Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Έχουμε Δήμαρχο με υπερεξουσίες χωρίς να είναι αποτελεσματικός!




Για πρώτη φορά ο Ν. Παρούτογλου ανοίγει τα χαρτιά του στην εφημερίδα μας 





Στις εκλογές του 2023 θα είμαι υποψήφιος...




Την πρώτη μεγάλη εφ όλης της ύλης συνέντευξη, παραχώρησε στην καθημερινή έντυπη εφημερίδα Νέα της Πέλλας, ο επικεφαλής του συνδυασμού Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ, Νίκος Παρούτογλου. Ο ίδιος δεν διστάζει να τοποθετηθεί για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Αλμωπίας, για την συνεργασία του με την δημοτική αρχή, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, για την στάση που έχει κρατήσει αλλά και θα κρατήσει στο μέλλον. Διαβάστε παρακάτω τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που του θέσαμε





1) Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που διακόψατε την συνεργασία σας με την δημοτική αρχή του κου Χρήστου Μπάτση;




Θεωρώ πως το ερώτημα έχει απαντηθεί και με την ανακοίνωση μου για το τέλος της συνεργασίας αλλά και έπειτα από πολλές τοποθετήσεις.

Το κύριο πρόβλημα είναι πως συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ως δήμος το φαινόμενο , ο δημαρχος που εκλέγεται , άλλα να λέει πριν τις εκλογές και άλλα να κάνει μετά.



Η έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης από την δημοτική αρχή και η ανωριμότητα της να συνεργαστεί έφερε το τέλος. Πρόκειται για μια παράταξη που καταβλήθηκε από την πρώτη μέρα, από το άγχος των επόμενων εκλογών και δεν μπόρεσε να δει τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση . Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να συμπορευόμαστε .

Δεν περιοριζόμαστε. Δεν βολευόμαστε.



2) Γιατί ψηφίσατε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αλμωπίας για το 2021, από την στιγμή που έλειπαν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά;


Το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προϋπολογισμού και περιλαμβάνει τα συνεχιζόμενα έργα όλων των προηγούμενων περιόδων αλλά και αυτά που θα υλοποιήσει ο Δήμος την επόμενη χρονιά.

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν τη ενότητα των συνεχιζόμενων έργων απλά εμείς υπερψηφίσαμε και την ενότητα των έργων του 2021 που θα χρηματοδοτηθούν από την ΣΑΤΑ.

Οι διαδικασίες για την σύνταξη του ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020 , σε μία περίοδο που η δική μας παράταξη συνεργαζόταν με την πλειοψηφούσα παράταξη. Συνεπώς, θα ήταν υποκριτικό από πλευράς μας να λέγαμε όχι σε ένα πρόγραμμα που όταν καταρτιζόταν, εμείς ήμασταν εκεί.

Όσοι διαφώνησαν , το έκαναν επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση κυρίως για την διαδικασία που ακολούθησε.

Εμείς με την σειρά μας ως παράταξη ασκήσαμε αυστηρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι στο Τεχνικό Πρόγραμμα και κυρίως για τον τρόπο που η διοίκηση το διαχειρίζεται . Στην ουσία τι κάνει? Αντιγράφει τους προηγούμενους.

Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Δεσμευτήκαμε ως παράταξη , πως μέσα στο επόμενο έτος θα καταθέσουμε τεκμηριωμένη πρόταση για να μετατραπεί αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα των 400000€ σε ένα πρόγραμμα πραγματικά αναπτυξιακό ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας…





3) Έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα αναφορικά με την ψήφιση του κανονισμού των νεκροταφείων που η αντιπολίτευση τον θεωρεί ως φορολογική ρύθμιση. Γιατί τον ψηφίσατε;



Αναγκάστηκα δυστυχώς, να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα των κοιμητηρίων.



Λέω δυστυχώς γιατί, ενώ η αντιμετώπιση του ήταν ένα απλό ζήτημα συνεννόησης μεταξύ των δημοτικών ομάδων, εξελίχθηκε κατά τρόπο ανάδειξης της ανεπάρκειας της πλειοψηφούσας παράταξης από την μια και τον ανέξοδο λαϊκισμό από την άλλη.



