Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

 


Αυτοδυναμία για τον Δήμαρχο 



Κλειδώνουν οι αλλαγές- Καθοριστικός ο ρόλος του Μ. Βορίδη 




• Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών, η οποία έχει διαταραχθεί σε σημαντικό ποσοστό των ΟΤΑ μετά τις εκλογές του 2019.
Για την αντικατάστασή του δεσμεύθηκε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το ΥΠΕΣ και συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία του υπό τον Μάκη Βορίδη. Είπε μάλιστα πως το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «παλέτα» μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται από το υπουργείο όπως το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών της Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες των φορέων της, αλλά και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμεί.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας, προαναγγέλλοντας τον εκσυγχρονισμό τους. 

                    Το εκλογικό σύστημα
Με ευχαριστίες προς την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει, ξεκίνησε χθες τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως τώρα το διαδέχεται ένας ακόμη πιο φιλόδοξος προγραμματισμός.
Κυρίαρχο ζήτημα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως ο ίδιος του αποδίδει ξεχωριστή σημασία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήδη κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Αποτελεί δέσμευσή μας, όμως, να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση, θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».

                     Τα ζώα συντροφιάς
Η δεύτερη νομοθετική παρέμβαση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, για το οποίο είπε πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι βασικές του αρχές θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου. «Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το θέμα αυτό -ο Υπουργός το γνωρίζει και με την προηγούμενή του ιδιότητα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Εκτίμησε δε πως «θα αποτελέσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων».

Έργα, αξιολόγηση κ.α.
Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία ευρεία παλέτα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών όπως τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει η Κυβέρνηση στη διάθεσή της για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο ίδιος παρότρυνε τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δοθεί έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Δημοτών. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία, όπως τόνισε, είναι έργα εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά όμως γιατί βοηθούν συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Αναφορά έκανε επίσης στον αγώνα που έδωσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε συνθήκες πολύ δύσκολες, προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, προσθέτοντας πως «η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο, μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία».
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα, όπως είπε, με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται.
Εξάλλου, το ζήτημα των αρμοδιοτήτων κεντρικού Κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων παραμένει διαχρονικά σημαντικό, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει χθες πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που είναι ανοιχτό. Προανήγγειλε δε πως «θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία όμως έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει».

Οι συνοριακοί σταθμοί
Ο Πρωθυπουργός κατέληξε τις δηλώσεις του, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας.
Προανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό τους, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν τιμά την εικόνα της χώρας μας η κατάσταση των συνοριακών σταθμών και έχουμε τη δυνατότητα σχετικά σύντομα να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού. Και είναι κάτι το οποίο το παρακολουθώ πολύ στενά, διότι έχει μια διάσταση η οποία είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά πολιτική».
Πρόκειται για προαναγγελία ιδιαίτερης σημασίας και για την Ήπειρο, καθώς πρόσφατα έφτασε στη Βουλή από τη Μαρία Κεφάλα το ζήτημα του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς, τον οποίο ο «Π.Λ.» χαρακτήρισε σε κύριο θέμα του ως «πύλη ντροπής», ζητώντας τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών του.

               Ένα καλύτερο Δημόσιο...
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υπουργείο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ένα μεγάλο μέρος των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο κράτος ξεκινούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής και ξεκάθαρη, στο τέλος της Διοικητικής μεταρρύθμισης εκείνο που θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που να μπορεί να παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα, με πιο καθαρό τρόπο, υπηρεσίες προς τους πολίτες και σε αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο συζητήσεων που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά».

Οι προτάσεις 

Κατά τα φαινομενα η πρόταση για την αυτοδιοίκηση, θα  είναι συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».

Δηλαδή:

-Όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ,

ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον α΄ γύρο αν λάβουν ποσοστό 42% και άνω.

-Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων.-Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 42% στον α΄ γύρο, τότε,

όπως και σήμερα, θα οδηγούμαστε σε β΄ γύρο με αντιπάλους τους δύο πρώτους. Εκεί νικητής θα αναδεικνύεται, βεβαίως, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.

-Υπό συζήτηση είναι αν όσοι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον α΄ γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον β,

θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, που διεξήχθησαν με βάση τον «Καλλικράτη»,

υποψήφιοι με  17 – 18%  στον α΄ γύρο να λαμβάνουν το 60% των συμβούλων!

-Θα τεθεί πλαφόν 3 έως 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

-Υπό συζήτηση είναι η μείωση του αριθμού των συμβούλων, ειδικά σε μεγάλους δήμους.

-Οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα εκλέγονται, όπως στον «Κλεισθένη»,

μέσω ξεχωριστών ψηφοδελτίων αλλά θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more