Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ...

 



Η πανδημία διέλυσε της επιχειρήσεις 


Μία φιλότιμη προσπάθεια προσαρμογής στις νέες συνθήκες κάνουν έμποροι και καταναλωτές, όμως το μέλλον παραμένει δυσοίωνο, ειδικά για τους παραδοσιακούς

Πιθανό το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε «ζώνες» μετά τις γιορτές...

• Μπορεί να συμπληρώθηκε ήδη μία πλήρης εβδομάδα «λειτουργίας» της αγοράς με το νέο καθεστώς, που απαγορεύει τη φυσική παρουσία πελατών εντός του καταστήματος, αλλά την αγορά ειδών με ηλεκτρονικό τρόπο ή μέσω «click away», ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος του νομού Πέλλας παραμένει μουδιασμένος, καθώς η προσαρμογή στις καινούριες συνθήκες δεν είναι απλή υπόθεση τελικά.

Ίσως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ο τζίρος των επιχειρήσεων που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα να εμφανίζεται ότι αγγίζει ένα αρκετά καλό ποσοστό του περσινού, στην περιφέρεια όμως, σε πόλεις όπως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία και η Σκύδρα,  η εικόνα είναι πολύ πιο δυσοίωνη με την τοπική αγορά κυριολεκτικά να αργοσβήνει. Το μαρτυρούν εξάλλου τα λουκέτα που αυξάνουν. Και το νέο πρόγραμμα ίδρυσης e-shop με επιδότηση από το ΕΣΠΑ δύσκολα θα... σώσει την κατάσταση, τουλάχιστον για τους παραδοσιακούς εμπόρους.
Μόνη «νότα» αισιοδοξίας οι δηλώσεις χθες του Υπουργού Ανάπτυξης περί λειτουργίας του λιανεμπορίου μετά τις γιορτές σε ζώνες, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής, τις τελευταίες μέρες είναι χαμηλό έως μηδενικό.

Κάποιοι προσπαθούν...
Φιλότιμες προσπάθειες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες καταβάλλουν και οι  έμποροι της Πέλαλς, άλλος φτιάχνοντας μέσα σε μία νύχτα ηλεκτρονικό κατάστημα κι άλλος επιχειρώντας να δουλέψει με «click away». Βάζουν «εμπόδια» στις εισόδους των μαγαζιών τους, βγάζουν τα POS έξω και περιμένουν πελάτες, οι οποίοι όμως είναι στις πιο πολλές περιπτώσεις λίγοι. Κι αυτό γιατί δεν είναι όλοι οι καταναλωτές εξοικειωμένοι με τις συγκεκριμένες πρακτικές. Εξάλλου, δεν είναι σίγουρο ότι και όσοι κάνουν τα ψώνια τους μέσω Ίντερνετ θα προτιμήσουν ντόπιες επιχειρήσεις αντί άλλων, που καμία σχέση δεν έχουν με την τοπική οικονομία! Υπάρχει φυσικά και μία μερίδα παραδοσιακών εμπόρων που δεν δουλεύουν καθόλου, καθώς δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις νέες πρακτικές ούτε οι ίδιοι, ούτε οι πελάτες τους!
Μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε, μόνοι... τυχεροί είναι τα βιβλιοπωλεία που άνοιξαν ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ από τα καταστήματα που λειτουργούν με «click away» πολλή δουλειά έχουν αυτές τις μέρες όσα πωλούν παιχνίδια, για ευνόητους λόγους. Όσο για τα ζαχαροπλαστεία, προφανώς και είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλα καταστήματα.

Άλλο η περιφέρεια...
Στοιχεία που παρουσιάζουν μία ελαφρώς αισιόδοξη εικόνα μέσα στη γενική «μαυρίλα» έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ηλεκτρονικό κατάστημα προσεγγίζει το 35% των περσινών πωλήσεων.
Πρόκειται για ποσοστά που αφορούν την Αθήνα όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο σαφώς και είναι περισσότερο αναπτυγμένο. Σε πόλεις της περιφέρειας όπως τα Γιάννενα με μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών καταστημάτων τα οποία ούτε e -shop διαθέτουν, αφού οι πελάτες τους είναι κατά βάση παραδοσιακοί καταναλωτές, ούτε την «τεχνογνωσία» έχουν για να εργαστούν με click away η εικόνα είναι διαφορετική. Με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις, στη Γιαννιώτικη αγορά ο τζίρος σήμερα των εμπορικών δεν φτάνει ούτε το 25% εκείνου παλιότερων αντίστοιχων περιόδων.

Επιδότηση e-shop
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα θα «τρέξει» πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ της κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops). Μέσω του προγράμματος θα καλύπτονται στο 100% όλα τα έξοδα για την κατασκευή, υποστήριξη και φιλοξενία ενός νέου e-shop λιανικής, με τη διάθεση ενός ποσού ύψους έως 5.000 ευρώ για την κάθε επιχείρηση. Κάπως έτσι θα επιδοτηθεί η κατασκευή τουλάχιστον 16.000 νέων e-shops σε όλη την Ελλάδα και ενδεχομένως να δοθεί η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να επιβιώσουν εν μέσω πανδημίας. Όμως μέχρι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, πολλές άλλες θα έχουν βάλει οριστικά λουκέτο.

Ανοιχτά σε «ζώνες»!
Τι θα γίνει όμως από τη νέα χρονιά με το λιανεμπόριο; Ο Yπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή από τις 8 Ιανουαρίου, να ανοίξει σε «ζώνες», ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Πρόκειται για εξέλιξη που ευνοεί τους Γιαννιώτες εμπόρους, εφόσον φυσικά η σημερινή πτωτική πορεία της πανδημίας συνεχιστεί και και οι λοιμωξιολόγοι με όσα είπε ο Υπουργός.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει σε ζώνες της χώρας που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν και εφόσον το εγκρίνει η Επιτροπή». Όπως είπε, «κάθε εβδομάδα συνεδριάζουμε και κάθε εβδομάδα θα αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας με βάση την πορεία της επιδημίας. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και τώρα, αλλά οι δύο περιφέρειες που εξετάζαμε να ανοίξουν, η Κρήτη και η Πελοπόννησος, δεν ήταν ολόκληρες και αυτό δημιούργησε ανησυχία μεταφοράς».


POS σε... 15 ημέρες!
Πάντως, γενικά η νέα διαδικασία του «click away» δοκιμάζει την υπομονή εμπόρων και καταναλωτών, με τους πρώτους να αντιμετωπίζουν μέσα σε όλα τ’ άλλα και προβλήματα στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες!
Μια τέτοια περίπτωση περιγράφει στην εφημερίδα επιχειρηματίας από τα Γιαννιτσά, ο οποίος ζήτησε από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ασύρματο POS, για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες του έξω από το κατάστημα. Τι του απάντησε η τράπεζα; Ότι το μηχάνημα θα έρθει σε 15 ημέρες! Δηλαδή, κατόπιν… εορτών! Δεν φτάνει λοιπόν που η λειτουργία της αγοράς γίνεται μετ’ εμποδίων, οι τράπεζες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των μικρομεσαίων!
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος έμπορος: «Και να σκεφτούμε εν κατακλείδι πως σε κάθε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα από κατάστημα εισπράττει μερίδιο προμήθειας η αντίστοιχη τράπεζα. Τόσο πίσω και αδιάφορη η συγκεκριμένη τράπεζα δεν το περιμέναμε με τίποτα. Το σχόλιο ως διαμαρτυρία ενάντια στην αργοπορία και αδιαφορία των Τραπεζών, όταν πρόκειται για κάτι αυτονόητο που θα εξυπηρετούσε πελάτες της που κρατούν επιχειρήσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more