είναι αδύνατον να προβούν σε μια τέτοια διαδικασία, τότε θα πρέπει η δημοτική αρχή να κάνει εκταφές με δημοτική δαπάνη. Δεν είναι όμως άδικο η παρούσα Δημοτική αρχή να αποφασίζει έναν κανονισμό που θα είναι πολύ πιθανό να μην υλοποιήσει η ίδια αλλά μια άλλη δημοτική αρχή;

Το πρόγραμμα των ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ

Επί της ουσίας ο Δήμαρχος στην εισήγηση του επικαλέστηκε τα προβλήματα σε χώρους που αντιμετωπίζουν κάποιες τοπικές κοινότητες αλλά και η Αριδαία και οτί αυτή η διαδικασία είναι η πρόσφορη για λύση του ζητήματος. Τέλος τόνισε ότι ο κανονισμός των νεκροταφείων αποτελούσε προγραμματική υπόσχεση του συνδυασμού του πριν τις εκλογές.

Σ. Χατζηδημητρίου: Η Δημοτική αρχή επιβάλει τέλη χωρίς κανονισμό στα νεκροταφεία

Εμείς ζητήσαμε την άποψη του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σάκη Χατζηδημητρίου ο οποίος μας παρέπεμψε στην τοποθέτηση στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου που καταψήφισε τον κανονισμό και αναφέρει τα ακόλουθα:

 

"Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Τα κοιμητήρια είναι ένας ιερός τόπος. Μετά την εκκλησία, για κάθε πόλη και κάθε χωριό, είναι τα κοιμητήρια. Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα απ' όλους μας. Εκεί έχουμε τους προγόνους μας, εκεί έχουμε τις ρίζες μας. Είναι τόπος ιερός τα κοιμητήρια και συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένα γενικό πλαίσιο, ένας κανονισμός λειτουργίας, για να μη γίνονται εκεί μέσα πράγματα που δεν επιτρέπονται, γι' αυτό συμφωνούμε με τον κανονισμό λειτουργίας.

Όμως, σήμερα δεν συζητάμε για τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων με τον οποίο συμφωνούμε. Συζητάμε για το θέμα επιβολής τελών υπηρεσίας νεκροταφείων. Είναι ένα άλλο θέμα που μας βρίσκει τελείως αντίθετους, όπως ανέπτυξα και σε μια παλιότερη συζήτηση που είχε γίνει στην Οικονομική Επιτροπή ψηφίζοντας όχι.

Σήμερα επανέρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις. Δε νομίζω ότι είναι πρέπον στην προκειμένη χρονική συγκυρία, τώρα που διανύουμε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο Νομό μας άρα και στο Δήμο μας, που είναι από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές και σε οικονομικό και σε βιοτικό και σε υγειονομικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση και να επιβάλει για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου μας φόρο, τέλος στα κοιμητήρια, με το πρόσχημα ότι έτσι θα τα φροντίσουμε καλύτερα. Και μάλιστα, όπως είδα στην εισήγηση, συμπληρώνοντας ένα ποσό κατά έτος 60.000 ευρώ.

Τόσα χρόνια οι πρώην Κοινοτάρχες και οι πρώην Δήμαρχοι δεν είχαν βάλει τέλος κοιμητηρίων και φρόντιζαν με χρήματα από άλλες πηγές την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των κοιμητηρίων. Και ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του κάθε Προέδρου και του κάθε Δημάρχου, είχαμε και άλλα αποτελέσματα, άλλες φορές πολύ καλά, άλλες φορές λιγότερο καλά. Εξάλλου, πληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι δημότες μέσω της ΔΕΗ τέλος καθαριότητας, που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Ενδιαφέρονται οι πολίτες στα χωριά τους να είναι καθαρά η πλατεία τους, η εκκλησία τους, το σχολείο, τα κοιμητήρια. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρά τα κοιμητήρια, γι' αυτό τα ανέφερα τελευταία. Είναι η εικόνα, είναι το πρόσωπο ενός χωριού.

Μπορεί οι πολίτες να μη διαμαρτύρονται, γιατί ενώ πληρώνουν τέλη καθαριότητας δεν βλέπουν να περνάει μπροστά από το σπίτι τους σε έναν περιφερειακό δρόμο ενός χωριού η υπηρεσία καθαριότητας, διαμαρτύρονται όμως στα χωριά και το λένε και σε εμάς όταν βλέπουν ότι τα κοιμητήρια είναι αφρόντιστα. Επομένως, στα κοιμητήρια η κάθε οικογένεια λίγο ή πολύ φροντίζει για τα μνημεία των οικείων της και για τον πέριξ χώρο. Οπότε, απομένει ο καθαρισμός των διαδρόμων και του περιβάλλοντος χώρου, που κάλλιστα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα τέλη καθαριότητας που πληρώνει ο κάθε πολίτης για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων. Ακόμα και ένα νοικοκύρεμα σε άλλους τομείς του Δήμου, θα εξοικονομήσει αυτά τα χρήματα, που λέγεται ότι χρειάζονται για αυτή την υπηρεσία.

Λέμε, για παράδειγμα, δικαίωμα για ενταφιασμό 80 ευρώ. Και σε τι επιβαρύνεται ο Δήμος από έναν ενταφιασμό; Όλα τα πληρώνουν οι οικείοι. Μόνο τους διαδρόμους χρειάζεται ο Δήμος να καθαρίζει. Η επέκταση των κοιμητηρίων έως σήμερα γινόταν είτα με δωρεές γειτονευόντων οικοπέδων, είτε με ανταλλαγή οικοπέδων που συνόρευαν με τα κοιμητήρια.

Ακούω λοιπόν ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο να επιβληθεί αυτό το τέλος. Μα αυτό ίσχυε εδώ και χρόνια και οι διοικούντες το αντιπαρέρχονταν. Ακούω ότι θα μεταφέρονται εδώ ετεροδημότες, δικοί μας άνθρωποι δηλαδή και συγγενείς μας, κι εμείς θα τους επιβάλουμε ένα δυσβάσταχτο τέλος 600 ευρώ, όταν αυτοί θέλουν να επιστρέψουν τα κόκαλά τους να ξεκουραστούν στον τόπο που γεννήθηκαν.

Όταν κ. Δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι έχουμε εκλογές, όλοι τρέχουμε στους ετεροδημότες τα αδέρφια μας και τους ζητάμε να έρθουν να ψηφίσουν. Και τώρα που θα επιστρέψουν τα κόκαλά τους σε μία σακούλα, που δεν μπορούν να ψηφίσουν, θα τους πούμε ότι πρέπει να πληρώσουν 600 ευρώ. Και αναρωτιέμαι κ. Πρόεδρε, αν ένας τέτοιος ετεροδημότης συγχωρεμένος έχει δύο ή τρία ή τέσσερα παιδιά, σε ποιον απ' όλους θα επιβάλουμε το τέλος των 600 ευρώ; Στον πιο φιλότιμο; Άρα είναι ένα ζήτημα, το οποίο χρειάζεται και τεχνική επεξεργασία. Ακούω γιατί γεμίζουν τα κοιμητήρια και χρειάζονται επέκταση, λες και η Καρατζόβα είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και έχουμε υπερπληθυσμό και έχουμε έλλειψη οικοπέδων για να φτιάξουμε νέα κοιμητήρια όταν χρειαστούν.

Όχι κύριοι, αυτή τη χρονική στιγμή, με τον τρόπο που γίνεται αυτή η επιβολή του τέλους, δεν πρέπει να περάσει. Να πιέσουμε την πολιτεία που αποζημιώνει τους συγγενείς για την ταφή των νεκρών, να πληρώνει και ένα ποσό επιπλέον στο Δήμο για τα κοιμητήρια. Αυτό που πάμε να κάνουμε, δεν είναι τιμή για τους νεκρούς μας και με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Λέω σε αυτή τη χρονική στιγμή, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υγειονομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ότι δεν πρέπει ο Δήμος μας για πρώτη φορά να επιβάλλει αυτό το τέλος για τους νεκρούς μας".

