Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ψήφισμα για την κατάργηση νομοθετικής ρύθμισης του Υπ. Εσωτερικών που διαχωρίζει τους δημοσιογράφους σε Α και Β κατηγορίας.

 


Διαδικτυακή η Γενική Συνέλευση και η κοπή της βασιλόπιτας της ΕΣΕΤ

 


 

    Οι δυσμενείς συνθήκες και τα απαγορευτικά μέτρα λόγω πανδημίας δεν επέτρεψαν την συγκέντρωση των δημοσιογράφων, τακτικών μελών της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, στην Αθήνα, για την πραγματοποίηση της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Το πρόβλημα αυτό, έγινε αφορμή και ευκαιρία να γίνει χρήση της νέας τεχνολογίας και έτσι πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου με τηλεδιάσκεψη. Αν και δεν είχε την αξία της δια ζώσης συνάντησης που η ετήσια Γενική Συνέλευση πάντα δίνει την ευκαιρία να βρεθούν έστω μια φορά το χρόνο συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, η διαδικτυακή «συνάντηση» ήταν επιτυχημένη.

Συμμετείχε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων μελών της ΕΣΕΤ από όλη την Ελλάδα. Από την Σάμο και την Ικαρία μέχρι την Ζάκυνθο, από την Καστοριά μέχρι τη Ρόδο, από την Δράμα μέχρι την Τρίπολη και τη Σπάρτη.

     Η συζήτηση των τυπικών θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, όπως ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, ο διοικητικός απολογισμός και προγραμματισμός διεκπεραιώθηκαν ομαλά και  εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Στο τέλος των εργασιών της τακτικής Γεν. Συνέλευσης τα μέλη της ΕΣΕΤ έκοψαν την  ψηφιακή βασιλόπιτα και αντάλλαξαν ευχές για καλύτερη χρονιά. Τυχερός ήταν ο Ευάγγελος Καραβαγγέλης κέρδισε το συμβολικό δώρο της ΕΣΕΤ.

 

Η συζήτηση και η έγκριση του ψηφίσματος

Σημαντική ήταν η συζήτηση με αφορμή το ψήφισμα που έφερε το Δ.Σ. για την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης του Υπ. Εσωτερικών η οποία διαχωρίζει τους δημοσιογράφους σε Α κατηγορίας, αυτούς που προνομιακά μπορούν να εργαστούν ως ειδικοί συνεργάτες στους δήμους, και σε όλους τους άλλους σε δημοσιογράφους Β κατηγορίας αφού αποκλείονται από αυτές τις θέσεις εργασίας.   

Σε μια περίοδο που λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και της αυθαιρεσίας που επικρατεί στο χώρο των μέσων ενημέρωσης οι θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων στην περιφέρεια έχουν εξανεμιστεί, ήλθε και το Υπ. Εσωτερικών εν μέσω των δυσμενών συνθηκών της πανδημίας να διαχωρίσει τους δημοσιογράφους. Δίνει προνομιακά, σε ορισμένους δημοσιογράφους, θέσεις εργασίας στους δήμους, με μοναδικό κριτήριο την ένταξή τους σε συγκεκριμένες Ενώσεις, ενώ στερεί αυτό το δικαίωμα σε όλους τους άλλους δημοσιογράφους και σε εκατοντάδες πτυχιούχους και άνεργους των πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας.

Είναι μια άδικη ρύθμιση, αλλά και αντισυνταγματική όπως ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γνωμοδοτήσει και ενημερώσει το Υπ. Εσωτερικών, αλλά η ηγεσία του κωφεύει προκλητικά! 

Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΕΤ, ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ξεκινά τον αγώνα για να διεκδικήσει το αυτονόητο, την ίση μεταχείριση και τα ίσα δικαιώματα στην εργασία, αλλά και την διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ελεύθερη επιλογή των πολιτών και των εργαζόμενων στην συνδικαλιστική και συλλογική οργάνωση  και δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more