Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Αποδυναμωμένη και σε δεινή θέση η Δημοτική αρχή Αλμωπίας μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού


 

 


 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΙΣΚΟΥ

Ψήφιση προϋπολογισμού και ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης (ΟΠΔ Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) Οικονομικού Έτους 2021 του δήμου Αλμωπίας.

Μετά τη διαπίστωση απαρτίας, πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας από τον πρόεδρο του ΔΣ και, στη συνέχεια, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Αρχικά ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΕΛΚΟΣ έκανε την εισήγηση του, σχετικά  με  τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα οποία αναλυτικά  είχαν  διανεμηθεί τις προηγούμενες ημέρες σ όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Σημαντικό είναι πως ο προϋπολογισμός  πέρασε τον έλεγχο από το αρμόδιο ΄΄παρατηρητήριο΄΄ του κράτους και στη συνέχεια τέθηκε προς συζήτηση.

Συντάσσεται σύμφωνα με το ύψος των εισπραχθέντων χρημάτων, με ρεαλιστικότατα, υγιή δημοσιονομικά δεδομένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η καθημερινότητα όμως, όπως όλοι ξέρουμε, οδηγεί στις απαραίτητες αναμορφώσεις.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα που συνέβαλαν στην κατάρτισή του, με τη βοήθεια της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. Προηγήθηκε  διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλια και  είναι σημαντικό που αποφασίστηκε η διατήρηση, ως έχουν, των ανταποδοτικών δημοτικών τελών. Ο προϋπολογισμός επηρεάστηκε και συνεχίζει να επηρεάζεται από την οικονομική δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Εμφανίζεται ισοσκελισμένος, έσοδα- έξοδα, και αφορά τη διαχείριση του ποσού των 24.445.197,9 ευρώ.                                                                                Οι εισπράξεις που καθυστερούν είναι μια δύσκολη κατάσταση και  έχει να  κάνει με τους οφειλέτες και τώρα τελευταία και με την πανδημία. Διευκρινίστηκε πως οι απευθείας αναθέσεις είναι ελεγχόμενες και  έχουν κάποιο χρηματικό όριο και πως οι αιτήσεις στους δήμους για τα επιπλέον τετραγωνικά δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμα, οπότε άγνωστο είναι το ποσό που θα εισπράξει.

Ο κ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό  πρόχειρο, χωρίς φαντασία, αποσπασματικό και μη υλοποιήσιμο, τονίζοντας ταυτόχρονα την απουσία της διαβούλευσης στην κατάρτισή του με φορείς και τοπικά συμβούλια. Τη δε εισήγηση αόριστη και γενικόλογη και γι αυτό το λόγο έδωσε αρνητική ψήφο.

Ο κ. ΜΠΙΝΟΣ αναφέρθηκε σε ποσά που εγγράφονται αλλά δεν εισπράττονται, τον χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό. Στάθηκε στην καταχωρημένη  είσπραξη  των 72.000 από τα κοιμητήρια και παρατήρησε πως το ποσό αυτό θα μπορούσε να βρεθεί από κάπου αλλού. Παρατήρησε, επίσης, πως η απορρόφηση των χρημάτων δεν είναι ικανοποιητική επειδή τα έργα είναι σε στασιμότητα και πως δαπανώνται πολλά χρήματα των δημοτών σε συνεργάτες του δημάρχου, που δεν ξέρει κανείς  πόσο αποτελεσματικοί είναι όλοι αυτοί οι συνεργάτες.   Η ενημέρωση γύρω από ποσά που αναγράφονται είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα η παράταξή του να μην δώσει θετική ψήφο  σ όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Ο κ. ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ παρατήρησε πως είναι αντιγραφή του προηγούμενου έτους,  έθεσε ερωτήματα και στάθηκε στο άλυτο - όπως το χαρακτήρισε- θέμα της άρδευσης και ζήτησε μια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την άρδευση.

Ο κ. ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ, ουσιαστικός πάντοτε στις παρεμβάσεις του, παρατήρησε την απουσία καινοτομιών και αναπτυξιακής πολιτικής στον προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο καυτό και χρόνιο ζήτημα του κολυμβητηρίου, παροτρύνοντας ταυτόχρονα  τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει το μεγάλο χρηματικό ποσό που προκύπτει από αυτή την υπόθεση.

Ο κ. ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ αναφέρθηκε στην πορεία των έργων  που είναι σε εξέλιξη, τα άλυτα ζητήματα – μέχρι στιγμής- με τη Δ.Ε.Υ.Α,  τα προβλήματα που απορρέουν, και ζήτησε από τους πολίτες να απευθύνονται στη Δ.Ε.Υ.Α για τα προβλήματα.

Σημαντικό είναι, για το περιβάλλον και κατ΄ επέκταση  για τους πολίτες, που ο βιολογικός καθαρισμός  πρέπει ταχύτατα να λειτουργήσει και όλο αυτό έχει αργήσει πάρα πολύ.  

Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι τα έργα και τα ποσά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ζήτησε πληρέστερη ενημέρωση για την πορεία των έργων και δήλωση πως η παράταξη του, η παράταξη του κ. Μπίνου, θα ψηφίσει μόνο τα συνεχιζόμενα έργα της δικής τους θητείας.

Ο κ. ΜΠΑΤΣΗΣ  απάντησε πως υπάρχουν καθυστερήσεις-δυσλειτουργία στα περισσότερα ζητήματα λόγω της πανδημίας.  Απευθυνόμενος, προς όλες τις παρατάξεις, τόνισε πως δε ζητά θετική ψήφο, αλλά να μη μειώνουν τα πάντα γύρω από τη δική του δημοτική αρχή.  Ενημέρωσε πως Ο Χ.Υ.Τ.Α  ξεκίνησε και λειτουργεί κανονικά. Υποσχέθηκε πως οι ρυθμοί θα εντατικοποιηθούν για να  έρθουν περισσότερα χρήματα για έργα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ.                                                                    ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ  ΚΑΙ  ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ.

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΠΕΙΔΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4171 ΤΟΥ 2013, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥΣ.                         ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ        

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more