Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Γ. Καρανίκας: Στηρίζουμε τα καταστήματα της γειτονιάς μας

 


ΠΑΓΩΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ....



Πολύ μικρός ο τζίρος στις πρώτες μέρες λειτουργίας 

◗ Με sms, διάρκειας 2 ωρών, η μετάβαση από σήμερα στα μαγαζιά


• Άνοιξε την Δευτέρα το λιανεμπόριο, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε μπει στον… πάγο, στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διάδοση του κορωνοϊού, με τον εμπορικό κόσμο να ελπίζει ότι θα αναθερμανθεί κάπως η αγορά, καθώς έχουν ξεκινήσει και οι χειμερινές εκπτώσεις. Βέβαια η συγκυρία έχει συμπέσει και με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Πέλλα με -7 βαθμούς το βράδυ και -4 την ημέρα. Αποτέλεσε και αυτό έναν παράγοντα ανασταλτικό ώστε η κίνηση να είναι μειωμένη. 

Από εκεί και πέρα, τίποτα  δεν μπορεί να είναι ίδιο με άλλες χρονιές, καθώς ήδη έχει χαθεί η περίοδος των εορτών, ενώ η επαναλειτουργία των καταστημάτων γίνεται με αυστηρούς κανόνες και με τον φόβο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανακατεβάσουν ρολά τα καταστήματα!

Επειδή λοιπόν δεν μιλάμε για μια κανονικότητα στη λειτουργία της αγοράς, όλες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν σήμερα θα εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίζουν να παίρνουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος.

Η ώρα των «μικρών»
Παρόλα αυτά η σημερινή μέρα θεωρείται πιο σημαντική για τα χιλιάδες μικρά καταστήματα που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οικογενειακές οι περισσότερες επιχειρήσεις, βρέθηκαν να παλεύουν άνισα με τα μεγαθήρια της αγοράς, τα μεγάλα πολυκαταστήματα με ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων και φυσικά τα «σούπερ μάρκετ» που δεν έκλεισαν ποτέ και είδαν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται!
Τώρα ήρθε η ώρα να μπουν στο παιχνίδι και οι μικρές - μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες σήμερα και στην περιοχή μας βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Στο χέρι λοιπόν των καταναλωτών είναι και η έξοδος στα καταστήματα να γίνεται λελογισμένα, να αποφεύγεται δηλαδή ο συνωστισμός, αλλά και να δώσουν προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα της αγοράς, στους  εμπόρους της Πέλλας.
Καμπάνια από ΕΣΕΕ
Κανείς δεν λέει ότι αυτό είναι εύκολο, καθώς και οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί, όμως ας έχουν στο μυαλό τους ότι πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά, να απευθυνθούν πρώτα και στα μικρότερα εμπορικά καταστήματα, καθώς είναι πολύ πιθανό να ικανοποιήσουν εκεί την αγοραστική τους ανάγκη.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει ήδη ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια καλώντας τους καταναλωτές να στηρίξουν τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς που έχουν υποφέρει υπέρμετρα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Στηρίζουμε τη Γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δίνουν ζωή σε αυτή. Σήμερα έχουμε έναν ακόμη περισσότερο λόγο. Εκεί είμαστε πραγματικά ασφαλείς», τονίζεται σε τηλεοπτικό σποτ που δημιούργησε.
Παράλληλα, παραθέτει ορισμένους λόγους γιατί πρέπει να τα επισκεφτεί ο καταναλωτής:
- Δημιουργούμε προστιθέμενη αξία:
Κάνοντας τις αγορές μας στα μαγαζιά της γειτονιάς μας υποστηρίζουμε στην πράξη και ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην ισορροπία της οικονομικής αλυσίδας…
[ Σεβόμαστε τους μικρούς τοπικούς επιχειρηματίες:
Οι μικροί επιχειρηματίες της γειτονιάς μας καθημερινά αγωνίζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αντιμετωπίζοντας μεγάλο ανταγωνισμό, ο οποίος διαθέτει περισσότερους πόρους και καλύτερα μέσα.
[ Βρίσκουμε ποιοτικά και ξεχωριστά προϊόντα:
Οι επιχειρήσεις της γειτονιάς μας επικεντρώνονται περισσότερο στην αξιοπιστία των προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους και λιγότερο στο κέρδος. Δεν επιδιώκουν μαζικές πωλήσεις με μεγάλα περιθώρια κέρδους, αφού για τις ίδιες οι πωλήσεις είναι πάντα μια προσωπική υπόθεση….
Στηρίζουμε πολύτιμες θέσεις εργασίας:
Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση ευκαιριών στην απασχόληση στην τοπική κοινότητα είναι εξίσου σημαντική. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές μας συγκεντρώνουν το 18% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, προσφέροντας περίπου 700.000 θέσεις εργασίας…
Νιώθουμε ασφαλείς:
Ιδιαίτερα τώρα που η ασφάλειά μας βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» εξαιτίας της πανδημίας, μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς περισσότερο από ποτέ. Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, είναι σημεία που γνωρίζουμε καλά, είναι εύκολα προσβάσιμα και εκεί μπορούμε να νιώσουμε σιγουριά ότι όλα τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα!
Με sms στα  καταστήματα
Από σήμερα λοιπόν ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κένρα αισθητικής, οι διαιτολογικές μονάδες, οι υπηρεσίες φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Για του καταναλωτές η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από 7 π.μ. έως 8 μ.μ., ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
Στο μεταξύ, να μην σβήνουν τα SMS στο 13033, προκειμένου να παραμένουν στην αγορά και πέραν του επιτρεπόμενου ορίου των 2 ωρών, προέτρεψε τους πολίτες ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης. Μιλώντας στο OPEN, τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της αγοράς, επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι να δείξουμε την καλή πλευρά του εαυτού μας για να υπάρξει εμπιστοσύνη. Σημείωσε δε, ότι κάθε φορά που ένα sms θα σβήνεται, θα χάνεται και μια θέση εργασίας στο λιανεμπόριο. Και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την προσήκουσα αυτοσυγκράτηση και να προσπαθήσουν να μην συνωστιστούν όλοι μαζί στα καταστήματα από Δευτέρα.
Στα ΚΤΕΟ
Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more