Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο επίκεντρο συνέντευξη με τον καθηγητή Αν.Κοσμήτορας ΣΣΕ, Καθηγητής & Διευθυντής τομέα Φυσικών Επιστημών ΣΣΕ κο Λιόλιο

 






Περιγράψτε μας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα κύριε Λιόλιο τι περιλαμβάνει και ποιο το συνολικό κόστος του ;

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών φέρεται να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”, “SCALP”, ”EXOCET”). Τα νέα αεροσκάφη πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τους πυραύλους που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο και ιδιαίτερα στα Mirage, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.
Είναι σημαντικό ότι ο πύραυλος SCALP, που είναι ήδη μέρος του οπλισμού του πολεμικού αεροσκάφους Mirage της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, βάλλεται και από το νέο αεροσκάφος RAFALE και είναι ένας υποηχητικός πύραυλος αέρος εδάφους μεγάλης ακτίνας δράσης (περίπου 300 χιλιόμετρα) για επίγειους εχθρικούς στόχους υψηλής στρατηγικής αξίας όπως αεροδρόμια, στρατηγεία, αποθήκες πυρομαχικών, ναύσταθμους κλπ. Φέρει πολεμική κεφαλή 450 κιλών υψηλών εκρηκτικών και το Κέντρο Ελέγχου Όπλων ετοίμασε χάρτες με τις επιπτώσεις χτυπήματος με SCALP σε γνωστό στόχο όπως η πλατεία συντάγματος. Δείτε για παράδειγμα την εξωτερική μπλε ζώνη που είναι η ζώνη θραύσης κρυστάλλων ενώ η εσωτερική κόκκινη ζώνη αφορά θραύση ωτικών τυμπάνων και κατάρρευση κτηρίων.
Ο πύραυλος MICA (Missile Interception Combat Autodefense) που επίσης φέρει το αεροσκάφος Rafale είναι ήδη μέρος του οπλισμού του πολεμικού αεροσκάφους Mirage της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (βλέπετε και σχετικές εικόνες) και θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα στα νέα αεροσκάφη Rafale.
Ο πύραυλος METEOR που επίσης φέρεται να αγοράζεται με την ίδια συμφωνία αγοράς αεροσκαφών RAFALE είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς έτσι ώστε να πλήττει στόχους εκτός οπτικής επαφής δηλαδή δεν χρειάζεται τα Ελληνικά Αεροσκάφη να βλέπουν τα εχθρικά προκειμένου να τα πλήξουν.
Πως μπορεί να ενισχυθεί η άμυνα της Ελλάδας ;
ο Κέντρο Ελέγχου Όπλων πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι εταιρείες που πωλούν αμυντικό εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να ενισχύουν οικονομικά και τη στρατιωτική έρευνα και επιστήμη στην χώρα μας εκπαιδεύοντας τους δικούς μας στρατιωτικούς επιστήμονες τουλάχιστον στα οπλικά συστήματα που αγοράζουμε από τις εταιρίες αυτές ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γενιά Ελλήνων Οπλικών Επιστημόνων.

Σας ευχαριστώ θερμά
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more