Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Από την πανδημία θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί, πιο σοφοί, με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες. Αυτό είναι βέβαιο. Ιδιαίτερα στο νομό Πέλλας, που η επιδημία μας έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα θρηνήσουμε πάνω από 100 συμπολίτες μας. Ο COVID 19 δυστυχώς μας νίκησε. Κατάφερε να νικήσει την πολιτεία. Να νικήσει το σύστημα. Να νικήσει εμάς τους ίδιους. Η ήττα μας όμως θα πρέπει να είναι παιδευτική. Να μας διδάξει για το μέλλον που έρχεται.
Αυτό όμως θα γίνει όμως αν όλοι το παραδεχθούμε. Πρώτη η Κυβέρνηση και στη συνέχεια η αντιπολίτευση. Στη συνέχεια το υγειονομικό μας σύστημα. Στο τέλος όλοι εμείς. Αν μάθουμε από τα λάθη μας, την επόμενη φορά θα είναι όλα καλύτερα.
Βέβαια τα δεδομένα της πανδημίας ήταν αποστομωτικά ακόμη και στους αρνητές ή σε αυτούς που έλεγαν ότι πρόκειται για μια κοινή γρίπη. Όλοι θέλουμε το 2021 να γίνει μια νέα αρχή με ελπίδα και φυσικά με διάθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.
Όσοι διάβασαν το πρωτοσέλιδο της καθημερινής και μοναδικής έντυπης εφημερίδας του νομού μας, την προηγούμενη Παρασκευή, θα διαπίστωσαν πως οι εικόνες και οι συνθήκες στα δυο νοσοκομεία του νομού μας ήταν τραγικές. Εκατοντάδες είναι οι μαρτυρίες για τις αστοχίες του συστήματος.
Κοινή διαπίστωση είναι, ότι το τοπικό σύστημα υγείας που αποτελείται από τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας καθώς και από τα Κέντρα Υγείας, Βεγορίτιδας, Σκύδρας, Αριδαίας και Κρύας Βρύσης, έμαθε να λειτουργεί στα όρια του. Με μεγάλη πίεση. Με απαιτήσεις και νομίζω ότι τα πήγε πολύ καλά.
Αυτό όμως που φάνηκε ιδιαίτερα στην Πέλλα, ήταν η αστοχία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τον τόπο και τον χρόνο που πήρε ή δεν πήρε αποφάσεις. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση υπήρξε μια παταγώδης αποτυχία. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έφτανε το προσωπικό του ΕΟΔΥ να διαχειριστεί την κατάσταση.
Αυτό που θα μπορούσε όμως να κάνει και θα είχε επιτυχία, θα ήταν η μεταβίβαση ευθυνών σε μια επιτροπή υπό την προεδρία της Υπεύθυνης υγείας το νομού μας κα. Καραντώνη, των Δήμων του νομού, της αντιπεριφέρειας και φυσικά των διοικητών των νοσοκομείων και του κέντρου υγείας. Παράλληλα για άλλα θέματα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο ΕΟΔΥ όμως αποφάσισε το «παιχνίδι» να γίνει στην Αθήνα καθώς η Πέλλα κείται μακράν… Τέλος φαίνεται ότι το σχεδιασμένο μοντέλο στην υγεία με την λειτουργία των 7 υγειονομικών Περιφερειών και διοικήσεων στα νοσοκομεία με Δ.Σ. καθώς και με μπέρδεμα αρμοδιοτήτων με τα Κέντρα Υγείας, δεν μπορεί άλλο να προχωρήσει. Ξέρω όμως ότι θα συνεχίσει να υφίσταται καθώς μέσα από αυτή την δομή βολεύονται στελέχη και πολιτευτές των Κομμάτων που κυβερνούν. Ρίξτε μια ματιά στους διοικητές των νοσοκομείων μας από το 1990 και δώθε.
Αν θέλουμε να δούμε την λειτουργία της υγείας στην σωστή της βάση, θα πρέπει όλες οι αρμοδιότητες να παραχωρηθούν στον πρώτο ή εναλλακτικά στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να δοθούν προς χρήση και διοίκηση στους Δήμους. Αυτοί να ορίζουν την πλειοψηφία του Δ.Σ.. Αυτοί να έχουν προϋπολογισμό και χρηματοδοτήσεις. Αυτοί να αποφασίζουν για τις δράσεις. Το ίδια θα πρέπει να γίνει και με τα κέντρα υγείας.
Σίγουρα στην Πέλλα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα να υπήρξαν δυο νομικά πρόσωπα, τα οποία θα διοικούσαν τα Νοσοκομεία όπου σε αυτό της Έδεσσας θα άνηκαν το νοσοκομείο καθώς και τα κέντρα υγείας Άρνισσας, Σκύδρα ς και Αριδαίας και το άλλο στο νοσοκομείο Γιαννιτσών με το κέντρο υγείας Κρύας Βρύσης. Φυσικά στην πρώτη δομή θα συμμετέχουν οι Δήμοι Αλμωπίας, Σκύδρας και Έδεσσας.
Είναι η χρυσή ευκαιρία η πολιτεία να αποδείξει στην πράξη πως πιστεύει στην πραγματική αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση της υγείας. Αν θέλει να κρατήσει υγειονομικές δομές, θα μπορεί να το κάνει στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Ας δώσει λοιπόν αρμοδιότητες στους Δήμους που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα ακόμη και της υγείας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου