Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ


 Απόφαση Σταθμός από το Πρωτοδικείο Έδεσσας 






 Ε. Γρηγοριάδου:  Δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά ισχύς του Δικαίου.



Μια εξαιρετική απόφαση που έχει έκδηλο νομικό ενδιαφέρον αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις και αφορούσε δανειδότηση τοπικής επιχείρησης, έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Έδεσσας. Συγκεκριμένα έγινε δεκτή η ανακοπή με σημαντικό λόγο ανακοπής και με χαμένα ασφαλιστικά μέτρα.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Εδεσσας Ελισάβετ Γρηγοριάδου ενώ πραγματικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, απέδειξαν με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι η Τράπεζα ενήργησε παρανόμως, καθώς έλαβε ανεπίτρεπτα ωφελήματα. Η υπόθεση αφορά  όσους έκαναν ρύθμιση καταλοίπου ανοιχτού και αλληλόχρεου λογαριασμού με χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις (δηλαδή οι περισσότεροι). Συγκεκριμένα κομμάτι της υπόθεσης, αναφέρει τα ακόλουθα:
"η καθής στηρίζει την ένδικη απαίτησή της σε χρεωστικό κατάλοιπο αλληλόχρεου λογαριασμού....η τελευταία όμως πρόσθετη πράξη δεν αποτελεί τμήμα μίας ενιαίας σύμβασης πίστωσης......και για τον πρόσθετο λόγο δεν υπήρχε η δυνατότητα εκατέρωθεν αποστολών και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη... δεν μπορούν να έχουν ισχύ, ως ασυμβίβαστα με την έννοια του κοινού δανείου.....εσφαλμένα την αναφέρει ως πρόσθετη πράξη στην αρχική σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό και αλληλόχρεο λογαριασμό...ενήργησε παρανόμως, αφού έλαβε ανεπίτρεπτα ωφελήματα και ιδίως τον ανα τρίμηνο ανατοκισμό ο οποίος αποτελούσε όρο της αρχικής σύμβασης...κατ΄ακολουθίαν πρέπει να γίνει δεκτή κατ΄ουσίαν η ανακοπή και οι πρόσθετοι λόγοι αυτής..."
Η δικηγόρος 
Φυσικά η όλη υπόθεση παρουσιάστηκε με αναλυτικό τρόπο και με σαφή και αδιάσειστα στοιχεία που φυσικά είχαν ως αναφορά τον νόμο και ότι προβλέπεται από την νομοθεσία. Η κα Γρηγοριάδου δήλωσε τα ακόλουθα: 
Αποφάσεις όπως και η εν λόγω αποτελούν αχτίδα φωτός σε μία εποχή κατά την οποία υπάρχει έντονη αμφισβήτηση των θεσμών, σε μία εποχή που οι πολίτες θέλουν-και έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη- να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού, αλλά ισχύς του Δικαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more