Να γίνω συγκεκριμένος .

Οι παράμετροι λογικής, δεοντολογίας και ουσίας που οδηγούσαν και εξακολουθούν στο αυτονόητο είναι :

1- Δεν μπορεί να γίνει στα κοιμητήρια καμία παρέμβαση με βάση τον δημοτικό κώδικα,

αν δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα εσόδων (γι' αυτό και κυρίως υπάρχει η άθλια εικόνα στα περισσότερα χωριά).

2-Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων σε όλη την χώρα, έχει εναρμονιστεί προ πολλού.

3-Το ψηλό κόστος ταφής στις μεγάλες πόλεις οδηγεί σε μαζικούς ενταφιασμούς στην επαρχία ,με αποτέλεσμα την διόγκωση των προβλημάτων (π.χ χώρων)

Συνεπώς η απόφαση έμμεσα υπαγορεύεται .



Όσο και αν στην οικονομική συγκυρία η επιβολή τελών όντως προκαλεί ,τα προβλήματα είναι για να αντιμετωπίζονται με παρρησία και ρεαλισμό .

Άλλωστε το τέλος αυτό καθορίζεται ως εξής:

80€ για τα επτά πρώτα χρόνια που σημαίνει περίπου 11 ευρώ το χρόνο και μετά την επταετία θα διαμορφώνεται στα 10 ευρώ ανά έτος.



Το ύψος της επιβολής του τέλους μπορεί να είναι χαμηλό και συμβολικό ,ώστε να μην επιβαρύνει ουσιαστικά τους πολίτες και φυσικά συνεννοήσιμο.

Οτιδήποτε άλλο είναι υποκριτικό, ανέξοδος λαϊκισμός που μας υποβαθμίζει στην συνείδηση της κοινής γνώμης.

Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν έχω καμιά αντιπολιτευτική διάθεση ,χρησιμοποιώντας ορολογίες όπως ανεπάρκεια και ανέξοδος λαϊκισμός.

Και το εννοώ !!



Απλούστατα, επειδή μας παρακολουθούν οι πολίτες περιμένουν από εμάς συναίνεση, συνεννόηση στα απλά καθημερινά διαχειριστικά θέματα.

Περιμένουν από εμάς αντιπαράθεση-διάλογο-σύνθεση στην ουσιαστική ταμπακιέρα "Του μοντέλου ανάπτυξης της Αλμωπίας "





4) Σήμερα οι χαρακτηρισμένοι ως προσωρινοί πεζόδρομοι από την δημοτική αρχή (π.χ. Οδός Κύπρου) με πρωτοβουλία των πολιτών είναι προσβάσημοι για τα Ι.Χ. τους. Το θέμα των πεζοδρόμων το είχατε ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο. Αναμένεται να ξανά έρθει στις αρχές του 2021 προς οριστική διευθέτηση και ψήφιση. Τι στάση θα κρατήσετε;






Έχω κάνει γνωστό με κάθε τρόπο το τι ακριβώς ψηφίσαμε σε εκείνο το συμβούλιο . Το θυμίζω άλλη μία φορά : «Όσον αφορά το 6ο θέμα η τοποθέτηση της παράταξης μας έχει ως εξής :



Συμφωνούμε πως πρέπει να τροποποιηθούν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης μας προς το καλύτερο αλλά θεωρούμε πως θα πρέπει να προηγηθεί είτε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης και κατόπιν της ποιότητας ζωής και σε κάθε περίπτωση να είναι ενήμερο το τοπικό συμβούλιο για όλες τις ενέργειες . Εναλλακτικά θα πρέπει να προκληθεί μια συνεδρίαση στο δήμο , στην οποία θα συμμετέχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι , το τοπικό συμβούλιο , εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου και των καταστημάτων και κάποιοι ειδικοί οι οποίοι θα αναλύσουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών και τον τρόπο που θα γίνετε στο εξής η κυκλοφορία ώστε να το κατανοήσουμε όλοι μας ευκολότερα.

Συνεπώς ψηφίζουμε το θέμα αλλά με την δέσμευση από τον Δήμαρχο πως πριν υλοποιηθεί η απόφαση , θα προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες .»



Αυτό υποστηρίξαμε τότε και είμαι σίγουρος ότι με αυτή την άποψη ταυτίστηκε η πλειοψηφία των δημοτών μας. Η δημοτική αρχή τότε, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, πως οι συνεδριάσεις γίνονταν δια περιφοράς και καταμέτρησε τις ψήφους μας ανεπιφύλακτα, ως θετικές . Παρόλα αυτά, πρέπει να θυμίσω πως το θέμα θα περνούσε ούτως η άλλως, διότι οι άλλες δύο παρατάξεις απείχαν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κανένα από τα λεγόμενα μας, δεν λήφθηκε υπόψιν από τον Δήμαρχο.



Σήμερα επικρατεί ένα χάος στην χρήση του πεζοδρόμου. Παρατηρώ την ανυπαρξία του Κανονισμού στην πράξη. Αυτό το αποδίδω στην ασέβεια του Δημάρχου που δεν πέρασε το θέμα από διαβούλευση. Δεν μπορείς να απαιτείς τον σεβασμό από τους πολίτες χωρίς να τον παρέχεις ο ίδιος. Όταν θα κληθούμε για την επικαιροποίηση του θέματος θα είμαστε απόλυτα αρνητικοί, διότι όλοι θέλουμε ένα όμορφο πεζόδρομο υπό τις προϋποθέσεις που έχουμε αναφέρει ώστε να επιτυγχάνεται μια αρμονία , όχι όμως έναν πεζόδρομο «κορδέλα», όπως συμβαίνει στην πράξη.







5) Ήσασταν Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Το σοβαρά και σημαντικά προβλήματα της επιχείρησης δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα. Ποια είναι η άποψη σας αναφορικά με την βιωσιμότητα της επιχείρησης;



Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, η επιχείρηση της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας δεν αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης διότι η οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία δέκα χρόνια είναι κάτι που δύσκολα θα ξεπεραστεί.





Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κακοδιαχείριση κατά την δεκαετία του 2000 και εκτός αυτού βασική αιτία είναι ότι, οι δήμαρχοι δεν έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχείρηση. Συνήθως προτιμούν την επιχείρηση των Λουτρών. Τα ετησια ελλείμματα της Δ.Ε.Υ.Α. –Α ήταν της τάξεως των 200.000,00 € ανά έτος. Ευκολά βγάζουμε το συμπέρασμα ότι, στα δέκα χρονιά αυτό μεταφράζεται σε ένα χρέος των 2.000.000,00 €.



Όταν ανέλαβα την προεδρία της επιχείρησης, τον Οκτώβρη του 2019 είχα πλήρη γνώση των δυσκολιών αυτών και επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο που θα έβγαζε την επιχείρηση από το τέλμα . Κατέθεσα στον Δήμο στις 08/05/2020 το αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου 830 στο οποίο γινόταν ανάπτυξη αυτού του σχεδίου. Βασιζόταν στον συμψηφισμό από το Δήμο των εκατέρωθεν απαιτήσεων και υποχρεώσεων, την ρύθμιση του υπολοίπου, και την αίτηση για ένα δάνειο αρκετά υψηλό του οποίου ένα μέρος θα αποπληρωνόταν από τον Δήμο μέσω των χρεώσεων που βεβαιώνει η Δ.Ε.Υ.Α. -Α για τι δημοτικές παροχές και ένα μέρος από τα ίδια έσοδα .



Αυτό θα σήμαινε ότι, θα εξοφλούνταν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης προς προμηθευτές , προς ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και άλλα Νομικά Πρόσωπα. Υποχρεώσεις που σήμερα τρέχουν με πολύ υψηλό επιτόκιο και η μοναδική υποχρέωση της θα ήταν η αποπληρωμή του δανείου που θα είχε σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο.



Σε επόμενη φάση επεξεργαστήκαμε μειώσεις στις χρεώσεις των κτηνοτρόφων κάτι το οποίο φάνηκε στους λογαριασμούς που λαμβάνουν αυτή την περίοδο.