Σάκης Χατζηδημητρίου

 

Δ. Μπίνος: Δεν τιμά το Δήμο μας να αποτρέπει δημότες μας να αναπαυθούν στον τόπο μας

Εμείς ζητήσαμε και την άποψη του πρώην Δημάρχου Αλμωπίας και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Μπίνου ο οποίος ψήφισε εναντίον της απόφασης και  μας δήλωσε τα ακόλουθα:

Είμαι Αντίθετος στην επιβολή του τέλους κοιμητηρίων που ψήφισε η Δημοτική Αρχή του Χρήστου Μπάτση.  Στο Δημοτικό συμβούλιο ως πρώην πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αλμωπία της Καρδιάς μας», έκανα μια αναδρομή λέγοντας ότι  η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε ούτε κανονισμός λειτουργίας καθαριότητος, ούτε κανονισμός λειτουργίας κοιμητηρίων. Τότε λοιπόν ξεκινήσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε αυτόν τον κανονισμό, ο οποίος θα έθετε σε καλή λειτουργία όλους αυτούς τους χώρους οι οποίοι αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα πολύ σοβαρά ζητήματα.

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να το δούμε με αυτή τη ματιά, πάντοτε σε συνεργασία με τους πολίτες, τους Προέδρους, τους Ιερείς των χωριών. Είχα ζητήσει και στην Οικονομική Επιτροπή να υπάρξει πιο ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύψουν, ώστε να το αντιμετωπίσουμε με σεβασμό. Σας είχα προτείνει να το συζητήσουμε το θέμα αυτό σε μία σύσκεψη με τους Προέδρους και τους Ιερείς.

Είναι δύσκολες οι συγκυρίες και στο άκουσμα νέων τελών δημιουργείται μία αναταραχή στον κόσμο και στην κοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο  ο κος Μπάτσης χειρίστηκε το θέμα είναι λάθος. Κατανοώ τα προβλήματα και πως θα πρέπει να μπει μια τάξη, αλλά δεν θα πρέπει να πάμε ενάντια στην κοινωνία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί με την κοινωνία.

Το κράτος θα μπορούσε στην αποζημίωση να προβλέψει ένα ποσό να το δώσει στους Δήμους για να κάνουν παρεμβάσεις στα κοιμητήρια. Έχει εισπράξει σε αγώνα, σε ιδρώτα, σε προσπάθεια και δεν μπορεί να συμπεριλάβει ένα τέτοιο ποσό για αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί να αναγκάσουμε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να καταβάλλουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο και να τους αποτρέψουμε με το ποσό των 600 ευρώ να μην έρθουν να ταφούν στον τόπο τους. Δεν τιμά το Δήμο μας να αποτρέπει δημότες μας να αναπαυθούν στον τόπο μας.

 

Χρήστος Μπάτσης: Συνεχίζουμε την διοίκηση του Δ. Μπίνου


Ο Κος Μπάτσης αφού πρώτα εξέδωσε μια κακογραμμένη και χωρίς νόημα ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που επί της ουσίας έμεινε στην προγραμματική του υπόσχεση, επανήλθε και εξέδωσε ανακοίνωση απάντηση στον κο Μπίνο που την παρουσιάζουμε αυτούσια παρακάτω ώστε να βγάλετε εσείς τα συμπεράσματα σας:

Απάντηση Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση προς δημοτικό σύμβουλο κ. Μπίνο Δημήτριο σχετικά με την ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων.

 

Κύριε Μπίνο,

δεν μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια τακτική με αυτή που ακολουθούσατε όλα τα χρόνια της διοίκησής σας. Τα προβλήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί.

Το θέμα του κανονισμού κοιμητηρίων, ορθώς, το αναδείξατε το 2015 και γι’ αυτό λάβατε μια σειρά αποφάσεων αρχής γενομένης από την Επιτροπή Διαβούλευσης στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Σε αυτή την επιτροπή λοιπόν, επί λέξει εσείς αναφέρατε: «Σημαντικοί παράγοντες για να μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί είναι να υπάρχουν Κανονισμοί σε διάφορους τομείς. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είχαμε κανονισμό στην προηγούμενη τετραετία. Είναι παράληψη ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι κανονισμοί, οι οποίοι βοηθούν ώστε να λειτουργούν καλύτερα όλα τα καθιδρύματα, οι υπηρεσίες που υπάρχουν στο Δήμο. Το ίδιο και για τα κοιμητήρια, είναι η πρώτη φορά που εισάγεται προς συζήτηση Κανονισμός Κοιμητηρίων. Είμαστε στο 2015 και δεν μας τιμά να μην έχουμε έναν κανονισμό στα κοιμητήρια. Βλέπεται την εικόνα, καμιά φορά το συναίσθημα η αγάπη για τα πρόσωπα τα δικά μας, είναι το πιο σημαντικό πράμα, αλλά νομίζω ότι, πρέπει να υπάρχει ευταξία μέσα στα κοιμητήρια, γιατί όπως βλέπεται σιγά σιγά γεμίζουν και δεν υπάρχουν χώροι. Βλέπουμε σε άλλον βάζουν τριπλό τάφο σε συνέχεια και αυτό δημιουργεί προβλήματα».

Και καταλήγετε: «Ακόμα δεν μπορούμε να προσλάβουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες για τον καθορισμό των Κοιμητηρίων, γιατί εδώ θα πρέπει να εισαχθεί ένα τέλος ανταποδοτικό για να μπορούμε εμείς να προσφέρουμε υπηρεσία μέσα στα Κοιμητήρια».

Τι άλλαξε λοιπόν, από τότε κ. Μπίνο;

Γνωρίζεται από την εμπειρία σας ως Δήμαρχος ότι όταν ψηφίζουμε έναν κανονισμό, πρέπει να ακολουθείται και από απόφαση καθορισμού τελών.

Είναι αλήθεια ή όχι όλα αυτά;

Κύριε Μπίνο,

Στον κανονισμό κοιμητηρίων στο άρθρο 5 αναφέρεται: Για τον ενταφιασμό ή εκταφή απαιτείται ειδική άδεια, η οποία εκδίδεται από το Δήμο, μετά από την καταβολή των επιβαλλομένων τελών τα οποία αφορούν στην αντιμετώπιση των εξόδων καθαριότητας, εξωραϊσμού κ.λ.π. των κοιμητηρίων και των υπηρεσιών αυτών. Τα επιβαλλόμενα τέλη καθορίζονται ως εξής και αφορούν στους δημότες, μόνιμους κατοίκους του Δήμου Αλμωπίας. Για τα τέλη ισχύουν τα εξής: Τα τέλη αρχικής παραχώρησης τάφου επταετούς (7) ταφής προκαταβάλλονται στο Ταμείο του Δήμου με οίκοθεν βεβαιωτικό σημείωμα κατά τη δήλωση θανάτου. Για κάθε δικαίωμα και οικονομική υποχρέωση ενημερώνονται γραπτώς οι υπόχρεοι από το Δήμο κατά τη δήλωση θανάτου.

Για να κλείσει λοιπόν το θέμα.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του κανονισμού κοιμητηρίων, δεν τολμήσατε να καθορίσετε τα τέλη. Γεγονός το οποίο εκθέτει το Δήμο Αλμωπίας στον κίνδυνο διοικητικών κυρώσεων.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία πάντα με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης κι επίσης θέλοντας να βάλει ένα τέλος στην ομηρία του Δήμου, προχώρησε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, αναλαμβάνοντας πλήρως και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

Κύριε Μπίνο,

Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα. Δεν εθελοτυφλούμε. Με σοβαρότητα αλλά και συναίσθηση των υποχρεώσεών μας, τα αναδεικνύουμε δίνοντας παράλληλα και τις λύσεις που πρέπει.

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας.

 

Νίκος Παρούτογλου: Βάζουμε πλάτη στα δύσκολα

Στην πολιτική, πολλές είναι οι φόρες που ερχόμαστε αντιμέτωποι με διλλήματα. Το κυρίαρχο δίλλημα όμως, είναι ανάμεσα στην στείρα αντιπολίτευση, στην οποία επικρατεί η λογική του «όχι σε όλα», μια λογική που έχει έντονα τα σημάδια του λαϊκισμού από την μία, και στην στήριξη δύσκολων αποφάσεων που έχουν πολιτικό κόστος από την άλλη.

Εμείς επιλέγουμε τον «δύσκολο δρόμο». Όχι επειδή είναι δύσκολος αλλά επειδή αυτός είναι ο σωστός. Καμία πρόκληση, καμία δυσκολία δεν θα μας κάνει να παρεκκλίνουμε από την σταθερότητα των αντιλήψεων μας, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος που θα επωμιστούμε.

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, μας απασχόλησε έντονα το θέμα του κανονισμού των κοιμητηρίων του δήμου μας και η επιβολή ανταποδοτικών τελών.

Ο εύκολος δρόμος αλλά και αυτονόητος για κάποιους , ήταν να πούμε εκ του ασφαλούς, «όχι» ως παράταξη, ειδικά τώρα που έχουμε λύσει την συνεργασία μας με τη δημοτική αρχή , ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε αποδοκιμασία η οποία θα επηρεάσει αρνητικά το πολιτικό μας προφίλ.

Ο δύσκολος δρόμος όμως, ήταν να ψηφίσουμε θετικά σε κάτι που όχι μόνο πιστεύουμε πως έπρεπε να γίνει αλλά πιστεύουμε πως θα έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν.

Και εξηγούμε γιατί…

Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρούμε τα κοιμητήρια του δήμου μας να παρακμάζουν. Βλέπουμε να λιγοστεύουν οι χώροι ταφής μέρα με την μέρα και έναν δήμο να μην έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έντονο το φαινόμενο αυτό είναι στην Αριδαία, στον Αρχάγγελο, στην Υδραία, στους Τσάκωνες, στη Χρύσα, στη Σωσάνδρα , στους Προμάχους αλλά και σε πολλές άλλες τοπικές κοινότητες. Αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στο υψηλό κόστος ταφής στις μεγάλες πόλεις που οδηγεί σε μαζικούς ενταφιασμούς στον δήμο μας. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ως έχειν θα αντιμετωπίσουμε πολλαπλάσια προβλήματα στο μέλλον και σαφώς με μεγαλύτερο κόστος.

Για παράδειγμα κάποιος συγγενής που θα επιλέξει την Θεσσαλονίκη θα πληρώσει 1135€ για τα πρώτα έξι χρόνια , στην Έδεσσα θα καταβάλει περίπου 600€ για τα πρώτα 12 χρόνια και στην Αριδαία θα καταβάλει 10€ ετησίως.

Βλέπουμε έναν δήμο ανήμπορο να συντηρήσει τις φθορές (τοιχία-περιφράξεις-διαδρόμους) που προϋπάρχουν αλλά και δημιουργούνται στα κοιμητήρια.

Βλέπουμε ελλείμματα στην καθαριότητα των κοιμητηρίων και έναν δήμο να στέκεται αδρανής.

Βλέπουμε απλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι παρακολουθούν όλη αυτή την αθλιότητα και προσπαθούν με τα δικά τους χέρια, προς τιμήν των ανθρώπων τους να την μειώσουν. Αλλά είναι τόσα πολλά τα ελλείμματα που ήταν απαραίτητο και αναπόφευκτό το γεγονός λήψης δραστικών μέτρων.

Ας αναρωτηθούμε όλοι μας τι φταίει για όλα αυτά.

Ευθύνεται κυρίως το γεγονός πως αν όχι σε όλους , σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη κοιμητηρίων και εδώ όχι. Οι δήμοι αυτοί προχώρησαν πολλά βήματα μπροστά και ο δικός μας έμεινε στάσιμος γιατί ποτέ δεν υλοποιήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές.

Αν τώρα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν 10€ τον χρόνο για να μπορεί ο δήμος να αντιμετωπίζει όλα τα παραπάνω προβλήματα, υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό ,να απαλλάσσετε από το τέλος όποιος αποδεδειγμένα δεν έχει την δυνατότητα!

Όλοι θέλουμε και φανταζόμαστε τα κοιμητήρια ως όμορφους χώρους με την καθαριότητα να πρωταγωνιστεί. Οι λογικές του τύπου « να τα πληρώνει το κράτος» ή «να καλύπτονται από δωρεές» θεωρούνται παρωχημένες . Πρώτον καμία νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, και αν μπορούσε να γίνει, πιστέψτε με, θα το είχαν ήδη πράξει άλλοι δήμοι που χαρακτηρίζονται από την πρωτοπορία τους σε σχέση με τον δικό μας.

