Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Χωρίς κόσμο και επισκέπτες τα Χριστούγεννα στην Πέλλα

 


Δεν θα έρθουν, απόδημοι και ετεροδημότες


Έπεσε χιόνι στον Βόρρας, δεν ανοίγει το χιονοδρομικό

 

 

• Χάθηκε για φέτος το παιχνίδι σε Άγιο Αθανάσιο και Λουτράκι

 Άδειοι δρόμοι στα χωριά χωρίς καφενεία και εκκλησίες…

 

• Η δικαιολογημένη απόφαση της Κυβέρνησης για να συνεχιστεί η καθολική απαγόρευση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή και για μετά την εορτή των Φώων, έβαλε οριστική ταφόπλακα στις σκέψεις για Χριστούγεννα με κόσμο ως τουριστικό προορισμό ακόμη και με περιορισμούς. Έτσι τίποτε δεν άφησε όπως το ξέραμε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ανέτρεψε στο πέρασμά της σχεδόν τα πάντα και όλα δείχνουν ότι θα κάνει το ίδιο και με τις γιορτές που πλησιάζουν.
Μετά την ανοιξιάτικη καραντίνα, το Πάσχα που δεν γιορτάστηκε, το καλοκαίρι που πέρασε με λίγους επισκέπτες και τα Χριστούγεννα θα χαθούν σε τουριστικό επίπεδο για τον Νομό Πέλλας, όπου τα ξενοδοχεία στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν κλειστά και δεν προβλέπεται να ανοίξουν. Με τους λιγοστούς κατοίκους θα κάνουν γιορτές και τα χωριά, τα οποία επίσης έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της καραντίνας με κλειστά καφενεία και εκκλησίες και χωρίς εκδηλώσεις.


Κλειστά ξενοδοχεία
Ζοφερή για τον ξενοδοχειακό κλάδο του Νομού Πέλλας είναι η εικόνα, αφού χάθηκαν ουσιαστικά οι καλύτερες φετινές περίοδοι, αυτή της άνοιξης μαζί με το Πάσχα και εκείνη του φθινοπώρου, ενώ και οι γιορτές που έρχονται θεωρούνται πλέον χαμένες. Οι απώλειες των τουριστικών εσόδων για φέτος είναι λοιπόν τεράστιες.
«Για μας το παιχνίδι έχει χαθεί και το ξέρουμε αυτό. Δεν υφίστανται κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αφού απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό κι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει ενόψει γιορτών», ανέφερε σχετικά στα Νέα της Πέλλας, την μοναδική έντυπη καθημερινή εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Λουτρακίου Φώτης Μοσχάκης. Όπως πρόσθεσε με έμφαση, «για τον κλάδο μας η κανονικότητα θα ξεκινήσει από τα μέσα του Απριλίου, αφού εμβολιαστεί πρώτα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού». «Ίσως να υπάρξει μια ηλιαχτίδα λόγω του ότι φέτος το Πάσχα θα πέσει Μάιο και ίσως το προλάβουμε.
Όσον αφορά στα καταλύματα του Νομού Πέλλας, με βάση τον νόμο μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, όμως αυτή τη στιγμή το 95% είναι κλειστά, καθώς λειτουργούν ελάχιστα ξενοδοχεία, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όσο και στα ορεινά. Κι αυτό επειδή οι αφίξεις είναι μηδενικές ενώ τα λειτουργικά έξοδα μεγάλα.
Έρημα τα χωριά
Μεγάλου πλήγμα δέχονται λόγω της πανδημίας και τα ορεινά χωριά του Νομού μας αλλά και της Μακεδονίας γενικότερα, τα οποία επίσης μοιάζουν με… φαντάσματα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που παραδοσιακά είχαν αυξημένη κίνηση.
Μπορεί την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι να επέστρεψαν αρκετοί απόδημοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους προκειμένου να περάσουν το «lockdown» στην εξοχή ασχολούμενοι με κήπους, αυλές και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όμως ο χειμώνας είναι διαφορετικός. Για να παραμείνει κανείς στο χωριό πρέπει να έχει τα απαραίτητα μέσα θέρμανσης και αρκετά χρήματα γι’ αυτήν, ενώ λόγω καιρικών συνθηκών οι ευκαιρίες για βόλτες στην εξοχή είναι περιορισμένες. Κάπως έτσι, έφυγαν οι πιο πολλοί κι έχουν μείνει μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν με την αγωνία για το αύριο μακριά απ’ τους δικούς τους ανθρώπους.
Όσο για τους τακτικούς επισκέπτες του Σαββατοκύριακου κι αυτοί έχουν μειωθεί αφού δεν είναι εύκολες οι μετακινήσεις εκτός πόλης και πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτές!
Τίποτε ανοιχτό…
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φυγή των αποδήμων που πλήττει τους ορεινούς οικισμούς. Η αναστολή λειτουργίας των καφενείων έχει στερήσει στους λιγοστούς κατοίκους τη μοναδική δυνατότητα κοινωνικής συναναστροφής στο χωριό και το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν αναβληθεί. Παράλληλα, οι εκκλησίες είναι κλειστές οπότε ούτε αυτή η αφορμή υπάρχει για επαφή ανάμεσα στους χωριανούς.
Ίδια αναμένεται να είναι η εικόνα, δηλαδή ερημιάς και εγκατάλειψης και την περίοδο των γιορτών, αφού πέρα από εκείνους που μετακινούνται τακτικά από τη μόνιμη κατοικία προς το χωριό, ειδικά όσους έχουν γονείς και παππούδες εκεί, άλλοι επισκέπτες δεν αναμένονται.
Χωρίς τουρίστες
Όσο για τα ορεινά θέρετρα του Νομού, όπως τα Λουτρά Λουτρακίου, το Λουτράκι, τον Άγιο Αθανάσιο αλλά και την Παναγίτσα όπως και κάποια τουριστικά καταλύματα στην Έδεσσα, κι αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα περάσουν ήρεμες γιορτές χωρίς επισκέπτες, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια που κυριολεκτικά «βούλιαζαν» από κόσμο. Κρατήσεις στα καταλύματα δεν υπάρχουν κι αν είχαν γίνει κάποιες, ακυρώνονται. Οι συνέπειες λοιπόν για τους τοπικούς επαγγελματίες θα είναι οδυνηρές, εκτός φυσικά κι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, αν και σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει το υγειονομικό ρίσκο.
Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας καθώς και τα Λουτρά Πόζαρ  μέσα στις γιορτές, κάτι που θα αποτελέσει πρόσθετο πλήγμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more