Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Εκεί θα δημιουργηθούν τα έξι εμβολιαστικά κέντρα

 




Έρχονται τα εμβόλια αρχές Ιανουαρίου στην Πέλλα 



28.000 πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα- με ένα ευρώ τα ραντεβού στα φαρμακεία 



Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΕΟΔΥ αλλά και τον προγραμματισμό που υπάρχει, έξι θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην Πέλλα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες δόσεις εμβολίου θα έρθει σε λίγες μέρες. Στον σχεδιασμό σε πρώτη φάση είναι να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία ενώ στην συνέχεια και παράλληλα οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας. Στον προγραμματισμό στην συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά ενώ θα ακολουθήσουν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας όσοι συμπολίτες μας έχουν υποκείμενα νοσήματα. Θυμίζουμε ότι θα γίνουν δυο εμβολιασμοί με χρονική απόσταση 20 ημερών. Φαίνεται ότι στην Πέλλα, μέχρι στιγμής, θα δημιουργηθούν έξι εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι τα παρακάτω:

1) Νοσοκομείο Γιαννιτσών

2) Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης

3) Κέντρο Υγείας Σκύδρας

4) Νοσοκομείο Σκύδρας

5) Κέντρο Υγείας Άρνισσας

6) Κέντρο Υγείας Αριδαίας

Πότε θα έρθουν 

Όπως όλα δείχνουν, σε λίγες μέρες τα παραπάνω κέντρα θα λάβουν τις πρώτες δόσεις εμβολίων. Τα εμβόλια θα τα παραδώσουν στην Χώρα μας εταιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Θεσσαλονίκη θα φτιαχτεί μεγάλη Κρατική αποθήκη όπου σε πρώτη φάση θα φτάσουν τα εμβόλια ώστε να διοχετευτούν. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Φαίνεται ότι στα έξι κέντρα της Πέλλας, η δυνατότητα θα είναι 28.000 πολίτες να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Μετά όμως την ολοκλήρωση του εμβολιασμού από τους υγειονομικούς, τα σώματα ασφαλείας, τις ευπαθείς ομάδες και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αναμένεται ότι ο εμβολιασμός στον υπόλοιπο πληθυσμό στην Πέλλα θα γίνει από αρχές Μαρτίου ή και Απριλίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες και για τις δυο δόσεις. Πως όμως θα επιτευχθεί ο στόχος των 28.000 εμβολιασμών ανά μήνα στην Πέλλα; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Ακόμη έχει υπολογιστεί ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.

Υπάρχει προγραμματισμός αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός να υπάρξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στην Πέλλα , προκειμένου να μην χρειαστεί και μέσα στο καλοκαίρι του 2021 να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. Αναμένεται τα Νοσοκομεία του νομού να στηρίξουν το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών. Στα σχέδια λοιπόν τα οποία θα φτάσουν εντός των ημερών στα εμβολιαστικά κέντρα της Πέλλας, θα προβλέπουν ότι θα πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ειδικότερα ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εξειδικευμένα διαβάστε τις παρακάτω χρηστικές πληροφορίες:

Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα



Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Στο νομό Πέλλας ο σχεδιασμός θα είναι για 6 εμβολιαστικά κέντρα και 28.000 εμβολιασμούς ανά μήνα.



Εθελοντικός ο εμβολιασμός και δωρεάν

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.



Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι



Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.



Πως θα κλείνεται το ραντεβού



Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.



Τα ραντεβού

Σε κάθε περίπτωση, όσοι επιθυμούν, πάντως, να εμβολιαστούν αλλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά κανάλια, θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία μέσω των οποίων θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού με 1 ευρώ.

Από του χρόνου, θα γίνονται εμβολιασμοί και στα φαρμακεία. Αυτό θα γίνει όταν εγκριθούν εμβόλια όπως αυτά της «AstraZeneca» αλλά και της «Johnson & Johnson» που δεν χρειάζονται ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Όταν αυτά εγκριθούν και φτάσουν στη χώρα μας, τότε θα δούμε να γίνονται και εμβολιασμοί στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού για να εμβολιαστούμε – Οι τρεις τρόποι 

Ο οδικός χάρτης των επικείμενων εμβολιασμών συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, επί τάπητος τέθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή-αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Να σημειωθεί ότι η άυλη συνταγοράφηση θα είναι το μέσο για τον εμβολιασμό και οι πολίτες που την έχουν ενεργοποιήσει ήδη, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Ο πολίτης θα απαντά χωρίς χρέωση με το 1: αποδέχομαι και 2: δεν αποδέχομαι, ενώ σε ό,τι αφορά το ραντεβού που κάποιος θα πρέπει να κλείσει, αυτό θα γίνει μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr, όπου θα υπάρχει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε ψηφιακά να κλείνει το ραντεβού του
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more