Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Ο ανασχηματισμός, τα νέα πρόσωπα και οι εκπλήξεις...

 


Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

 



Φαίνεται πως έχει κλειδώσει οριστικά η ημερομηνία του ανασχηματισμού τις επόμενες μέρες. Βέβαια υπάρχουν αναφορές που τονίζουν ότι μπορεί και αύριο να ανακοινωθεί ώστε οι νέοι Υπουργοί να ορκιστούν την Δευτέρα το πρωί. Οι δικές μου πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Αυτός ο χρονικός ορίζοντας, θεωρείται ο ιδανικός και ο πιο ουδέτερος, ώστε οι αλλαγές να έχουν αξία και επί της ουσίας να υπάρξει ένα εξάμηνο που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της υγειονομικής κρίσης αφενός και αφετέρου θα αποτελέσει την ιδανική περίοδο για την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές.

Άλλωστε εχθροί και φίλοι της παρούσας Κυβέρνησης ποντάρουν πως το 2021 θα είναι μια εκλογική χρονιά και μάλλον δεν έχουν άδικο. Αυτό όμως είναι μαρκινό σενάριο. Είναι δεδομένο πάντως πως στην πολιτική δυο πράγματα δεν προαναγγέλλονται: Οι πρόωρες εκλογές και ο ανασχηματισμός. Σήμερα ζούμε στον αστερισμό του δεύτερου. Τι και αν η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου εμμέσως πλην σαφώς να τον διαψεύδει, αλλά πώς να το κάνουμε είναι το θέμα συζήτησης όχι μόνον ανάμεσα στους υπουργούς, αλλά και στους βουλευτές. Ούτε οι γιορτές έχουν ανακόψει αυτή τη συζήτηση. Μόνον τον χρόνο του ανασχηματισμού δεν γνωρίζουν.

Γνωρίζουν όμως ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτήν την στιγμή είναι εκείνο που παραπέμπει σε ένα δομικό ανασχηματισμό, με στόχο την υλοποίηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην πρόσφατη και τελευταία συνεδρίαση για το 2020. Πότε θα γίνει αυτό; Αυτή την απάντηση θα την δώσει μόνο ο Πρωθυπουργός.

Εμείς θα σας αναλύσουμε παρακάτω το επικρατέστερο σενάριο για την κατάληξη του, έτσι όπως καταγράφεται από το ρεπορτάζ αλλά και από την λογική που αναφέρει μερικά δομικά στοιχεία που θα υπάρξουν στις αλλαγές των Υπουργών αλλά και στην σφαγή που θα γίνει στους Υφυπουργούς. Το ρεπορτάζ μου λοιπόν αναφέρει τα ακόλουθα που αποτελούν τροφή για σκέψη:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάποιες σταθερές που δεν θα τις παραβιάσει. Για παράδειγμα θα διατηρήσει τον Οικονομικό τομέα σταθερό όπως και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο. Έτσι παραμένουν ο κος Σταϊκούρας μαζί με τους Υφυπουργούς κο Βεζυρόπουλο και Σκυλακάκη ενώ μπορεί να δούμε ως νέο Υφυπουργό στην θέση Γιώργου Ζαββού τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης παραμένουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης ενώ θα έχουμε αλλαγή στους Υφυπουργούς με τους κ.κ. Τσακίρη και Δήμα να αποχωρούν και τα ονόματα που ακούγονται ότι μπορεί να τους αντικαταστησουν είναι οι Βουλευτές Κώστας Κυρανάκης και Κωσταντίνος Κατσαφάδος.

Σ
το Υπουργείο Εξωτερικών ακλόνητος παραμένει ο Υπουργός Νίκος Δένδιας καθώς και οι Υφυπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κώστας Βλάσσης ενώ ενδέχεται να δούμε νέο Υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στην θέση του Κώστα Φραγκογιάννη, κάποιον από τους Βουλευτές Άγγελο Συρίγο και Δημήτρη Καιρίδη.

Στ
ο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένει ακλόνητος ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης όπως και ο Νίκος Χαρδαλιάς ενώ ενδέχεται να δούμε αλλαγή στο Υφυπουργείο με τον Θάνο Πλεύρη να παίρνει την θέση του Λευτέρη Οικονόμου.

Τ
ο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι κομβικό για τον ανασχηματισμό. Υπάρχουν σενάρια που θέλουν τον επιτυχημένο Υπουργό κο Παναγιωτόπουλο να μετακινείται μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης ενώ ακούγεται και για το Εσωτερικών τις τελευταίες ώρες. Σε αυτή την περίπτωση τα ονόματα που ακούγονται ότι μπορεί να τον αντικαταστήσουν είναι αυτά των Κωστή Χατζηδάκη, Βασίλη Κικίλια και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο Υφυπουργείο την θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή ενδέχεται να πάρει κάποιος από τους Βουλευτές Αναστάσιο Δημοσχάκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Σίμο Κεδίκογλου.

Στο Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι η Νίκη Κεραμέως θα αποχωρήσει και το όνομα της ακούγεται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή εργασίας ενώ ως για αυτή τη θέση ακούγονται τα ονόματα των Κωστή Χατζηδάκη και Βασίλη Κικίλια χωρίς να αποκλείεται Υπουργοποίηση της Υφυπουργού Μαρίας Ζαχαράκη. Αλλαγή σίγουρα θα έχουμε στο Υφυπουργείο με τον Βασίλη Διγαλάκη να αποχωρεί και τα ονόματα που ακούγονται να τον αντικαταστήσουν είναι αυτά των Μανούλου Βουλουδάκη και Μάξιμου Σενετάκη.

Στο Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι θα απομακρυνθεί από την Κυβέρνηση ο κος Βρούτσης και για την θέση του ακούγεται έντονα ο κος Παναγιωτόπουλος καθώς και η κα Κεραμέως ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ως υπουργό και τον εξωκοινοβουλευτικό Υφυπουργό κο Παναγιώτη Τσακλόγλου. Από το Υφυπουργείο φεύγει η κα Δόμνα Μιχαηλίδου και ως Υφυπουργοί ακούγονται ο ο κος Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο κος Στέλιος Πέτσας καθώς η Έλενα Ράπτη.

Στο Υπουργείο Υγείας γίνονται διάφορες σκέψεις και το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Βασίλης Κικίλιας να αποχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει άρνηση από τον Καθηγητή κο Τσιότρα να αναλάβει το πόστο ενώ υπάρχουν σκέψεις για τον κο Μόσιαλο. Αν δε ευδοκιμήσει ούτε αυτό δεν αποκλείεται να δούμε να αναβαθμίζεται ο Υφυπουργός κος Κοντοζαμάνης. Ακόμη προς αξιοποίηση για αυτό το Υπουργείο ακούγεται ο Χρήστος Κέλλας αν και τελευταία ακούγεται το όνομα του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Παραμένει ως Υφυπουργός κα Ζωή Ράπτη.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος
ο Κωστής Χατζηδάκης αποχωρεί ενώ το όνομα που παίζει να τον αντικαταστήσει είναι αυτό του Υπουργού Επικρατείας κου Γεραπετρίτη ή και του Υπουργού Εσωερικών κου Θεοδωρικάκου. Αποχωρεί ως Υφυπουργός ο Δημήτρης Οικονόμου και τα ονόματα που ακούγονται ως αντικαταστάτες είναι αυτά των Μακάριου Λαζαρίδη, Μίκας Ιατρίδη και Μάριου Σαλμά.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή με τον κο Τσιάρα να αποχωρεί και την κα Κεραμέως να έχει πολλές πιθανότητες να τον αντικαταστήσει χωρίς να αποκλείεται να δούμε σε αυτό το ρόλο και τον Γεραπετρίτη που αποτελεί μπαναντέρ για πολλά σενάρια.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τα φαινόμενα ο κος Θεοδωρικάκος θα αποχωρήσει οδεύοντας είτε για το Υπουργείο Επικρατείας είτε για το Υπουργείο Περιβάλοντος και για την θέση του ακούγονται οι κ.κ.κ Κικίλιας, Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Βορίδης ενώ τελευταία υπάρχει και το σενάριο Υπουργοποίησης του κου Θοδωρή Λιβάνιου σημερινού Υφυπουργού. Στο Μακεδονίας Θράκης ο Θεόδωρος Καράογλου μάλλον θα αποχωρήσει και την θέση θα πάρει κάποιον από τους Βουλευτές Κ. Γκιουλέκα και Σταύρο Καλαφάτη. Εδώ μπορούμε να δούμε και τον Κοινοβουλευτικό εκπροσωπο κο Σπύλιο Λιβανό ως Υφυπουργό.

Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι η θέση του Υφυπουργού θα καταργηθεί ενώ αναμένεται να έχουμε και νέο Υπουργό με τα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτά του Θοδωρή Ρουσόπουλου, Κώστα Καραγκούνη και Βασίλη Οικονόμου.

Σ
το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραμένει ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ θα αναβαθμιστεί ως αναπληρωτής ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που θα πάρει και τις αρμοδιότητες του κου Γεωργαντά που θα αντικατασταθεί.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει το υπαρκτό σενάριο με την ενοποίηση του με το Υπουργείο Τουρισμού. Αν γίνει αυτό Υπουργός θα τοποθετηθεί η κα Όλα Κεφαλογιάννη ενώ θα υπάρξει Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού η Νόνη Δούνια. Αλλαγή θα έχουμε και στο Υφυπουργείο Αθλητισμού με τον Λευτέρη Αυγενάκη να τοποθετείται ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ενώ για το εν λόγω Υφυπουργείο ακούγεται το όνομα της Άννας Καραμανλή. Αν παραμένουν χωριστά τα Υπουργεία, ως Υπουργός Τουρισμού ακούγεται έντονα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ως Υπουργός Πολιτισμού η κα Βούλτεψη με Υφυπουργό την κα Δούνια. Στο Τουρισμού θα καταργηθεί το Υφυπουργείο.

Σ
το Υποδομών παραμένει ο Κώστας Καραμανλής ενώ από το Υφυπουργείο Μεταφορών όπου θα αποχωρήσει ο κος Κεφαλογιάννης, ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Μακάριου Λαζαρίδη και Γεωργίας Μαρτίνου.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνο αν μετατεθεί στο Εσωτερικών θα φύγει ο Μάκης Βορίδης. Τότε στην θέση του θα Υπουργοποιηθεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενώ σίγουρα θα αποχωρήσει η κα Αραμπατζή καθώς παραμένει ερωτηματικό αν παραμείνει ο κος Σρέκας αναβαθμισμένος. Για την θέση αυτή ακούγονται ακόμη οι κ.κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Στο Υπουργείο Επικρατείας υπάρχουν σκέψεις για τον κο Θεοδωρικάκο ενώ για την θέση του κου Πέτσα παίζει έντονα η κα Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς ο Γιώργος Αμυράς με πολύ λιγότερες πιθανότητες.

Ω
ς υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργό συνεχίζει Άκης Σκέρτσος όπως και η αναπληρώτρια Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλεια Πελώνη που υπάρχουν μικρές πιθανότητες να αναβαθμιστεί ως Κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όλα τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη, αλλά πληροφορίες για το νέο Κυβερνητικό σχήμα καθώς και τροφή για σκέψη. Άλλωστε τις τελικές αποφάσεις θα τις αναλάβει ο Πρωθυπουργός που είναι αυτός που θα κρίνει το πότε και ποιοι θα συμπεριληφθούν στο νέο σχήμα και ποιοι θα αποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more