Η πανδημία διέλυσε της επιχειρήσεις
Πιθανό το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες» μετά τις γιορτές...
• Μπορεί να συμπληρώθηκε ήδη μία πλήρης εβδομάδα «λειτουργίας» της αγοράς με το νέο καθεστώς, που απαγορεύει τη φυσική παρουσία πελατών εντός του καταστήματος, αλλά την αγορά ειδών με ηλεκτρονικό τρόπο ή μέσω «click away», ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος του νομού Πέλλας παραμένει μουδιασμένος, καθώς η προσαρμογή στις καινούριες συνθήκες δεν είναι απλή υπόθεση τελικά.
Ίσως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ο τζίρος των επιχειρήσεων που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα να εμφανίζεται ότι αγγίζει ένα αρκετά καλό ποσοστό του περσινού, στην περιφέρεια όμως, σε πόλεις όπως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία και η Σκύδρα, η εικόνα είναι πολύ πιο δυσοίωνη με την τοπική αγορά κυριολεκτικά να αργοσβήνει. Το μαρτυρούν εξάλλου τα λουκέτα που αυξάνουν. Και το νέο πρόγραμμα ίδρυσης e-shop με επιδότηση από το ΕΣΠΑ δύσκολα θα... σώσει την κατάσταση, τουλάχιστον για τους παραδοσιακούς εμπόρους.
Μόνη «νότα» αισιοδοξίας οι δηλώσεις χθες του Υπουργού Ανάπτυξης περί λειτουργίας του λιανεμπορίου μετά τις γιορτές σε ζώνες, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής, τις τελευταίες μέρες είναι χαμηλό έως μηδενικό.
Μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε, μόνοι... τυχεροί είναι τα βιβλιοπωλεία που άνοιξαν ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ από τα καταστήματα που λειτουργούν με «click away» πολλή δουλειά έχουν αυτές τις μέρες όσα πωλούν παιχνίδια, για ευνόητους λόγους. Όσο για τα ζαχαροπλαστεία, προφανώς και είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλα καταστήματα.
Πρόκειται για ποσοστά που αφορούν την Αθήνα όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο σαφώς και είναι περισσότερο αναπτυγμένο. Σε πόλεις της περιφέρειας όπως τα Γιάννενα με μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών καταστημάτων τα οποία ούτε e -shop διαθέτουν, αφού οι πελάτες τους είναι κατά βάση παραδοσιακοί καταναλωτές, ούτε την «τεχνογνωσία» έχουν για να εργαστούν με click away η εικόνα είναι διαφορετική. Με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις, στη Γιαννιώτικη αγορά ο τζίρος σήμερα των εμπορικών δεν φτάνει ούτε το 25% εκείνου παλιότερων αντίστοιχων περιόδων.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν και εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή». Όπως είπε, «κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και τώρα, αλλά οι δύο περιφέρειες που εξετάζαμε να ανοίξουν, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, δεν ήταν ολόκληρες και αυτό δημιούργησε ανησυχία μεταφοράς».
Μια τέτοια περίπτωση περιγράφει στην εφημερίδα επιχειρηματίας από τα Γιαννιτσά, ο οποίος ζήτησε από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ασύρματο POS, για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες του έξω από το κατάστημα. Τι του απάντησε η τράπεζα; Ότι το μηχάνημα θα έρθει σε 15 ημέρες! Δηλαδή, κατόπιν… εορτών! Δεν φτάνει λοιπόν που η λειτουργία της αγοράς γίνεται μετ’ εμποδίων, οι τράπεζες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των μικρομεσαίων!
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος έμπορος: «Και να σκεφτούμε εν κατακλείδι πως σε κάθε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα από κατάστημα εισπράττει μερίδιο προμήθειας η αντίστοιχη τράπεζα. Τόσο πίσω και αδιάφορη η συγκεκριμένη τράπεζα δεν το περιμέναμε με τίποτα. Το σχόλιο ως διαμαρτυρία ενάντια στην αργοπορία και αδιαφορία των Τραπεζών, όταν πρόκειται για κάτι αυτονόητο που θα εξυπηρετούσε πελάτες της που κρατούν επιχειρήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου