Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελεθερίου :Kαθυστερήσεις στο σύστημα υγείας δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις το καλοκαίρι σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, δεν αναπτύχθηκε επαρκώς το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά ούτε και προετοιμάσθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ που θα έπρεπε

 

Αγγειοχειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Παν. Αθηνών
Διευθ. Αγγειοχειρουργικής
Γενικός Γραμματέας Π.Ι.Σ

Στην προσπάθεια να  αντιμετωπιστούν οι εισαγωγές με covid έχουν ακυρωθεί χειρουργεία αλλά και ραντεβού με ότι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους νοσούντες από άλλες ασθένειες. Ποιο το σχόλιο σας;

 Μέσα στην τραγική υγειονομική κρίση που ζούμε δυστυχώς έχουν μετατοπισθεί ορισμένα περιστατικά που αφορούν σε άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα τα τακτικά χειρουργεία αλλά μη επείγοντα, μετατίθενται για αργότερα, όταν το ΕΣΥ θα έχει ανασάνει λίγο από τα χιλιάδες περιστατικά covid που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει. 
Ωστόσο κανένα επείγον περιστατικό δεν έχει αγνοηθεί λόγω των περιστατικών κορονοϊού. Όλα τα επείγοντα περιστατικά και ειδικά αυτά που αφορούν ογκολογικούς ασθενείς αντιμετωπίζονται κανονικά ενώ και τα χειρουργεία αντίστοιχα διεξάγονται χωρίς προβλήματα. 
Από την άλλη πολλοί πολίτες που έχουν τη δυνατότητα όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας που δεν είναι επείγον για παράδειγμα ένα προγραμματισμένο χειρουργείο που δεν κινδυνεύει η ζωή τους, απευθύνονται λόγω της επιδημίας στον ιδιωτικό τομέα. 
Σαφέστατα αλλά δεν έχουν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν αυτο ,γιατί δεν ακούμε για θανάτους από αλλά περιστατικά όπως καρδιά, καρκίνο κτλ πάρε μόνο από covid; 
Δυστυχώς ακόμη και εν μέσω πανδημίας οι άνθρωποι δε σταματούν να πεθαίνουν. Φυσικά και καταγράφονται θάνατοι από άλλες αιτίες απλά λόγω ακριβώς του κορονοϊού στον οποίο όλοι είναι εστιασμένοι, δεν γνωστοποιούνται θάνατοι από άλλα αίτια. Εμείς που εργαζόμαστε στον τομέα της Υγείας καθημερινά βλέπουμε συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους από άλλα νοσήματα. 
Βλέπετε αποτέλεσμα στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;
 Είναι δεδομένο ότι όλος ο πλανήτης ζει μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί πέρυσι ότι θα περνούσαμε μία χρονιά τόσο τραγική, με τόσους θανάτους και τόσους συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία να κινδυνεύουν. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι στο πρώτο κύμα έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Στο δεύτερο κύμα φαίνεται ότι δεν ήταν το ίδιο καλά προετοιμασμένη. Έγιναν λάθη που πιθανώς να οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα. Αλλά όπως είπα όλα είναι πρωτόγνωρα για την ανθρωπότητα. 
Για παράδειγμα θα μπορούσε η κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου ακόμη και σήμερα παρατηρείται συνωστισμός. 
Και στο θέμα της εκπαίδευσης έγιναν λάθη, καθώς όταν αποφασίζεις να κλείσεις τα σχολεία πρέπει να έχεις δημιουργήσει όλη την υποδομή ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν κανονικά τις γνώσεις μέσα από τα σύγχρονα συστήματα. 
Σε ότι αφορά στο σύστημα υγείας και εκεί υπήρχαν καθυστερήσεις. Δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις το καλοκαίρι σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, δεν αναπτύχθηκε επαρκώς το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά ούτε και προετοιμάσθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ που θα έπρεπε. Άλλωστε η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. 
Αποτέλεσμα είναι σήμερα να επιτάσσονται ιδιωτικές κλινικές και να γίνεται έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ. 
Προφανώς και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θέλουν να συμβάλουν στο ΕΣΥ σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει και με μία ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, τη στιγμή μάλιστα που θα αφήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και το ιδιωτικό τους έργο για να παλέψουν με τον λεγόμενο αόρατο εχθρό. 
 Ποια η εικόνα από τα νοσοκομεία της χώρας;
 Η κατάσταση σήμερα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι συνάδελφοι γιατροί του ΕΣΥ δίνουν σκληρή μάχη ενίοτε και χωρίς τα απαραίτητα όπλα. Οι ΜΕΘ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτες ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εάν δεν προσέξουμε θα παρουσιαστεί η ίδια εικόνα και στην Αττική. 
Το σύστημα υγείας ναι μεν άντεξε προς ώρας αλλά όλα κρέμονται σε μία πολύ λεπτή κλωστή. 
Οι κλίνες ΜΕΘ λιγοστεύουν, όπως λιγοστεύουν και οι απλές κλίνες covid καθώς καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας χρειάζονται νοσηλεία. Εάν ένα πιθανό 3ο κύμα είναι έρθει και είναι πιο σφοδρό, δεν ξέρω πως θα αντέξει το ΕΣΥ. 
Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών και δηλώνει πως αν χρειαστεί θα επιτάξει και άλλες. 
Αυτό το παράδειγμα πάντως αποδεικνύει ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας πρέπει κάποια στιγμή να συνεργάζονται χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Πρέπει το ένα κομμάτι να συμπληρώνει το άλλο μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)
Ένας μεγάλος αριθμός ιατρών έχει φύγει στο εξωτερικό ενώ στην χώρα μας παρατηρείται έλλειψη προσωπικού τι θα μπορούσε να γίνει γι'αυτό;
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να επιστρέψουν οι επιστήμονες στην πατρίδα μας. Πρέπει κάποια στιγμή οι κυβερνώντες να αποφασίσουν να δώσουν τα απαραίτητα κίνητρα στους γιατρούς να γυρίσουν στον τόπο τους. Αυτά περιλαμβάνουν καλύτερες αμοιβές στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και περισσότερες διευκολύνσεις στον ιδιωτικό τομέα. 
Αρκεί να ληφθεί η σχετική πολιτική απόφαση. 
Γιατί σήμερα ένας νέος γιατρός στο ΕΣΥ που αμείβεται με 1000 και 1200 ευρώ έπειτα από σπουδές 12 ετών πιθανώς και περισσότερο, δεν μπορεί να ζήσει με τα χρήματα αυτά. Από την άλλη και οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να καταβάλλουν το 50% και 60% των εισοδημάτων τους σε φορολογία και υποσχετικές εκπτώσεις. Στην Ελλάδα το επάγγελμα του γιατρού τείνει να γίνει ασύμφορο ειδικά για τους νέους επιστήμονες. 
Και ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι στη Αγγλία οι γιατροί που μεταναστεύουν εισπράττουν 160 λίρες την ώρα. Όταν το ποσό αυτό οι γιατροί στη χώρα μας δεν το παίρνουν ούτε σε ολόκληρη εφημερία. 
 Με την Κίνα εκεί όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός τι γίνεται;
 Με βάση την πληροφόρηση που μπορούμε να έχουμε από την Κίνα, δεδομένου ότι όλα είναι ελεγχόμενα, φαίνεται πως τα έχουν καταφέρει με τον κορονοϊό έπειτα από πολύ σκληρά lockdown. Οι πολίτες υπάκουσαν στις αρχές, τήρησαν τα μέτρα, εφάρμοσαν πολύ αυστηρούς ελέγχους κατά την είσοδο ξένων στις πύλες εισόδου και πλέον τα νέα κρούσματα που καταγράφονται είναι ελάχιστα. 
 Είχατε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό υγείας τι αποκομίσατε από αυτήν;
 Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στη συνεισφορά των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στο ΕΣΥ τώρα που οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. 
Εξηγήσαμε στον υπουργό ότι θα πρέπει να δοθούν όλα τα εχέγγυα στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς ώστε να μπορούν με όλους τους τις δυνάμεις να συνδράμουν στο δημόσιο σύστημα τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες συνάδελφοι το επιθυμούν. Όμως για να αφήσει κανείς το ιδιωτικό του έργο για να κάνει μία σύμβαση 6 μηνών, θα πρέπει και να αμειφθεί ανάλογα αλλά και να έχει όλη την ασφαλιστική και νομική κάλυψη που απαιτείται, δεδομένου ότι δεν θα είναι μόνιμος στο ΕΣΥ. 
 Λένε ότι ο κορονοϊός είναι μια γρίπη απλά πιο ισχυρή και ότι με τον ιό της γρίπης Η1Ν1 είχαμε περισσότερα θύματα τις προηγούμενες χρονιές. Ως γιατρός τι απαντάτε; 
 Είναι λανθασμένη αυτή η εντύπωση που έχουν ορισμένοι συμπολίτες μας. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός πρωτόγνωρος για την ανθρωπότητα με μεγάλη επιθετικότητα σε κάθε ηλικία αλλά και με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, ενώ είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη την οποία σε μεγάλο βαθμό την αντιμετωπίζουμε πια με το εμβόλιο. 
Όσο για τους θανάτους, σήμερα η χώρα μας μέσα σε λίγους μήνες μετρά κοντά 2223 θανάτους και 103034 καταγεγραμμένους φορείς από τον κορονοϊό, όταν από τη γρίπη κάθε χρόνο οι θάνατοι κυμαίνονται περίπου στους 100. 
 Είναι αρκετός ο χρόνος ώστε να θεωρηθεί ασφαλές το εμβόλιο; Και σε περίπτωση που αρνηθεί κάποιος να το κάνει θα έχει επιπτώσεις; Αληθεύει ότι ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα φυλακίζεται ο αρνητής του εμβολίου; 
Όλες οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο θα ελεγχθεί πρώτα για την ασφάλειά του πριν δοθεί στους πολίτες. Εξάλλου στη διαδικασία των εγκρίσεων εμπλέκονται οι μεγαλύτεροι και πιο έγκυροι διεθνείς οργανισμοί υγείας του πλανήτη. 
Ήδη τα νέα εμβόλια στους χιλιάδες εθελοντές που έχουν γίνει δεν έχουν δείξει κάποιο σοβαρή παρενέργεια. 
Όταν θα δοθεί η έγκριση από τους φορείς θα είναι ασφαλές για να γίνει. Άλλωστε στη χώρα μας συμβολικά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι θα το κάνουν πρώτοι ώστε να πεισθούν και οι πολίτες, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες. 
Όμως όλη η επιστημονική κοινότητα έχει αφιερωθεί τους τελευταίους μήνες για την ανακάλυψη του εμβολίου που φαίνεται πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τον φονικό κορονοϊό.  
Ποιο είναι το κόστος των τεστ και ποιος πληρώνει για αυτά
Το κόστος ήταν από 120 έως 70, πρόσφατα μπήκε διατίμηση στα 40 ευρώ. Το ποσό αυτό όμως δεν καλύπτει το πραγματικό κόστος και ζητάμε να κοστολογηθεί με βάση του  ευρωπαϊκού μέσου όρου όπως γίνεται άλλωστε με τα φάρμακα.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα το κόστος το αναλαμβάνει το δημόσιο μόνο αν γίνει σε δημόσια δομή και όσον αφορά τις ιδιωτικές δομές πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο αν είναι θετικό. Εμείς ως ΠΙΣ ζητάμε το κόστος να καλύπτεται καθολικά από το κράτος είτε γίνεται στο δημόσιο είτε γίνεται στον ιδιωτικό τομέα μέσα από κονδύλι ειδικού σκοπού χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ
Σας ευχαριστώ θερμά καλή δύναμη!
Κι εγώ σας ευχαριστώ 
Απο Βίκυ Μπαϊρακτάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more