Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμός 2021: Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης- Η ανασκόπηση παλαιότερων Κυβερνήσεων



Γράφει η Κλεονίκη Μαχαιρίδου

Έπειτα από 18 μήνες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός προέβη στον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου. Οι αλλαγές άφησαν κάποια καίρια πολιτικά πρόσωπα εκτός σύνθεσης, ενώ παράλληλα, εμφανίστηκαν νέα στην πολιτική σκηνή. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην κάνει αλλαγές σε κομβικά υπουργεία και προχώρησε στις παρακάτω μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, από υπουργικά πόστα αποχώρησαν οι Τάκης Θεοδωρικάκος από το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Γιάννης Βρούτσης από το Υπουργείο Εργασίας αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, μετακινήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτό το Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης και ο Κωστής Χατζηδάκης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Εργασίας. Ταυτόχρονα, ο Κώστας Σκρέκας αναβαθμίζεται με τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, όπως επίσης και ο Στέλιος Πέτσας αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και 'Αγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης, Δημήτρης Οικονόμου, Μάνος Κόνσολας, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ενώ, οι βουλευτές της ΝΔ της Πέλλας, Βασιλειάδης, Καρασμάνης και Σταμενίτης βρέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης ορκίστηκαν την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


Πολλοί εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός που προέκυψε είναι προμήνυμα για πρόωρες εκλογές το 2021, ωστόσο λόγω της ρευστότητας της κατάστασης το γεγονός αυτό αποτελεί μονάχα ένα ενδεχόμενο, που θα εξαρτηθεί από την διαχείριση της Κυβέρνησης στο ζήτημα του εμβολιασμού και της οικονομίας.

Πλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσμετρά 54 μέλη, ενώ με τον ανασχηματισμό ο αριθμός μετράει πλέον 58 μέλη. Αποτελεί πάντως γεγονός που την καθιστά μια από τις μικρότερες υπουργικά κυβερνήσεις στην ιστορία της διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Με αφορμή λοιπόν, τον ανασχηματισμό ας θυμηθούμε προηγούμενες κυβερνήσεις που διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Το 1974 έρχεται η Μεταπολίτευση, πέφτει η Χούντα, χάνουμε τη μισή Κύπρο και επιστρέψει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι με το προσωπικό αεροσκάφος του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντεστεν. Αμέσως σχηματίζει Κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της εποχής. Ο αριθμός της 54 μέλη.

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους πραγματοποιεί τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης και ο ίδιος αφού έχει ιδρύσει την Νέα Δημοκρατία, σχηματίζει Κυβέρνηση με 60 μέλη.

Μετά τη φάση της αντιπολίτευσης της χώρας, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές του 1977, τα πολιτικά στελέχη είναι μόλις 47. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όπου Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Παπανδρέου στην περίοδο της αλλαγής το 1981, σχηματίζει κυβέρνηση με 71 μέλη. Το 1985 επανεκλέγεται ο Ανδρέας Παπανδρέου που θέλει να ολοκληρωθεί στην οκταετία της Αλλαγής. Το Κυβερνητικό σχήμα διαμορφώνεται στους 101 Υπουργούς, Αναπληρωτές και Υφυπουργούς.

Το 1989 είχαμε την κυβέρνηση Συνεργασίας ΝΔ-Συνασπισμού με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ όπου Πρωθυπουργός είχε ορισθεί ο Τζανής Τζανετάκης. Η Κυβέρνηση κατέγραψε μόλις 25 μέλη!!! Στην συνέχεια και την ίδια χρονιά σχηματίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση με τον Ξενοφών Ζολώτα με 38 μέλη.

Το 1990 Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης καταφέρνει μετά από εκλογές να λάβει 151 έδρες και να σχηματίσει Κυβέρνηση με 77 μέλη.

Το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην εξουσία και σχηματίζει Κυβέρνηση με 74 μέλη. Ο Κώστας Σημίτης το 1996 σχηματίζει Κυβέρνηση με 46 μέλη ενώ το 2000 διατηρείται στην Πρωθυπουργική καρέκλα όπου τα υπουργικά πόστα κατέχουν 80 πολιτικά πρόσωπα της εποχής.

Το 2004 Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος με το σύνθημα επανίδρυση του Κράτους, κερδίσει την εξουσία και σχηματίζει Κυβέρνηση με 54 μέλη. Το 2007 κερδίζει και δεύτερη θητεία και το Κυβερνητικό σχήμα καταγράφει 55 μέλη. Το 2009 Ο Γιώργος Παπανδρέου με το σύνθημα ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός, ο πρώτος των μνημονίων και η Κυβέρνηση του έχει 62 μέλη. Το 2011 σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με Πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμα. Τα μέλη ήταν 49. Το 2012 δημιουργείται η συγκυβέρνηση Σαμάρα- Βενιζέλου με 95 μέλη. Ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει το ρου της ιστορίας με την πρώτη φορά Αριστερά. Το 2015 σχηματίζει Κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ με 50 μέλη. Στην δεύτερη φορά Αριστερά λίγους μήνες αργότερα το 2015 και πάλι με τους ΑΝΕΛ 85 μέλη.

Ο αριθμός των μελών κάθε Κυβέρνησης, αναμφίβολα εξαρτάται από τις προκλήσεις με τις οποίες αυτή έρχεται αντιμέτωπη, χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συστάθηκε για πρώτη φορά το 2016 μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας. Στο δια ταύτα από το 1974 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση με τον μικρότερο αριθμό ήταν το 1989 με τον Τζανή Τζανετάκη και τη συμμετοχή ΝΔ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ-ΚΚΕ με 25 μέλη και η μεγαλύτερη το 1985 με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 με 101 μέλη της Κυβέρνησης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more