Δεν ξέρω αν αυτή ήταν η ιδανική λύση. Σιγουρά όμως ήταν μια διέξοδος, πάνω στην οποία θα μπορούσε να γίνει κουβέντα.

Αυτό το αίτημα προς τον Δήμο δεν απαντήθηκε ποτέ και έμεινε στο αρχείο.





6) Συμπληρώθηκαν 18 μήνες της νέας δημοτικής περιόδου, όπου με την πλάτη σας και την συνεργασία σας, πορεύτηκε η σημερινή Δημοτική αρχή για 12 μήνες. Πως κρίνετε αυτή την πορεία;



Δυστυχώς στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού το σύστημα είναι δημαρχο-κεντρικό. Αυτό το γεγονός ήρθε σε αντίφαση με το νέο νόμο της απλής αναλογικής και στην χώρα μας αποδείχθηκε πως υπήρχε τεράστια ανωριμότητα για να αφομοιώσουμε αυτό τον όρο.



Εμείς ως παράταξη, επιλέξαμε τον Σεπτέμβριο του 2019, να συμμετάσχουμε στην διοίκηση του Δήμου. Οι όροι αυτής της συνεργασίας αποτυπώνονταν πλήρως, όταν λέγαμε ότι αποφασίσαμε κοινή προγραμματική πορεία, η οποία θα βασίζονταν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στις ισορροπίες, και στην διάθεση για προσφορά. Οι θέσεις ευθύνης που αναλάβαμε ήταν η ΔΕΥΑΑ, η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας και η ΔΗΚΕΑ .



Όσον αφορά την ΔΕΥΑΑ, οι ενέργειες που έγιναν ήταν να επισπεύσουμε τις διαδικασίες των προγραμμάτων του Φιλοδήμου, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν τα έργα του Φιλοδήμου και εκτός αυτού υποβάλλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή γεωτρήσεων Πιπεριάς Τσακώνων που θα αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα και Αριδαίας.



Στην ΔΗΚΕΑ ο κύριος Λεμονίδης πήρε δύσκολες αποφάσεις για το συμφέρον της επιχείρησής, οι οποίες όμως δεν έτυχαν τη στήριξη που θα έπρεπε και χαρακτηρίστηκαν λανθασμένα ως αντιλαϊκές. Πίστεψα, πιστεύω και εξακολουθώ να πιστεύω στις δυνατότητες των συνεργατών μου. Θεωρώ πως το έργο που παρήγαγαν είχε θετικό πρόσημο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, έγιναν όλα σωστά καθώς δεν εξαρτιόταν μόνο από τους ίδιους .

Προφανώς υπήρχαν περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Από την στιγμή όμως, που οι προϋποθέσεις της συνεργασίας διαβλήθηκαν, τότε δεν υπήρχε χρόνος για να γίνουν. Το έργο μας ως παράταξη, κρίθηκε κρίνεται και θα συνεχίσει να κρίνεται από τον λαό της Αλμωπίας.



Από την άλλη πιστεύω ότι η συνολική εικόνα μέχρι και σήμερα δεν έχει θετικό πρόσημο, κάτι που αποδεικνύεται από τον βαθμό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος του έτους 2020. Το ποσοστό υλοποίησης του είναι μηδενικό. Από τις καθυστερήσεις στην δημοπράτηση των προμήθειων μέσω του προγράμματος Φιλόδημου, κάτι το οποίο έχει τεράστιο κόστος για τον Δήμο.



Άλλωστε για αυτό το θέμα είχε μιλήσει ο κύριος Θεοδωρίδης, στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε το Φεβρουάριο 2020 και είχε αναφερθεί εμπεριστατωμένα σε αυτά τα προβλήματα, χωρίς ο δήμαρχος να παίρνει κάποια θέση. Εκτός αυτού, φαίνεται ξεκάθαρα η ασυνεννοησία της δημοτικής αρχής με τις υπηρεσίες του δήμου, γεγονός το οποίο το μαρτυρεί και ο δήμαρχος. Συνεπώς πιστεύω πως ο δήμαρχος δεν ελέγχει την κατάσταση.



Ενημερωτικά πρέπει να πω, πως πιθανόν τα έργα που εντάχθηκαν στο Φιλόδημο να παρουσιάζουν καθυστέρηση από όλους τους δήμους, λόγω των γραφειοκρατικών συνθηκών που επικρατούν . Όχι όμως οι προμήθειες των μηχανήματων που όλοι οι άλλοι δήμοι της χωράς έχουν ήδη παραλάβει τα μηχανήματα, κάποιοι μάλιστα από το 2019 και στο δικό μας δήμο δεν έχει προχωρήσει καν η δημοπράτηση. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό? Σημαίνει πως ενώ το εργοτάξιο θα έπρεπε να έχει εξοπλιστεί με καινούργια μηχανήματα εδώ και δυόμιση χρόνια ,παραμένει με τον παλιό στόλο. Πόσο κοστίζει αυτό στους πολίτες? Κοστίζει όσο κοστίζουν οι συντηρήσεις και οι βλάβες που παρουσίασαν τα μηχανήματα αυτά εδώ και δυόμιση χρόνια. Ποιοι ευθύνονται για αυτή τη ζημία στην τσέπη των πολιτών η οποίο είναι πολλές χιλιάδες ευρώ? Κανένας? Όλοι τρέχουν να πουν στον κόσμο το αυτό που πέτυχαν , κανένας όμως δεν λέει πόσο κόστισε εκεί που απέτυχε…



Εκτός όλων των άλλων έρχεται πολύ συχνά στο προσκήνιο η έλλειψη τεχνογνωσίας της δημοτικής αρχής… Αυτό βέβαια δε θα ήταν πρόβλημα αν φρόντιζαν να καλύψουν αυτά τα κενά με την σωστή επιλογή ειδικών συνεργατών . Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα κυριάρχησε η ρουσφετολογική τακτική. Διορισμός ελλιπέστατων ειδικών συνεργατών που δε μπορούν να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα . Αν εξαιρέσουμε την κάλυψη μιας θέσης με τοπογράφο, δεν υπάρχει άλλη θέση που να καλύφθηκε με κάποιον που να έχει τις γνώσεις που χρειάζεται ένας δήμος . Δεν υπάρχει ούτε έναν μηχανικός … Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν!



Τέλος, διαπιστώνουμε έλλειμμα στην διαφάνεια όπου τα πρώτα δείγματα της δημοτικής αρχής φάνηκαν από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι θέσεις της παράταξης μας γενικότερα αλλά και του δημοτικού συμβούλου κύριου Τσάνταλη ειδικότερα, όπου ο δήμαρχος δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στα αιτήματα μας.





7) Στη συνεδρίαση του προηγούμενου Δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή δήλωσε υπερήφανη για την διαχείριση του αγροκτήματος της Αλμωπίας. Μάλιστα έχει μείνει στην ιστορία η φράση για το χέρι του Θεού. Πιστεύετε πως έγιναν εργασίες αναφορικά με το αγροτικό δίκτυο που όμως δεν έχουν τιμολογηθεί ή έβαλε ο Θεός το χέρι του και δεν υπήρξαν βλάβες;






Πιστεύω βαθύτατα πως καμία δημοτική αρχή δε θα πρέπει να νιώθει υπερήφανη για τον τρόπο που αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα της άρδευσης γενικότερα. Βλέπουμε γενικότερα οι δήμαρχοι να εναλλάσσονται αλλά τα προβλήματα του αγρότη αντί να λιγοστεύουν , γιγαντώνονται. Άσχημη η εικόνα στην αγροτική οδοποιία ειδικά σε πολλές ορεινές ΤΚ.

Πολύ υψηλές χρεώσεις στα τέλη άρδευσης χωρίς σχεδόν καμία ανταπόδοση . Ανυπαρξία υποδομών είναι η γενικότερη εικόνα που περιγράφει την κατάσταση σήμερα. Στο συμβούλιο του Μαΐου που υπήρχε το θέμα «ορισμός υδρονομέων» ο σύμβουλος της παράταξης μας, Κ. Μήντσης πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί συνεδρίαση στην οποία θα συζητούσαμε τα προβλήματα της άρδευσης γενικότερα και θα ψάχναμε τις λύσεις. Ούτε αυτό έγινε σεβαστό από τον Δήμαρχο. Πράγματι είχαμε αρκετά πράγματα να προτείνουμε τότε.

