Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΗΜΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

 


Μοναχικά γιόρτασαν  οι συμπολίτες μας…




Στους χειμερινούς δημοφιλείς προορισμούς που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, φέτος επικρατεί απόλυτη ηρεμία

 • Ανησυχούν για την επόμενη μέρα οι επαγγελματίες τουρισμού…


• Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, υποδεχόμαστε το 2021, ελπίζοντας βέβαια ότι σύντομα θα πάρουμε και πάλι… τις ζωές μας στα χέρια μας!
Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά ήταν η φετινή, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν  δεν επέτρεψαν εορτασμούς με γεμάτα σπίτια, ανοιχτά καταστήματα , ταξίδια, αγκαλιές και ανταμώματα. 
Ακόμη και τα κάλαντα έπεσαν «θύμα» του κορωνοϊού τις φετινές γιορτές, επιτείνοντας το μουντό κλίμα που έχει δημιουργήσει η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση! 

Έρημα χωριά!
Πιο δύσκολη βέβαια είναι η κατάσταση στα χωριά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και οι δημοφιλείς ορεινοί προορισμοί είναι έρημοι! Λουτρά Πόζαρ, Άγιος Αθανάσιος και Χιονοδρομικό Βόρρας, τέτοια περίοδο, τα προηγούμενα χρόνια έσφυζαν από ζωή, με επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα να κατακλύζουν χωριά και χιονοδρομικό κέντρο! Φέτος όμως ούτε και οι απόδημοι κατάφεραν να έρθουν στις πατρογονικές τους εστίες, με αποτέλεσμα στα χωριά να έχουν μείνει οι μόνιμοι κάτοικοι, στα πιο μικρά μάλιστα λιγοστοί ηλικιωμένοι που θα γιορτάσουν μοναχικά! Η εικόνα για τα περισσότερα χωριά είναι άδειες πλατείες, κλειστά σπίτια, εκκλησίες, καφενεία…

Ανησυχία για την επόμενη μέρα
Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησαν νέα δεδομένα, με αρχές και επαγγελματίες του τουρισμού να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς χάθηκε μια περίοδος που… παραδοσιακά οι τζίροι κινούνται σε υψηλά επίπεδα! Οι επιχειρηματίες λοιπόν του χειμερινού τουρισμού έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν τις πληγές τους και όσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα επανέλθει η χώρα σε μια μερική έστω κανονικότητα, η στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας μοιάζει μονόδρομος. 
Μέχρι… 9 στο τραπέζι!
Πολύ διαφορετικές είναι φέτος οι γιορτές και στις πόλεις, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η κλειστή εστίαση δημιουργούν στους δρόμους εικόνες ερημιάς.  Παραμονή Πρωτοχρονιάς γινόταν το αδιαχώρητο, καθώς απ’ ότι φάνηκε ήταν πολλοί οι Εδεσσαίοι, Σκύδραιοι, Γιαννιτσιώτες και Καρατζοβίτες  που στην κυριολεξία έκαναν τα ψώνια τους τελευταία στιγμή! 
Ωστόσο, όπως και τα Χριστούγεννα, εξακολουθούσε να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. τις βραδινές κυρίως ώρες να είναι σαρωτικοί, αφού το διακύβευμα είναι η αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού που μπορεί να αναζωπυρώσουν την πανδημία και οι θυσίες όλων μας τον τελευταίο καιρό να πάνε χαμένες και να υπάρξει πισωγύρισμα!
Γι’ αυτό και το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν  έγινε με «πλαφόν» 9 ατόμων, όπως το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα εορταστικά τραπέζια.  Γενικότερα στον νομό μας οι γιορτές είχαν σημαντικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more