Αλλάζει οριστικά ο εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση
Καρέ καρέ όλες οι αλλαγές με παραδείγματα
Την πρόθεση να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις εκείνες οι οποίες «θα βελτιώσουν και θα κάνουν αποτελεσματικότερο το έργο των Περιφερειών», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών M. Βορίδης, στον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας τους, στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η διακυβέρνηση στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και μεταρρυθμίσεις σχετικές με την κινητικότητα, με την καταστατική θέση των αιρετών και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Κατά τη συνάντηση στην οποία μετείχε και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, συζητήθηκαν ζητήματα θεσμικής φύσεως που χρήζουν επανασχεδιασμό, με στόχο να γίνει λειτουργικότερο το έργο της Περιφέρειας, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει πράξη η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και σημαντικά έργα της Περιφέρειας που είναι σε φάση ωρίμανσης.
Ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε τον υπουργό για τη βούληση της Περιφέρειας να συνδράμει στο έργο του με όλες της τις δυνάμεις, ώστε να οδηγηθεί η Αττική στην ανάπτυξη. Όπως τόνισε «τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία και έχουμε την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συνεργαστούμε γόνιμα προς την κοινή κατεύθυνση που είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε για τη δυσλειτουργία της Αυτοδιοίκησης λόγω της κινητικότητας, επισημαίνοντας πως αφυδατώνει κρίσιμες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την υποστελέχωση προσωπικού αλλά και της ανάγκης επίλυσης του ζητήματος καταβολής οδοιπορικών σε υπαλλήλους ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. «Η έλλειψη προσωπικού μας δυσκολεύει να κάνουμε στρατηγική στόχευση» ανέφερε.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο υπουργός επισήμανε ότι η παρουσία του στα γραφεία της Περιφέρειας, σηματοδοτεί αφενός ότι το υπουργείο του βρίσκεται κοντά στην αυτοδιοίκηση και αφετέρου τη μεγάλη προτεραιότητα που «δίνει πια το υπουργείο μας, στο να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτιώσουν και θα κάνουν αποτελεσματικότερο το έργο των Περιφερειών». Η αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε, ήδη έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να την ενισχύσουμε, να τη βοηθήσουμε, να τη στηρίξουμε, και να κάνουμε τις μεγάλες θεσμικές μεταβολές που απαιτούνται, ώστε να μπορούνε με πολύ καλύτερο τρόπο να εκπληρώσουν το έργο τους. «Η πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση αυτή βεβαίως, θα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος το οποίο θα επιτρέψει να βελτιωθεί η κυβερνησιμότητα των Περιφερειών», σημείωσε αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα θέματα προς ρύθμιση, για τα οποία συζήτησε με τον περιφερειάρχη.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε και «την οποία διαχειριζόμαστε επαρκώς», σημείωσε ότι παράλληλα αυτή αποτελεί και κατάλληλη συγκυρία, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της χώρας. «Είμαι βέβαιος πως με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μάκη Βορίδη και όλης της ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών, όλα θα πάνε καλύτερα από σήμερα», επισήμανε, ευχόμενος στον υπουργό καλή δύναμη και υγεία.
Τώρα που ο covid 19 φαίνεται να ομαλοποιείται, ξεκίνησε η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, το δουλεύει ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Η κουβέντα αυτή είχε σταματήσει λόγο της υγειονομικής κρίσης. Πλέον όμως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αλλάξει την ατζέντα και να δει τα πράγματα όσο το δυνατόν με πιο σύνθετη και διαφανή ματιά, αλλά και να κερδίσει χρόνο, καθώς και συναίνεση.
Οι δυο πυλώνες που θα κινηθεί η νέα πρόταση της Κυβέρνησης που δεν θα είναι δογματική καθώς επιθυμεί διάλογο είναι οι ακόλουθες:
*Είτε την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, με δύο γύρους, αν κανείς δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο στον Α΄ γύρο
*Είτε την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, από την πρώτη Κυριακή, με την προϋπόθεση να συγκεντρώνει με ποσοστό τουλάχιστον 40% ή 42%.
*Επίσης προβλέπεται και η μείωση κατά 30% του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Στόχος λοιπόν θα είναι να υπάρξει κυβερνησιμότητα αφενός και αφετέρου να μπορεί ο Δήμαρχος να διοικεί με την παράταξη του, όχι όμως να δημιουργηθεί ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα όπως ήταν παλαιότερα. Πρόθεση του ΥΠΕΣ είναι η παράταξη που θα νικήσει να έχει μια οριακή πλειοψηφία ενώ θα αναζητούνται και ευρύτερες συνεργασίες όχι με δέλεαρ την δημιουργία πλειοψηφιών, όπως γίνεται σήμερα, αλλά με προγραμματικές συμφωνίες και δυνατότητα σε συνδυασμούς και στελέχη της να βοηθούν από θέσεις ευθύνης στην διαμόρφωση πολιτικής.
Στον νέο εκλογικό νόμο που προσανατολίζεται το ΥΠΕΣ θα προβλεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν μια δημοτική αρχή κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με 40% ή 42%, ή κερδίσει στην δεύτερη Κυριακή, τότε θα λαμβάνει την πλειοψηφία +1 σύμβουλο. Αν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με +50% τότε θα λαμβάνει πλειοψηφία +2 έδρες ενώ τα πράγματα θα γίνονται απόλυτα αναλογικά αν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με 60% και άνω. Οι έδρες της αντιπολίτευσης θα μοιραστούν με απόλυτα αναλογικό τρόπο με βάση την εκλογική δύναμη του καθενός.
Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, αναμένεται το ζήτημα να έρθει στο Υπουργικό συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και στη συνέχεια μέχρι τον Μάρτιο και αφού έρθει σε δημόσια διαβούλευση, ψηφιστεί από την Βουλή.
Στόχος το +1Χ2
Στον νέο εκλογικό νόμο που προσανατολίζεται το ΥΠΕΣ θα προβλεφθεί σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν μια δημοτική αρχή κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με 40% ή 42%, ή κερδίσει στην δεύτερη Κυριακή, τότε θα λαμβάνει την πλειοψηφία +1 σύμβουλο. Αν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με +50% τότε θα λαμβάνει πλειοψηφία +2 έδρες ενώ τα πράγματα θα γίνονται απόλυτα αναλογικά αν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή με 60% και άνω. Οι έδρες της αντιπολίτευσης θα μοιραστούν με απόλυτα αναλογικό τρόπο με βάση την εκλογική δύναμη του καθενός. Για να το καταλάβετε καλύτερα παρακάτω, σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στους Δήμου του νομού και πως θα ήτα με το νέο εκλογικό νόμο
Δήμος Πέλλας: Έδρες 41.
Γρηγόρης Στάμκος: 39,58% 50,15% Έδρες: 22
Στάθης Καστερίδης: 23,55% 49,85% Έδρες: 7
Θεόδωρος Θεοδωρίδης: 22,11% Έδρες: 7
Ηλίας Θεοδωρίδης: 11,37% Έδρες: 4
Ολυμπία Παπαδοπούλου 3,40% Έδρα: 1
Δήμος Σκύδρας: Έδρες 27
Κατερίνα Ιγνατιάδου 58,99% 16 έδρες
Κώστας Καρασαρλίδης 25,07% 7 έδρες
Μιχάλης Καραγιάννης 13,47% 3 έδρες
Ιωάννης Σουμελίδης 2,47% 1 έδρα
Δήμος Έδεσσας 27 έδρες
Δημήτρης Γιαννου 38,42% 51,38% Έδρες: 15