Όσον αφορά τις συντηρήσεις των αρδευτικών γεωτρήσεων, φάνηκε η τεράστια αδυναμία στην δημοπράτηση του αντίστοιχου διαγωνισμού και από την σημερινή και από την προηγουμένη δημοτική αρχή. Πρέπει να πω, ότι υπήρχε έτοιμος διαγωνισμός από το Μάρτιο του έτους 2019 ο οποίος αφορούσε την συντήρηση αρδευτικών γεωτρήσεων χωρίς να καταφέρει καμία διοίκηση να την εφαρμόσει. Οδηγήθηκαν σε απευθείας αναθέσεις μέσα από την πίεση των βλαβών και στο τέλος αυτό που κατάφεραν ήταν οι γεωτρήσεις να μην συντηρηθούν, πολλά χωριά να αντιμετωπίσουν προβλήματα το καλοκαίρι αλλά και να μη μπορούν να συνάψουν σύμβαση με τον εργολάβο διότι έγιναν πολλά λάθη στην διαδικασία.

Αυτό σημαίνει κόστος για τους πολίτες. Ο εργολάβος που έκανε τις όποιες συντηρήσεις δε θα μείνει απλήρωτος. Θα διεκδικήσει και θα πάρει τα λεφτά του μέσω της δικαστικής οδού, με τόκους και προσαυξήσεις. Αυτό το κόστος θα το πληρώσουν στο τέλος οι πολίτες.



Ειλικρινά δε καταλαβαίνω πως ο δήμαρχος ασκούσε κριτική στον προηγούμενο δήμαρχο για το θέμα της άρδευσης και σήμερα νιώθει υπερήφανος για κάτι που αντιμετώπισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Η άρδευση είναι ένας τομέας που χρίζει τεράστιων διαρθρωτικών και πρωτοποριακών αλλαγών.

Για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, επειδή μιλήσατε για το χέρι του θεού. Την τελευταία φορά που θυμάμαι να έβαλε το χέρι του ο θεός , ήταν το χέρι του Μαραντόνα στο μουντιάλ του 86’.





8) Σήμερα έχουμε έναν Δήμαρχο Αλμωπίας που έχει υπερ εξουσίες. Υπογράφει ανακοινώσεις της ΔΕΥΑ μαζί με τον Πρόεδρο, πολλοί λένε ότι είναι σκιώδης αντιδήμαρχος καθαριότητας ενώ παράλληλα είναι και πρόεδρος στην δημοτική επιχείρηση των Λουτρών. Μπορεί να περπατήσει αυτό το μοντέλο;

Η ερώτηση σας παραπέμπει σε ένα μοντέλο διοίκησης του ενός. Δεν σας κρύβω, πως αυτό βλέπω να συμβαίνει στην πραγματικότητα . Βλέπουμε τον δήμαρχο όπως και τον προηγούμενο, να επιλέγουν να πάρουν την θέση του προέδρου των λουτρών και ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι αυτό που έκαναν αυτοί στην θητεία τους και δε θα μπορούσε να το κάνει ένας σύμβουλος της παράταξης τους.

Οι παρεμβάσεις στον Αντιδήμαρχο εργοταξίου που προερχόταν από την δική μας παράταξη ήταν τακτικότατες και πολλές φορές ανούσιες και πολυέξοδες και αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος που αποχωρήσαμε από την συνδιοίκηση. Αν αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται και σήμερα, τότε δύο είναι τα τινά, ή οι δήμαρχοι δεν εμπιστεύονται τους συνεργάτες τους ή είναι λάτρεις και «δέσμιοι» της εξουσίας.

