Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ι. Τσώτσος: Θα έπρεπε να εγκριθούν περισσότερες επιχειρήσεις στην Πέλλα

 


Αιχμές για το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ της ΠΚΜ αφήνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας 




8 εκ. ευρώ πήραν 350 επιχειρήσεις του νομού 

Με τη μείωση του τζίρου για την χρονιά που πέρασε, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, να κυμαίνεται στο 60%-70% για το λιανεμπόριο και την εστίαση, ζημία που δεν μπορεί να αναπληρωθεί σε καμία περίπτωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος μιλάει για μια σκληρή χρονιά, όπου και το 2021 θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία όλων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Από δάνεια ο τόπος έχει χορτάσει» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Τσώτσος εξηγώντας πως οι επιχειρήσεις, και δη, οι μικρές και μικρομεσαίες έχουν ανάγκη για άμεσες επιχορηγήσεις.

«Οι ΜμΕ επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορροφούν το 95%, χρειάζεται να εξοικονομηθεί μεγάλο κεφάλαιο για αυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, εξηγώντας πως οι μεγάλες επιχειρήσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέχρι στιγμής, έχουν αντέξει.

Ο νομός Πέλλας από τους δυναμικότερους νομούς της χώρας στον τομέα των αγροτικών δραστηριοτήτων, με το 49% του ενεργού πληθυσμού  να απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες) που είναι και η κύρια πηγή εσόδων, έχει έντονη παρουσία στο κομμάτι των εξαγωγών, αποτελεί δε το μεγαλύτερο κέντρο μεταποίησης και εξαγωγής μεταποιημένων φρούτων της χώρας και ένα από τα βασικά εξαγωγικά κέντρα νωπών φρούτων και  λαχανικών.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, «οι 300 περίπου εξαγωγικές επιχειρήσεις του νομού τα πήγαν καλά».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Διέξοδος»,  σχολιάζει ότι ο κάθε δικαιούχος θα μπορούσε να λάβει λιγότερα χρήματα, για παράδειγμα 3.000 – 30.000 ευρώ, αντί από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχε το 2019, ώστε να εγκριθούν περισσότερες αιτήσεις. Για την ΠΕ Πέλλας εγκρίθηκαν 350 αιτήσεις και το χρηματικό ποσό που της αντιστοιχεί  κυμαίνεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τη μέθοδο του «click away» ο κ. Τσώτσος εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν δούλεψε ικανοποιητικά. «Αυτό το μέτρο είναι καλό για τις μεγάλες πόλεις, για την περιφέρεια προτείνουμε τη μέθοδο ‘click in shop’, λαμβάνοντας αυστηρά και περιοριστικά μέτρα» τονίζει ο κ. Τσώτσος.

Σχετικά με τις εγγραφές – διαγραφές του 2020, σημειώθηκαν 412 εγγραφές και 106 διαγραφές. Τα παραπάνω νούμερα, όπως εξηγεί ο κ. Τσώτσος, δείχνουν τη διάθεση του κόσμου να επενδύσει στο νομό Πέλλας, επισημαίνοντας πως το όλο εγχείρημα πρέπει να το στηρίξει και η Πολιτεία.

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Πέλλας αριθμεί 14.500 επιχειρήσεις – μέλη εκ των οποίων οι 12.000 είναι ενεργές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more