Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΕΛΛΑ

 

Ρεκόρ βροχής τις προηγούμενες ημέρες στα Γιαννιτσά που έκλεισε ο δρόμος 




SARANTAPOROS POLY NERO

• Κυριολεκτικά στο... μάτι του κυκλώνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Πέλλα, με περιοχές της Αριδαίας, της Σκύδρας και των Γιαννιτσών να υφίστανται τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων που άφησαν πίσω τους προβλήματα και ζημιές.
Οι ποσότητες βροχής που έπεσαν στην περιοχή μας ήταν μεγάλες και σε συνδυασμό με τις υψηλότερες της εποχής θερμοκρασίες που επιτάχυναν το λιώσιμο του χιονιού στα βουνά, είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι ποταμοί και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και να πλημμυρίζουν δρομοι. 

Έπεσε πολύ νερό!
Στην Πέλλα πραγματικά έπεσε πάρα πολύ νερό με αποτέλεσμα η εθνική οδός Έδεσσας-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Γιαννιτσών να κλείσει για λίγο όπως και ο επαρχιακός δρόμος Αραβησσού Γιαννιτσών. Οι επίμονες ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με το λιώσιμο του χιονιού από τα βουνά, το οποίο επιταχύνθηκε από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες των περασμένων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν επικίνδυνα τα ποτάμια στον Νομό Πέλλας. Ο Εδεσσαίος ποταμός, ο Αλμωπαίος Ποταμός καθώς και το ποτάμι στο ύψος του Λιποχωρίου Σκύδρας ανέβηκε επικίνδυνα. Οι δρόμοι σε παραπόταμους όπως η Μπέλιτσα στην Αριδαία έκλεισαν καθώς υπήρξε κίνδυνος να παρασυρθούν αυτοκίνητα.  Τα ίδια ποτάμια «κατέβαζαν» τεράστιες ποσότητες νερών, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές. Φυσικά τα χωράφια ακόμη και σήμερα έχουν αρκετό νερό και πραγματικά φτάσαμε ένα βήμα πριν την καταστροφή. 

Η έντονη βροχή έφερε μνήμες 

Η έντονη βροχόπτωση έφερε μνήμες με τις πλημμύρες στο Λιποχώρι Σκύδρας το 1978. Φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που έχει φέρει τα πάνω κάτω  με απροσδιόριστες τις συνέπειες για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Αποκτά λοιπόν επικαιρότητα ένα τραγικό συμβάν, που συνέβη στην περιοχή μας, 40 χρόνια πριν, στις 19 Νοεμβρίου του 1979. Τότε που οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή Πέλλας-Ημαθίας, με τρεις νεκρούς στο Λιποχώρι της Πέλλας και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις και σπίτια.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, εκείνον τον καιρό, είχαν κρατήσει μια εβδομάδα περίπου. Η στάθμη του νερού στο φράγμα του Άγρα είχε ανεβεί επικίνδυνα. Οι αρχές αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα θυροφράγματα για να μην πλημμυρίσει η Έδεσσα. Δυστυχώς, το φράγμα έσπασε και τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν και παρέσυραν ό,τι έβρισκαν στην πορεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more