Να σας πω την αλήθεια δε με πειράζει και τόσο εμένα προσωπικά και εξηγώ γιατί …Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε έναν δήμαρχο που ήθελε την υπερεξουσία και ήταν αποτελεσματικός και σε έναν δήμαρχο που δεν την επιζητούσε αλλά δεν ήταν αποτελεσματικός , ανεπιφύλακτα θα επέλεγα τον πρώτο. Στην προκειμένη έχουμε έναν δήμαρχο με υπερεξουσίες και που δεν είναι αποτελεσματικός…

Κουράστηκε ο κόσμος τόσα χρόνια , να γίνονται λάθη και να μη φταίει κανείς …

Εμείς ως παράταξη παρουσιάσαμε προεκλογικά ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Μιλήσαμε για σχεδιασμό , για συνεργασία , για εμπιστοσύνη, για ευθύνη ,για λογοδοσία και αποφασιστικότητα . Άλλωστε το δείξαμε εμπράκτως ακούγοντας τους πολίτες, ανταλλάσσοντας απόψεις μαζί τους προσπαθώντας να επιλύσουμε προβλήματα που παρουσιάζονταν ( λαϊκή συνέλευση Αψάλου και Φούστανης) . Δεν πίστεψα ποτέ σε «μεσσίες» στην πολιτική , πίστεψα όμως και εξακολουθώ να πιστεύω στην συλλογικότητα. Το 2019 το πρόγραμμα μας δεν έπεισε , ευελπιστώ το 2023 να πείσει και ο λαός να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε πράξη όσα λέμε.





9) Η πανδημία η οποία αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στο 2021, επί της ουσίας έχει ροκανίσει τον χρόνο της παρούσας δημοτικής περιόδου. Το 2023 όσο μακρινό και αν φαίνεται μπορεί να είναι και κοντινό. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;




Η πανδημία αδιαμφισβήτητα προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον άνθρωπο, στην οικονομία και τους θεσμούς . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, αποτελεί δικαιολογία για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην παράγωγή και υλοποίηση σημαντικών έργων .

Προφανώς, η μείωση των ιδίων εσοδών του Δήμου κοστίζει αλλά έχει αντισταθμιστεί από τις έκτακτες επιχορηγήσεις στους δήμους που στον δικό μας δήμο αγγίζουν περίπου το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ακόμη περιμένουμε να ενημερωθούμε πως διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή τα χρήματα αυτά. Συνεπώς την περίοδο αυτή θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί η δημοτική αρχή. Τώρα δεν υπάρχουν οι πιέσεις για δίμηνα στα λουτρά ούτε η πίεση της θερινής περιόδου. Η διοίκηση δηλαδή έχει πολύτιμο, χρόνο για να δουλέψει με τις υπηρεσίες πάνω στα προγράμματα όπως «Φιλόδημος», «Αντώνης Τρίτσης» και να κερδίσουν χαμένο έδαφος, κάτι το οποίο δυστυχώς εγώ προσωπικά, δεν βλέπω να συμβαίνει .



Το 2023 σαφώς και θα συμμετέχουμε ως παράταξη «Αλμωπία ψηλά» στις δημοτικές εκλογές. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια στις αρχές του 2019 και το 2023 θα δώσουμε άλλη μία μάχη. Σε όλο αυτό το διάστημα έγκαιρα θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης όλων των προβλημάτων του δήμου μας, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και άμεσα υλοποιήσιμο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Έχουμε αρχίσει εδώ και καιρό να ενισχύουμε το ψηφοδέλτιο και από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τις συναινέσεις και τις συνεργασίες που χρειάζονται, συμφωνώντας πάνω σε ένα μοντέλο διοίκησης που θα αλλάξει την ιστορία του δήμου.



10) Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε προς τους πολίτες της Αλμωπίας εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων;


Φεύγει ένας χρόνος που αν κάτι μας δίδαξε είναι πως τίποτα δεν είναι αυτονόητο , η υγειά η ελευθερια, η αλληλεγγύη αποτελούν είναι ζητούμενα . Το 2021 μας υποδέχεται δυνατότερους , ωραιότερους και σοφότερους. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία, ψυχική ηρεμία , αισιοδοξία και πάνω από όλα εύχομαι να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα . Οφείλουμε και εμείς από την πλευρά μας, να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας μέχρι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία. Ας μη ξεχνάμε ότι ο θεός πάντα εναποθέτει στους ώμους μας μόνο όσα έχουμε την δύναμη να αντέξουμε και θα αντέξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more