Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων των δήμων

 


Αποκλειστική συνέντευξη του Λ. Κυρίζογλου

 


 

 

 

Δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ούτε υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

 

 

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Δημητριάδη

 

Σημαντική αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην έντυπη καθημερινή μας εφημερίδα Νέα Της Πέλλας, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο κος Κυρίζογλου με την ιδιότητα του θεσμικού εκπροσώπου με από την θέση στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τονίζει την θέση του και άποψη για την υγειονομική κρίση στην Ελλάδα, για τον ρόλο των ΟΤΑ, για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια καθώς και για την επόμενη μέρα. Τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις διαβάστε τες παρακάτω:

 

 

1) Πως κρίνετε την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ και την πολιτική προστασία; 

 

Στην Πατρίδα μας την Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, μπορούμε να πούμε ότι έγινε, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Υπήρξαν όμως και αστοχίες ή αν θέλετε καθυστερημένα αντανακλαστικά όπως π.χ. Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στα ζητήματα πολιτικής προστασίας (πυρκαγιές, χιονοπτώσεις-παγετός, πλημμύρες, σεισμοί κλπ.) απαιτείται καλύτερη οργάνωση, επανασχεδιασμός των δράσεων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των φαινομένων, όταν αυτά εκδηλώνονται. Απαιτείται καλύτερη οργάνωση του κράτους και των δήμων στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, γιατί υστερούμε.

 

2) Ποιος ο ρόλος των Δήμων στην δεύτερη φάση της πανδημίας; 

 

Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουν την αρμοδιότητα για λήψη απόφασης για την επιβολή πάσης φύσεως μέτρων. Η αρμοδιότητα ανήκει στην Κεντρική Κυβέρνηση (κράτος). Ωστόσο οι δήμοι μας, τόσο στην Α’ όσο και στην Β’ φάση της πανδημίας, συνέβαλαν και εξακολουθούν να συμβάλουν σημαντικά με τη λήψη μέτρων προς περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Και το έπραξαν με τη λειτουργία των ιατρείων, πολυιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων, προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ. αλλά και με την καθαριότητα και τις απολυμάνσεις κτιρίων, οδών, πλατειών, πάρκων. Με την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών μας , όπως αυτές της εξυπηρέτησης των πολιτών (ΚΕΠ) κλπ.

 

 

 

 

3) Ποιά είναι η οικονομική κατάσταση των Δήμων και τι πρέπει να γίνει για το 2021;

 

Πριν τα μνημόνια, κατά τα έτη εφαρμογής των μνημονίων αλλά και σήμερα το κεντρικό κράτος (κυβέρνηση) δεν απέδιδε και δεν αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρακρατεί αντισυνταγματικά και άρα μη νόμιμα πόρους μας, καταστρατηγώντας την συνταγματική επιταγή περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, για την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι) προβλέπονται πόροι μειωμένοι κατά 214 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020. Τόσο διοικητικά (διοικητική αυτοτέλεια) όσο και οικονομικά (οικονομική αυτοτέλεια) στην πατρίδα μας η τοπική αυτοδιοίκηση αντί να συγκλίνει, δυστυχώς αποκλίνει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς έχουμε το πιο συντηρητικό, πιο αργό, πιο κοστοβόρο, πιο γραφειοκρατικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την κυβέρνηση, λόγω και της συζητούμενης και διαφημιζόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Θέλουμε περισσότερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με πόρους, περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Απαιτείται γενναία αύξηση των πόρων των δήμων.

 

 

 

4) Αρκετοί είναι αυτοί και από πλευράς Κυβέρνησης που υποστηρίζουν πως ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μεταφερθεί στους Δήμους ώστε αυτοί να έχουν αυτοτελή έσοδα. Ποια είναι η άποψη σας; 

 

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από μόνη της δεν επιλύει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. η Ελληνική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί, με βάση το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, τους πόρους που δικαιούται, ώστε απρόσκοπτα να εκπληρώνει την αποστολή της. Το ποσοστό των πόρων των δήμων επί του ΑΕΠ της χώρας μας είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των πόρων που λαμβάνουν οι δήμοι στην Ε.Ε. Ζητάμε επίσης την απόδοση των πόρων μας, οι οποίοι παρακτατήθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα.

 

5) Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας στους Δήμους; 

 

Όχι. Δεν είμαι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στους δήμους. Είναι καλύτερες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το μόνιμο κι εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό των δήμων. Αν φυσικά υπάρχουν ιδιαιτερότητες π.χ. μικροί ορεινοί δήμοι, νησιωτικοί δήμοι κλπ. και δεν είναι δυνατή η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από μόνιμο προσωπικό, τότε φυσικά, κατ’ ανάγκην, η καθαριότητα γίνεται με εργολάβους. Και στον τομέα αυτό πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε δήμο (διοικητική αυτοτέλεια) ανάλογα με τις ανάγκες του να προσλαμβάνει το απαιτούμενο, κατά την κρίση του προσωπικό.

 

6) Η Κυβέρνηση ανοίγει το θέμα του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση. Εκτός από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανοίγει η συζήτηση για δημιουργία νέων Δήμων, λειτουργία κοινοτήτων, μείωση δημοτικών συμβούλων κ.α.

 

Καλώς ανοίγει του θέμα του εκλογικού νόμου, γιατί ο νόμος με βάση τον οποίο έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές, αποδείχθηκε στην πράξη ένας κακός νόμος, που οδήγησε τα 2/3 των δήμων της χώρας σε έλλειψη πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου, σε καθυστερήσεις έως ακυβερνησία και αναποτελεσματικότητα. Πρέπει να καθιερωθεί ένα εκλογικό σύστημα αναλογικό, που θα δίνει την πλειοψηφία στην παράταξη που εκλέγει το δήμαρχο αλλά ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα εκλογής σε όλες τις εκφράσεις των τοπικών κοινωνιών. Είναι ανάγκη οι δημοτικές εκλογές να αποσυνδεθούν από τις εθνικές εκλογές τις Ευρωεκλογές δηλαδή να μην γίνονται ταυτοχρόνως. Πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό, πάγιο εκλογικό σύστημα.

            Καμία συζήτηση δεν έχει ανοίξει ούτε πρόκειται να ανοίξει για την δημιουργία νέων Δήμων. Ούτε για τη μείωση των δημοτικών συμβούλων. Είναι ανοικτό προς συζήτηση το θέμα των Κοινοτήτων, οι οποίες κατά τη γνώμη μου, στην έδρα του δήμου και στους μεγάλους αστικούς δήμους πρέπει να καταργηθούν. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν δημοτικές κοινότητες και η εκλογή των μελών τους να γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο (παραταξιακό). Φυσικά υπάρχουν ανοικτά προς συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ και άλλα ζητήματα.

 

 

7) Ας ευχηθούμε στις αρχές του 2021, η υγειονομική κρίση να αποτελέσει παρελθόν. Πολλά ακούγονται για εμπλοκή σας στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης, ή στα αυτοδιοικητικά και ειδικότερα για την θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Έχετε επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσετε; 

 

Δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής ούτε υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Έχουμε άξιο και ικανό Περιφερειάρχη τον Απόστολο Τζιτζικώστα, το οποίο και στηρίζουμε. Είμαι αυτοδιοικητικός και θα παραμείνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more