Δεύτερον γιατί ένας δήμος δε μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές των δημοτών. Θα πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν ή προϋπήρχαν. Δεν θέλουμε έναν δήμο επαίτη.

Αν παρόλα αυτά η απόφαση αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, αν έχει ελλείψεις ή αν το ποσό των 10€ ανά έτος είναι μεγάλο ποσό, τότε δηλώνουμε και πάλι παρόντες να εξετάσουμε το θέμα σε άλλη βάση. Ο δικός μας ρόλος ως παράταξη της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχουμε, εάν τηρείται η ανταποδοτικότητα αυτού του τέλους.

Η δική μας θέση είναι ανεξάρτητη, συνεπής και διαχρονικά ξεκάθαρη. Μία θέση σταθερή προεκλογικά, μετεκλογικά , πριν την συνεργασία αλλά και μετά την λύση της.

Όταν λέμε πως είμαστε εδώ για να ασκούμε κριτική στα λάθη αλλά και να στηρίζουμε τα σωστά, το εννοούμε.

Εύκολος ή δύσκολος ο δρόμος, σημασία έχει να είναι ο σωστός για όλους μας.

Σημασία έχουν, τα οφέλη που θα αποφέρει στη πράξη η απόφαση αυτή, για όλους μας.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ»

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

 

Δ. Μπίνος: «Πανελλήνια πρωτοτυπία στο Δήμο Αλμωπίας η επιβολή φόρων εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης»



ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ !!!

Πανελλήνια πρωτοτυπία η επιβολή φόρων στα κοιμητήρια από το Δήμο Αλμωπίας, εν μέσω πανδημίας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πολλούς συμπολίτες μας να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και στις βασικές τους υποχρεώσεις.

Ο κ. Μπάτσης και όσοι στηρίζουν την άποψη αυτή, σχεδιάζουν με ποιο τρόπο θα εισπράξουν χρήματα από τους Δημότες και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Τα τέλη αφορούν την πόλη της Αριδαίας αλλά και όλα τα χωριά του Δήμου Αλμωπίας και η ψήφισή τους έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους πολίτες.

Ναι, εμείς ψηφίσαμε πριν λίγα χρόνια τον Κανονισμό Λειτουργίας των κοιμητηρίων. Αλλά ποτέ δεν προχωρήσαμε στην επιβολή τελών, γιατί ακούσαμε την κοινωνία στο ευαίσθητο αυτό θέμα και ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημά της. Γιατί στόχος μας σε κάθε μας απόφαση, είναι να πορευόμαστε μαζί με τους πολίτες και όχι απέναντί τους, όπως κάνει με κάθε ευκαιρία η σημερινή Δημοτική Αρχή. Γιατί εμείς, δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι έχουμε το αλάθητο, αλλά προχωράμε πάντοτε με γνώμονα το κοινό καλό. Γιατί δεν είναι υποχρεωμένο το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει τέλη.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τα κοιμητήρια, που πρέπει να διευθετηθούν, όπως είναι η εύρεση χώρων για επέκτασή τους, όπου χρειάζεται, οι τεχνικές παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητες σε αρκετές περιπτώσεις, ο καθαρισμός τους, αλλά και η τήρηση κανόνων λειτουργίας τους.

Τίθενται κάποια σημαντικά ερωτήματα, όπως: Ο Δήμος Αλμωπίας είναι έτοιμος να αναλάβει όλη τη διαδικασία ταφής, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι που εισπράττουν ανάλογα τέλη από τους πολίτες; Έχει υπηρεσία κοιμητηρίων για να κάνει κάτι τέτοιο; Φυσικά και όχι. Επομένως, όλη η διαδικασία έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.

Έχουμε ήδη προτείνει, να προκληθεί μια συνολική διαβούλευση στο θέμα αυτό και να ληφθούν αποφάσεις, που θα έχουν συμμάχους την κοινωνία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέχρι να γίνει αυτό, επαναφέρω την πρότασή μας, να μπορεί ο Δήμος μέσω του Τεχνικού Προγράμματος να αναλαμβάνει να συντηρεί και να παρεμβαίνει στα κοιμητήρια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

 

Τι συμβαίνει στους άλλους Δήμους

Η εφημερίδα μας Νέα της Πέλλας, η μοναδική έγχρωμη καθημερινή εφημερίδα του νομού μας και η πρώτη στην ιστορία του τόπου με έδρα την Αριδαία, έψαξε και σας παρουσιάζει το τι ισχύει στους άλλους Δήμους της περιοχής. Στον Δήμο Έδεσσας κανονισμός και χρέωση υπάρχει μόνο στα κεντρικά νεκροταφεία της Έδεσσας αλλά εκεί δεν έχει να κάνει μόνο με τον καταλογισμό χρημάτων, αλλά και με την εν γένει λειτουργία και με τις υποχρεώσεις των εμπλεκομένων (π.χ. γραφεία τελετών). Στις Κοινότητες υπάρχει μια μικρή χρέωση συντήρησης και καθόλου τέλος ταφής. Στον Δήμο Σκύδρας δεν υπάρχει καμία απολύτως χρέωση στους πολίτες αλλά η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, η οποία ως νομικός διαθέτει γνώσεις και εμπειρία από την διοίκηση, έχει καταφέρει σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων να υπάρξει υποδειγματική τάξη στα κοιμητήρια του Δήμου. Τέλος στον Δήμο Πέλλας υπάρχει χρέωση μόνο στα κεντρικά νεκροταφεία των Γιαννιτσών όπου τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από αυτά της Αριδαίας ενώ  σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες η διαχείρισης γίνεται από τους Προέδρους των χωριών με την βοήθεια των εργατών της κοινωφελούς εργασίας.  Βέβαια βοηθούν και εθελοντές.

Η κατάσταση στην Αλμωπία

Όπως είχαμε τονίσει η εν λόγω απόφαση του Δήμου Αλμωπίας γράφτηκε στο πόδι. Τα έσοδα που ευελπιστεί η υπηρεσία ανέρχονται στα 60.000 το χρόνο. Θα πληρώνουν όμως όλοι; Πολύ δύσκολο. Αλλά ας πάρουμε την θετική πλευρά ότι στα ταμεία του Δήμου Αλμωπίας θα εισρέουν αυτά τα χρήματα. Πως θα γίνει ο διαχωρισμός και η απόδοση στις 48 Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας; Πόσα χρήματα να δίδονται για τα κοιμητήρια της Αριδαίας; Θυμίζουμε πως τα τέλη νεκροταφείων είναι ανταποδοτικά και απαγορεύεται να καταλογίζονται στο σύνολο των πληθυσμού παρά μόνο στους ανθρώπους που έχουν οικείους στα νεκροταφεία και κάνουν χρήση του χώρου. Άλλο ένα πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα χωριά έχουν απεριόριστους χώρους ταφής και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Άλλο ένα αγκάθι είναι ότι υπάρχουν τάφοι 50,60 μέχρι και 70 χρόνων που ίσως να μην υπάρχουν συγγενείς. Με αυτούς τι θα γίνει; Θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές εκταφές; Τέλος άλλο ένα κενό είναι η δημιουργία οστεοφυλάκιων. Μπορεί κάποιες κοινότητες να έχουν χώρους και όλες να έχουν οικόπεδα που μπορεί να δοθούν προς χρήση. Ποιος όμως θα καλύψει το κόστος κατασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων; Για μια τέτοια εγκατάσταση που θα πρέπει να είναι νόμιμη, χρειάζονται περίπου 30 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή τους. Άρα η ανταποδοτικότητα είναι σχετική. Τα 60.000 σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν ουτέ για την καθαριότητα ούτε για την συντήρηση ούτε για την κατασκευή των υποδομών. Πρόκειται για μια απόφαση ποδογράφημα που όχι μόνο δεν λύνει το ζήτημα, αλλά το διογκώνει. Είναι μια ανεφάρμοστη απόφαση στην ουσία της.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more