Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

87 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

 


Στηρίχθηκε η τοπική οικονομία μέσα στο 20204 χρηματοδοτικά εργαλεία έλαβαν επιχειρήσεις και πολίτες της περιοχής 

Στα 87 εκατομμύρια  ευρώ ανέρχεται μέχρι σήμερα η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από χρηματοδοτικά εργαλεία, σε επιχειρήσεις και πολίτες του νομού Πέλλας,  όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Κεφάλαιο Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν λίγο πριν δοθεί και η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, η πρώτη για το 2021,  όπως επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

"Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία", αναφέρουν οι δύο υπουργοί και προσθέτουν:

"Ενίσχυση η οποία έγινε πράξη μέσω της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της βελτίωσης ή επέκτασης αυτών που προϋπήρχαν.

Εργαλεία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Κεφάλαιο Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Μέχρι σήμερα, η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα τρία αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μέσα σε περίπου 6 μήνες, έχουν διοχετευθεί:
-3,1 δισ. ευρώ μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
-3,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και
-1,7 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Εκτιμούμε ότι, έως το τέλος του έτους, θα διατεθούν επιπλέον πόροι συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ολοκλήρωση του 3ου κύκλου και τη δρομολόγηση και υλοποίηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Έτσι, η συνολική "ένεση" ρευστότητας θα διαμορφωθεί περίπου στα 11 δισ. ευρώ, σε χρονικό διάστημα 9 μηνών.

Και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται άλλα προγράμματα, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα,  περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύεται, επομένως, έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυσκολίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ακούει τον σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Και με τη μέχρι τώρα πορεία μας, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!".

Τα στοιχεία στην Πέλλα 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία στην Πέλλα και εξαιρώντας την μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε  350 επιχειρήσεις που θα λάβουν συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα είναι 87 εκατομμύρια ευρώ ενώ αναμένεται μέχρι την Παρασκευή να δοθεί η νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, η πρώτη για το 2021. Αυτά τα χρήματα επί της ουσίας είναι η ασπίδα της πολιτείας προς τον νομό μας για να μπορέσει να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση. Βέβαια αν κάποιος δει προσεκτικά στα στοιχεία αυτά, θα διαπιστώσει πως ο νομός μας στην Κεντρική Μακεδονία πήρε περισσότερα χρήματα από Σέρρες και Κιλκίς ενώ στο σύνολο των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, περισσότερα από τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ξάνθης Ροδόπης ενώ έλαβε τα ίδια χρήματα με το νομό Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου