Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πρώτα το εμβόλιο και ύστερα η θεραπεία

                                                   Αχιλλεύς Αναγνωστόπουλος



Συντονιστής Διευθυντής, Αιματολογική Κλινική

Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων

Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας

Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος

Εξειδικευμένα Εργαστήρια

Νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου

57010 Θεσσαλονίκη

Τηλ 2313307516, Φαξ 2310358490

E-mail achanagh@gmail.com


Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον συντονιστή διευθυντή της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, εκεί όπου έχει βρεθεί πρωτοπόρος έρευνα για την αντιμετώπιση του covid 19, Αχιλεύς Αναγνωστόπουλο, είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας. Όπως ο ίδιος τόνισε η πρωτοποριακή ανακάλυψη αποτελεί τομή ενώ ξεκαθάρισε πως πρώτα πρέπει να γίνει το εμβόλιο για να αποκτήσει ο κόσμος ανοσία και στην συνέχεια να υπάρξει θεραπεία. Διαβάστε την συνέντευξη του παρακάτω και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα 


Μιλήστε μας για την πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη κύριε Αναγνωστόπουλε

Δύο είναι οι μελέτες μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας από τον SARS-CoV-2, στην παρούσα φάση για τους συμπολίτες και τη χώρα μας, επιθυμούμε να συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, στην ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά της σοβαρής COVID-19.

Η ΠΡΩΤΗ

Τα Τ-λεμφοκύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων, παρέχοντας προστασία έναντι χιλιάδων ιών τους οποίους αναγνωρίζουν ειδικά μέσω του υποδοχέα τους. Η χορήγηση αντι-ιικών Τ-λεμφοκυττάρων που είτε απομονώνονται είτε πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο από δότες που έχουν προηγουμένως εκτεθεί σε συγκεκριμένο ιό, έχει εισάγει μία νέα εποχή στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ως μια «φυσική» μορφή θεραπείας με εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα (>90%) στο κέντρο μας και σε άλλα κέντρα ανά τον κόσμο.

 Στο πλαίσιο της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, δείξαμε πρόσφατα ότι μπορούμε α) να αναγνωρίσουμε τους ασθενείς υψηλού κινδύνου παρακολουθώντας τα επίπεδα των CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων στο αίμα νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και β) να παράγουμε στο εργαστήριο λειτουργικά CoV-2-ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από αναρρώσαντες δότες. 


Σχεδιάζουμε τη δημιουργία τράπεζας CoV-2-ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από 20 αναρρώσαντες δότες και τη χορήγησή τους ως Τ-κυτταρική ανοσοθεραπεία σε 70-90 χαρακτηρισμένους ως υψηλού κινδύνου COVID-19 ασθενείς.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ

Το συμπλήρωμα αποτελεί ένα φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού στις λοιμώξεις. Ωστόσο, η αυξημένη ενεργοποιηση του έχει συνδεθεί με σύνδρομα απειλητικά για τη ζωή, τις θρομβωτικές μικροαγγειοπάθειες. Η θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος έχει δείξει τα τελευταία χρόνια αυξημένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, εξασφαλίζοντας μακρόχρονη επιβίωση σε ασθενείς με απειλητικά για τη ζωή σύνδρομα.


Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας μελετήσαμε και περιγράψαμε σπάνιες και παθολογικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19. Βάσει της παγκόσμιας πρωτοτυπίας τους, τα αποτελέσματα αυτά επιλέχθηκαν στις καλύτερες εργασίες του Αμερικανικού Συνεδρίου Αιματολογίας, έλαβαν βραβείο καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης στο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο και στα Healthcare Business Awards 2020 πλατινένιο βραβείο ως δράση εναντίον της COVID-19 και χρυσό για την τεχνολογία και την Καινοτομία. 