Γιάννης Τσεπκεντζής 32,21% 48,62% Έδρες: 6
Αντώνης Ρυσάφης 25,98% Έδρες: 5
Χαράλαμπος Τσιτσάγκας 3,39% Έδρες: 1
Δήμος Αλμωπίας 27 έδρες
Χρήστος Μπάτσης: 26,87% 61,76% Έδρες: 15
Αθανάσιος Χατζηδημητρίου: 27,73% 38,24% Έδρες: 5
Δημήτρης Μπίνος : 23,35% Έδρες: 4
Νίκος Παρούτογλου: 20,67% Έδρες: 3
Νίκος Δρόσογλου: 1,38%
Με τη μείωση των εδρών
θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα τοπικά συμβούλια τα οποία υπάρχουν σήμερα. Επειδή πλέον οι αποφάσεις των συμβουλίων δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα, υπάρχει η σκέψη για τη μείωση τους ή ακόμη και για κατάργηση τους. Σήμερα στην Χώρα μας υπάρχουν περίπου 6.100 κοινότητες με τοπικά συμβούλια ενώ υπάρχουν περίπου 20.000 εκλεγμένοι. Οι Πρόεδροι που έχουν αμοιβή ξεπερνούν τους 5.900. Από το σύνολο των εκλεγμένων στα τοπικά συμβούλια, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, υγειονομικών, αστυνομικών που λόγω της εκλογής τους, παίρνουν μετάθεση στον τόπο τους. Όλη αυτή η κατάσταση σαφώς και έχει σημαντικό δημοσιονομικο κόστος. Μάλιστα αυτό το κόστος φαίνεται περιττό καθώς τα τοπικά συμβούλια έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Τέλος δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση για την δημιουργία νέων Δήμων και σήμερα το αίτημα το υπάρχει στο νομό μας είναι αυτό της δημιουργίας νέου Δήμου στην Κρύα Βρύση. Το ζήτημα αυτό θα το δούμε στο μέλλον. Για την ώρα αυτό που ακούγεται είναι η μείωση του αριθμού των Δημοτικών συμβούλων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε στην Πέλλα οι Δήμοι θα έχουν τον κάτωθι αριθμό:
Δήμος Πέλλας: 29
Δήμοι Σκύδρας, Έδεσσας, Αλμωπίας, 19
Επιπλέον είναι δεδομένο ότι θα συμπεριληφθεί όριο 3% έως 5% στην είσοδο συνδυασμού στο Δημοτικό συμβούλιο. Τα παραδείγματα στην Πέλλα θα είναι τα ακόλουθα:
Δήμος Πέλλας: Έδρες 29.
Γρηγόρης Στάμκος: 39,58% 50,15% Έδρες: 16
Στάθης Καστερίδης: 23,55% 49,85% Έδρες: 5
Θεόδωρος Θεοδωρίδης: 22,11% Έδρες: 5
Ηλίας Θεοδωρίδης: 11,37% Έδρες: 2 (3 έδρες αν ισχύσει το 5% είσοδος στο Δ.Σ.)
Ολυμπία Παπαδοπούλου 3,40% Έδρα: 1 (0 έδρες αν ισχύει το 5% είσοδος στο Δ.Σ.)
Δήμος Σκύδρας: Έδρες 19
Κατερίνα Ιγνατιάδου 58,99% 11 έδρες
Κώστας Καρασαρλίδης 25,07% 5 έδρες
Μιχάλης Καραγιάννης 13,47% 3 έδρες
Ιωάννης Σουμελίδης 2,47% 0 έδρα
Δήμος Έδεσσας 19 έδρες
Δημήτρης Γιαννου 38,42% 51,38% Έδρες: 11
Γιάννης Τσεπκεντζής 32,21% 48,62% Έδρες: 4 (5 έδρες αν αν ισχύει το 5% είσοδος στο Δ.Σ.)
Αντώνης Ρυσάφης 25,98% Έδρες: 3
Χαράλαμπος Τσιτσάγκας 3,39% Έδρες: 1 (0 έδρες αν αν ισχύει το 5% είσοδος στο Δ.Σ.)
Δήμος Αλμωπίας 19 έδρες
Χρήστος Μπάτσης: 26,87% 61,76% Έδρες: 11
Αθανάσιος Χατζηδημητρίου: 27,73% 38,24% Έδρες: 4
Δημήτρης Μπίνος : 23,35% Έδρες: 2
Νίκος Παρούτογλου: 20,67% Έδρες: 2
Νίκος Δρόσογλου: 1,38%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου