Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦεΙΟΚΡΑΤΙΑΣ;

 


Προβλήματα με την μεταφορά μαθητών από την Φούστανη


Δηλώσεις του Προϊσταμένου Εκπαίδευσης Ν. Αγγελίδη

 

Μια σύγχρονη Οδύσσεια εν έτη 2021, βιώνουν 9 μαθητές από το χωριό Φούστανη Αλμωπίας, καθώς αναγκάζονται κάθε μέρα να μεταφέρουν τα παιδιά στους στο Δημοτικό της Ίδας, χωρίς να έχουν αυτή την δυνατότητα από οικονομικής άποψης όπως οι ίδιοι καταγγέλουν. Πρόκειται για 9 μαθητές από το Δημοτικό σχολείο Φούστανης το οποίο δυστυχώς έκλεισε. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μεταφερθούν στο δημοτικό σχολείο Ίδας. Η απόφαση πάρθηκε με ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2020. Έτσι ξαφνικά και σε μια μέρα οι γονείς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους αρκετά χιλιόμετρα μακριά ώστε να πηγαίνουν στο Δημοτικό. Η εφημερίδα μας συνομίλησε με γονείς οι οποίοι μας δήλωσαν πως πλέον είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν σε αυτή την διαδρομή δυο φορές την ημέρα Ακόμη τόνισαν ότι απευθύνθηκαν στον δάσκαλο του χωριού για το πρόβλημα και ότι αυτός του είπε πως έχει κάνει αίτηση για την μεταφορά των παιδιών με ταξί και ότι έχει εξαντλήσει όλα τα δεδομένα του. Επί της ουσίας έκανε ότι μπορούσε. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, αυτή η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη για γονείς οι οποίοι κάθε μέρα πρέπει να παρατούν τις δουλειές τους για να μεταφέρουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια τους έχουν δοθεί κουπόνια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφερειακή ενότητα Πέλλας, από ότι φαίνεται στους μαθητές που πηγαίνουν πρώτη και Δευτέρα τάξη τους έχουν δοθεί κουπόνια για την μεταφορά των μαθητών με ταξί ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις, ίσως υπάρχει πρόβλημα με το λεωφορείο που για λίγη ώρα δεν το προλαβαίνουν οι μαθητές. Ίσως η λύση θα είναι για αυτούς τους μαθητές να τους αφήνουν λίγη ώρα νωρίτερα ώστε να προλαβαίνουν το λεωφορείο

 

Απροθυμία από τον Δήμο Αλμωπίας

Δυστυχώς και οι υπεύθυνοι του Δήμου Αλμωπίας αδιαφόρησαν, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, που επισκέφτηκαν τον Δήμο Αλμωπίας.  Εξέφρασαν το πρόβλημα τους αλλά εισέπραξαν την απάντηση ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος άρα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Βέβαια το να έστελνε μια επιστολή διαμαρτυρίας ή ακόμη περισσότερο να έδινε λύσεις επί του πρακτέου που γίνονται χωρίς να λέγονται, θα μπορούσε έκλεινε την υπόθεση, όπως μας δήλωσαν γονείς.

Ν. Αγγελίδης: Ότι λέει ο νόμος

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Πέλλας Νίκο Αγγελίδη, που ήταν ενημερωμένος για το θέμα. Όπως μας δήλωσε θα πρέπει να γίνεται ότι λέει ο νόμος. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι για μαθητές πρώτης και δευτέρας τάξης η μεταφορά πρέπει να γίνεται με ταξί και για μαθητές από την Τρίτη έως την έκτη με λεοφωρείο. Δυστυχώς στον γυρισμό δεν υπάρχει λεοφορείο λόγω της πανδημίας ενώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον διαγωνισμό για την μεταφορά με ταξί. Εμείς ως πρωτοβάθμια εκπαίδευση κάνουμε ότι μπορούμε για να επιλυθεί το θέμα που βρίσκεται στην Περιφέρεια.

 

Η ουσία

Επί της ουσίας πρόκειται για άγονο διαγωνισμό στην μεταφορά των μαθητών και έτσι δυστυχώς από το καλοκαίρι οι 9 μαθητές του δημοτικού σχολείου Φούστανης βρίσκονται κυριολεκτικά χωρίς μεταφορικό δημόσιο μέσο. Για άλλη μια φορά δηλαδή ο πολίτης βρίσκεται εγκλωβισμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.  Δυστυχώς για αυτό το ζήτημα κανείς δεν φέρει την ευθύνη εξ ολοκλήρου. Για παράδειγμα ο Δήμος Αλμωπίας δηλώνει ανεύθυνος χωρίς να σηκώσει το θέμα δημοσίως. Η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έκανε ότι προβλέπεται και δεν μπορεί να δώσει λύση στο μεταφορικό πρόβλημα. Η Π.Ε. Πέλλας έκανε τον διαγωνισμό αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ο τελικός παρανομαστής είναι ότι την πληρώνουν οι μαθητές και οι γονείς από την Φούστανη. Ας ελπίσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα καταλάβουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση και μάλιστα άμεσα. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις με τα σχολεία τα οποία θα κλείσουν λόγω της υπογεννητικότητας.

Η Καταγγελία

Εμείς παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούσια την καταγγελία των γονέων των μαθητών της Φούστανης όπως έχουμε υποχρέωση αφού παρουσιάσαμε όλες τις απόψεις, ενώ είμαστε ανοικτοί για κάθε άλλη απάντηση σε μελλοντική μας έκδοση,  για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας:

Ήμαστε οι γονείς από το δημοτικό σχολείο φουστανης. Το δημοτικό το έκλεισαν τον Ιούλιο με ΦΕΚ και μας μετέφεραν στο δημοτικό σχολείο ιδας.  Οι μαθητές είναι 9 . Από τότε που άνοιξαν τα σχολεία μέχρι τώρα τα πηγαίνουμε εμείς οι γονείς και τα παίρνουμε το μεσημέρι σε καθημερινή βάση . Έχουμε ρωτήσει τον δάσκαλο αν έκανε αίτηση για την μεταφορά των παιδιών και έκανε ότι μπορεί. Μετά από κάποιο διάστημα επισκεφτήκαμε τον Δήμο Αλμωπίας , καθώς και την Πρωτοβάθμια  και μας είπαν ότι είναι υπεύθυνη η Π.Ε. Πέλλας . Πήγαμε  και εκεί και μας είπαν ότι λίγο η έγκριση για την μεταφορά μαθητών λίγο θα αργήσει. Όταν μετά από 3 μήνες πήγαμε εκ νέου, μας  απάντησαν ότι δεν δικαιούμαστε μεταφορά με ταξί  λόγω των χιλιομέτρων ότι είναι κοντά η απόσταση .  Απευθυνθήκαμε και κάπου άλλου και μας είπαν ότι δικαιούμαστε ταξί. Επίσης υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε στο σχολείο γιατί δεν έχουν Ι.Χ. να κινηθούν.  Απευθυνθήκαμε σε όλους τους υπευθύνους που είναι ανεύθυνοι και ανταπόκριση καμία. Τους ευχαριστούμε πολύ για τις προσπάθειες που κάνουν σε απομακρυσμένα χωριά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more