Η μελέτη στοχεύει α) να επιβεβαιώσει τη γενετική προδιάθεση για σοβαρή COVID-19 σε ευρύτερη ομάδα ασθενών και σε συνδυασμό με ορολογικά δεδομένα ενεργοποίησης του συμπληρώματος, β) να δημιουργήσει έναν προγνωστικό αλγόριθμο με τη βοήθεια νευρωνικών δικτύων για να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή κλινική πρακτική αντιμετώπισης ασθενών με σοβαρή COVID-19, γ) να επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα μοριακού ελέγχου επιλεγμένων μεταλλάξεων για την πρόγνωση της σοβαρής COVID-19 στην καθημερινή πρακτική, και δ) να παρέχει τα δεδομένα ώστε να τεκμηριωθεί ο ρόλος της έγκαιρης χορήγησης των αναστολέων του συμπληρώματος. Τα δεδομένα αυτά είναι βαρύνουσας σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στοχευμένες θεραπευτικές μεθόδους σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών.


Ποιοί είναι αυτοί που εργάστηκαν πάνω σε σε όλο αυτό

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Κύριες ερευνήτριες είναι η Αιματολόγος Ευαγγελία Γιαννάκη, υπεύθυνη της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας της Κλινικής μας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής από τον Ιούνιο 2021, επίτιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ, όπου είχε εξειδικευθεί στη γονιδιακή θεραπεία και η Βιοχημικός Αναστασία Παπαδοπούλου εξειδικευμένη στις κυτταρικές θεραπείες, μέλος της ομάδας του Χιούστον που ανάπτυξε τη σχετική μέθοδο.

Συμμετέχουμε συνάδελφοι από την Κλινική που διευθύνω, από κλινικές του νοσοκομείου μας που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, από το εργαστήριο ιστοσυμβατότητας του Ιπποκρατείου νοσοκομείου και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.

ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ

Κύρια ερευνήτρια είναι η  Ελένη Γαβριηλάκη, Αιματολόγος στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Κλινικής μας, μετεκπαιδευμένη στη Βαλτιμόρη, επιβλέποντες η Ιωάννα Σακελλάρη και ο υποφαινόμενος. Συμμετέχουν συνάδελφοι από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματός μας σε συνεργασία με πολλά Τμήματα των νοσοκομείων Γ. Παπανικολάου και ΑΤΤΙΚΟΝ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ και το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΠΕ. 


Πως καταφέρατε και βρήκατε χρηματοδότηση; Επαρκεί; 

Χρειάστηκε να δημοσιοποιήσω τη σημασία της έρευνας για να βρεθεί χρηματοδότηση.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η πρώτη φάση καλύφθηκε από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ. Το κλινικό μέρος, που ξεκινά σε λίγο, χρηματοδοτείται από την Επιτροπή 2021.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η πρώτη φάση καλύφθηκε από δωρεές. Η τελευταία φάση θα καλυφθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον έχουν συνεισφέρει συγκινητικά αρκετοί άνθρωποι με κατάθεση σε λογαριασμό του νοσοκομείου και η Διοίκηση του νοσοκομείου. Τους ευχαριστώ από καρδιάς όλους.

Η χρηματοδότηση είναι επαρκής.


Σε πόσο χρόνο θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Σε μερικούς μήνες


Εμβόλιο η θεραπεία και γιατί;

Απαραιτήτως το εμβόλιο για να αποκτήσουμε ανοσία εναντίον του κορωνοϊού και να ανακτήσουμε τις ελευθερίες μας και την ζωή μας. Το εμβόλιο είναι πρόληψη. Προετοιμάζει τον οργανισμό να μην ηττηθεί από τον κορωνοϊό. Η θεραπεία χρειάζεται για όσους προσβάλλονται από την COVID-19. Επομένως, εμβόλιο και θεραπεία για να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Μια ευχή για την νέα χρονιά

Εύχομαι το 2021 να είναι μια καλή χρονιά για όλη την ανθρωπότητα!



Σας ευχαριστώ θερμά 

Από Βίκυ Μπαϊρακτάρη

123100413_3456140964467719_5976627556997190686_o.jpg


Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων

Ιωάννα Σακελλάρη, 
Damianos Sotiropoulos
, Ευαγγελία Γιαννάκη, 
Ιωάννης Μπάτσης
, Δέσποινα Μαλλουρή, Βαρνάβας Κωνσταντίνου, Άννα Βαρδή, 
Zoi Boussiou
Eleni Gavriilaki
, Κύρα Παντελιάδου, Δέσποινα Καλέα, 
Marianna Mas
 , 
Μαρία Καμμένου
 , 
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μενια Μπουιντα
Efi Apostolidou
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more